zaterdag 2 december 2023

Israel maakt aanstalten de grondoorlog in Gaza uit te breiden naar het zuiden

Op de tweede dag na de hervatting van de Israelische slachtpartij van Gaza heeft het Israelische leger ongeveer 400 doelen getroffen. Daarbij zijn een 200 mensen gedood en rond de 600 gewond geraakt. De aanvallen waren onder meer gericht op het gebied ten oosten van Khan Younis, de haven van Khan Younis, Deir al Balah en Rafah, terwijl ook diverse plaatsen in het noorden, zoals  Beit Lahia en Gaza-stad zwaar werden getroffen. De ziekenhuizen in Noord-Gaza, ontvingen 178 lichamen van dode mensen. Het Kamal Adwan ziekenhuis in Beit Lahia ontving 54 lichamen en het Ahli ziekenhuis kreeg er 30, van wie de meeste van vrouwen en kinderen waren. In Deir al Balah vuurde de Israelische marine onder meer met zware mitrailleurs op huizen aan de waterkant, waarbij meerdere doden en gewonden vielen. Israel heeft ook de toelating van trucks met hulpgoederen vrijdag opgeschort, maar zaterdag kwam er toch een aantal binnen.

 Aan de aanvallen deden lucht-, zee- en grondstrijdkrachten mee. Een woordvoerder van het leger vertelde, volgen de site Walla, dat de aanvallen tot doelen hadden de infrastructuur rijp te maken voor de volgende fase van de oorlog, die gericht zou zijn op  Khan Younis en Rafah, dus het zuiden. De  mensen uit het noorden de raad hadden eerder de raad gekregen daar naartoe te gaan omdat het er veiliger zou zijn. Ze kregen echter inmiddels de raad naar Rafah bij de grens met Egypte te vertrekken, omdat de streken waar ze naartoe waren gevlucht nu aan de beurt waren om aangevallen te worden. Israel maakte ook een kaart bekend, waarop heel Gaza was verdeeld in kleine vakjes. Iedereen werd aangeraden zijn eigen genummerde vakje in de gaten te houden, omdat bekend zou worden gemaakt wanneer het aan de beurt was om gebombardeerd of beschoten te worden. Aangezien weinig mensen nog elektriciteit hebben en er geen internet is, is het zeer de vraag of de kaart gebruikt gaat worden.

Intussen hebben Qatar en Egypte hun bemiddelingspogingen om een verlenging van het bestand te bewerkstelligen niet opgegeven, al zijn ze niet optimistisch. De VS, zo maakte de Wall Street Journal bekend, heeft speciale ''cluster buster'' bommen aan Israel geleverd waarmee ondergrondse betonlager kunnen worden doorboord. Israel staat ongetwijfeld te popelen om ze te gebruiken. In Israel is vrijwel niets te zien van het bloedbad dat intussen is aangericht in Gaza en de bloeddorst is daar nog volop aanwezig. Het debat over wat Israel eigenlijk van plan is zwelt aan, met opvallend veel geluiden die de kant opgaan van een totale vernietiging van Gaza. In de rest van de Westerse wereld is gaandeweg wel een kentering te bekennen. Zo is volgens de jongste peilingen de populariteit van de Amerikaanse president Biden gezakt tot een verontrustende 42%, voornamelijk wegens zijn niet aflatende steun voor Israels moordpartij. Drie kwart van de Democraten en de helft van de Republikeinen vindt dat er een staakt-het-vuren moet komen volgens een recente peiling.    

Sharif al-Shaer
Op de Westoever stierf de 16-jarige Sharif Ahmar al-Shaer uit Jenin aan de gevolgen van een schotwond die hij opliep op 9 oktober.  Ook werd bekend dat de Israeli's donderdag in de noordelijke Jordaanvallei een 25-jarige man, Karim Khaled Bani Odeh uit het dorpje Atouf, dood schoten en zijn lichaam meenamen. Het aantal doden sinds 7 oktober op de Westoever staat nu op 249. Verder schoten de Israeli's een vrouw en haar zoon dood in Zuid-Libanon. De zoon was een strijder van Hezbollah. Het aantal dode burgers als gevolg van de strijd met Hezbollah steeg tot 15, terwijl het aantal gedode Hezbollah-strijders steeg tot 90.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...