dinsdag 26 december 2023

Netanyahu: ''De strijd is pas klaar' als Gaza is gedemilitariseerd en gederadicaliseerd''


De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat de de strijd in Gaza nog lang niet gestreden is en dat ''de oorlog de komende dagen zal worden verhevigd''. Hij zei dit op een bijeenkomst van de Likudpartij toen hij  terugkwam van een bezoek aan de militairen in Gaza. De avond tevoren zei hij dezelfde dingen maar werd toen onderbroken door spreekkoren van familieleden van gijzelaars die riepen dat ''er en geen tijd meer was'' en ''wat als het je vader (of zoon) was''. In een opiniestuk in de Wall Street Journal zette Netanyahu intussen de zaken uiteen  die tijdens de veldtocht zou moeten worden bereikt. Dat waren dat Hamas moest worden vernietigd, Gaza moest worden gedemilitariseerd en de Palestijnse gemeenschap moest worden gederadicaliseerd. 

Netanyahu schreef dat de VS, de Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en 'andere landen' allemaal het doel ondersteunen dat Hamas wordt ontmanteld en zijn heerschappij over Gaza moet eindigen. Volgens hem heeft Hamas gezegd dat het de ''slachtpartij'' van 7 oktober zal blijven herhalen. Daarom is hun vernietiging het enige verantwoorde en proportionele antwoord om herhaling te vorkomen. Hamas was schuldig aan het feit dat er zoveel mensen waren gedood,  want Hamas gebruikte de burgers en de verschillende ziekenhuizen en gezondheidscentra als menselijk schild. Verder moest ervoor worden gezorgd dat Gaza nooit meer een basis voor aanvallen zou worden en dat vroeg om een ''veiligheidszone'' en een controlemechanisme om te verhinderen dat er wapens binnen zouden komen. 

De Palestijnse Autoriteit was ongeschikt om Gaza te gaan besturen, want zij ''steunde en verheerlijkte terrorisme op de Westoever'' en voedde kinderen op met de gedachte dat ''Israel moest worden vernietigd''. Daarom moesten Palestijnse scholen de kinderen gaan leren ''om het leven lief te hebben in plaats van de dood'' en moesten imams ophouden te preken ''over het doden van Joden''. De Palestijnse gemeenschap moest leren het terrorisme te bestrijden in plaats van het te steunen''. Dat vroeg om moedig en moreel leiderschap, terwijl Mahmoud Abbas zich er niet toe had kunnen brengen om ''zelfs maar 7 oktober te veroordelen''. Netanyahu wees op de succesvolle deradicalisatie van Duitsland en Japan na de Tweede Wereldoorlog als voorbeeld. Opmerkelijk in zijn opiniestuk was dat hij naliet iets te schrijven over de manier waarop hij dacht de gijzelaars te bevrijden.


Intussen werd het bombarderen inderdaad hevig voortgezet. Volgens het media-kantoor van Gaza waren er zeker 250 doden on de afgelopen 24 uur. Afgezien van beschietingen in Noord-Gaza die nog steeds doorgaan waren dat bombardementen van Bureij, het Maghazi-kamp, Nuseirat, Khan Younis en Rafah. Bij een bombardement van een hele wijk in het Maghazi-vluchtelingenkamp waren zeker 70 slachtoffers te betreuren.  Dinsdag bombardeerden de Israeli's het centrum in Khan Younis van de Rode Halve Maan en werden tientallen gedood bij bombardementen in Bani al-Suhaila en Juhr al-Dik. Maandag vielen er slachtoffers in de buurt van het Europese ziekenhuis in Khan Younis en werd er gemeld dat de Isrraeli's verscheidene jongeren executeerden in Gaza-stad. Het dodental is nu 20.674 en 54.536 gewonden. Israel verloor maandag twee man en dinsdag opnieuw twee. Volgens het Israelische legervoorlichtingscentrum is het verliescijfer nu 158.

Yaghi en al-Titi
Egypte heeft dezer dagen een voorstel bedacht om de hele Israelische veldtocht tot staan te brengen. Het voorziet in het uitwisselen van alle gevangenen en gijzelaars van beide kanten en een staakt het vuren en een Israelische terugtrekking uit Gaza, waar de macht dan zal worden overgedragen aan een regering van Palestijnse experts. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Israel het zal accepteren. Hamas heeft gezegd dat het de gijzelaars alleen zal loslaten als de vijandelijkheden stoppen. Israel heeft maandag bij een luchtaanval een belangrijke generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood. Iran heeft gezegd dat Israel zal boeten voor het leven van Razi Moussavi, die een medewerker was van de commandant van de Garde, Sultani, die in 2020 door de VS werd gedood. Op de Westoever werden twee Palestijnen in het Fawar-kamp ten zuiden van Hebron gedood bij een inval van het leger, de 17-jarige Ahmed Yousef Yaghi en de 31-jarige Ibrahim Majed al-Titi.  Er waren twee gewonden. Er vonden razzia's plaats in Tulkarem (het Nur al-Shams kamp) waar een huis werd opgeblazen en die 20 uur duurde, plus in Qalqilya, Ramallah (waar Khalida Jarrar, oud-palementslid voor het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, voor de zoveelste keer werd ingerekend), Jenin, Bethlehem, Hebron en diverse dorpen. Er werden 55 mensen opgepakt, het totaal steeg tot 4.785 mensen in Israelische gevangenschap.

Geen opmerkingen:

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...