vrijdag 15 november 2013

Reporters without Borders veroordeelt detentie van Palestijnse journalist Mohammed Khdeir

Reporters Without Borders/Reporters sans frontières (RSF) heeft donderdag de gevangenschap veroordeeld van de Palestijnse journalist Mohamed Jamal Abu Khdeir, die op 6 november op het vliegveld Ben Gurion door Israel werd gearresteerd. Khdeir kwam toen terug uit Cairo, waar hij een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga had verslagen.
mohammed abu khdeir
Mohammed Khdeir
  Khdeir, die werkt voor de krant Al-Quds in Jeruzalem, wordt sinds de 6e november ondervraagd. Hij heeft geen advocaat mogen zien en ook zijn familie heeft hem niet kunnen bezoeken. Ondertussen is zijn  detentie opnieuw verlengd tot 18 november.
 Over zijn arrestatie en gevangenschap zijn een zogenaamde ´´gag order´´ uitgevaardigd, een verbod om erover te publiceren. Reporters without Borders heeft echter te horen gekregen dat hem ten laste wordt gelegd dat hij Israel's veiligheid in gevaar heeft gebracht, met 'terroristische' organisaties contact heeft gehad en ''een ontmoeting heeft gehad met de vijand''.
RSF heeft Israel opgeroepen Khdeir onmiddellijk vrij te laten en de gag order te herroepen. ´´Het gevangennemen van een journalist naar aanleiding van zijn werk en het rechterlijke bevel van geheimhouding zijn een duidelijke schending van het recht op vrijheid van informatie, democratische principes en het recht in het algemeen,´´ aldus Reporters without Borders.
 Israel staat op dit moment op nummer 133 op de index van de persvrijheid RSF, dat betekent dat de pers er minder vrij is dan in landen als Algerije, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, India, en Nigeria.

3 opmerkingen:

Engelbert Luitsz zei

Het past in het grotere plaatje:
[Minister] Aharonovich, announced that he intends to authorize the use of non-judicial detention orders against Israeli citizens in the fight against organized crime.
De bredere inzet van de onrechtmatige "administratieve detentie" om critici zonder vorm van proces te kunnen vastzetten. En dit komt van een minister, niet van een extreem-rechtse splintergroep.
Onder "organized crime" vallen onder andere mensenrechtenorganisaties.
http://www.acri.org.il/en/2013/11/15/aharonovich1113/

Abu Pessoptimist zei

Het past zeker in het grotere plaatje, Engelbert. Maar ik betwijfel of Khdeir een burger van Israel is. Ik denk dat hij een Palestijnse ingezetene van Jeruzalem is. Dat zijn Palestijnen, maar met een aparte status. Het is allemaal nogal ingewikkeld, daar in dat land.

Engelbert Luitsz zei

Gideon Levy en Haaretz werden deze week ook aangepakt vanwege een column van Levy. Ik krijg dan het gevoel dat het om een proefproces gaat. Als die onzinnige argumenten waar ze mee aankwamen door een rechter worden geaccepteerd gaat het moeilijk worden voor die paar kritische geluiden.
Er is natuurlijk nog steeds een groot verschil tussen een joodse en een Palestijnse journalist, maar je ziet toch dat de bewegingsruimte aan beide kanten kleiner wordt.

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...