zondag 3 november 2013

Ook dit jaar weer een Kristallnachtherdenking bij het stadhuis in Amsterdam

Kamp Vught, Mir Tsvey
Bij de Kristallnachtherdenkling treedt het duo Mir tsvey op. Op de foto: in juni van dit  jaar nam het duo deel aan de herdenking van het Kindertransport vanuit het kamp Vught.     

Op 9 november a.s. is het 75 jaar geleden dat de, van staatswege georganiseerde, Kristallnacht-pogrom tegen joden in Duitsland plaatsvond.Honderden synagogen en winkels van joden werden vernield, en in één nacht werden bijna honderd joden vermoord. Er waren jaren van discriminatie, intimidatie en uitsluiting van joden aan voorafgegaan.
Ook dit jaar vindt daarom op 9 november de jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht plaats  bij het stadhuis in Amsterdam (hoek Zwanenburgwal/Amstel). De tijd is 19.30
Thema dit jaar is de opkomst van racisme en fascisme in Europa.
Sprekers zijn:
- Tineke Lodders-Elfferich, voorzitter één land één samenleving en voormalig senator voor het CDA,
- Lalla Weiss (vanuit Roma en Sinti organisaties) en
- Anne Ruth Wertheim, schrijfster en publiciste.
Jiddische liederen worden vertolkt door het duo Mir Tsvey.
De herdenking in Amsterdam wordt georganiseerd door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting en wordt mede ondersteund door o.a. Een Ander Joods Geluid, Landelijk Beraad Marokkanen, Vluchtelingenwerk Nederland en diverse andere (migranten)organisaties.
Waarom herdenken wij de Kristallnacht elk jaar opnieuw?
Niet alleen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van toen en de enorme massamoord die volgde. We herdenken omdat we waakzaam moeten zijn nu in Europa en ook in Nederland, de vreemdelingenhaat alsmaar toeneemt. Vorig jaar sprak de Griekse anti-fasciste Vicky Ioanidi tijdens de herdenking haar angst uit voor een herhaling van een Kristallnacht in Griekenland. Haar angst lijkt gegrond. De Griekse neo-nazi partij Gouden Dageraad spreekt weer over "joods ongedierte" en heeft het voorzien op de immigranten. Overal in Europa worden Roma en Sinti over de grens gezet. In ons land liepen aanhangers van Wilders met NSB-vlaggen en brachten sommigen de hitlergroet. Binnenkort komt de voorzitter van het Franse Front National, Marine Le Pen, op verzoek van Wilders naar Nederland. Islamofobie is in ons land al bijna normaal. Vluchtelingen worden als onmensen behandeld. En opnieuw zijn Nederlanders met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond het doelwit van openlijk racistische uitingen.

PS - Behalve de herdenking van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting is er ongelukkigerwijze ook een herdenking van de Joodse organisaties verenigde in het Centraal Joods Overleg (CJO). Deze herdenking is in de Portugese Snoge op het Jonas Daniel Meijerplein en begint een half uur later, om 20.00 uur. Deze herdenking is intussen ook jaarlijks, en deze traditie werd in 2010 gestart omdat de Joodse gemeenschap ontevreden was over het feit dat het Platform Stop Racisme en Uitsluiting de herdenking niet alleen opvatte als een herdenking van Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook als een symbool van hoe uitingen van discriminatie en racisme de voorbode kunnen zijn van nog veel groter onheil. Volgens het CJO had het Platform de herdenking ''gekaapt''. (Hier op dit blog meer achtergrond over het in zijn werk ging). Dit jaar heeft de CJO-herdenking CU-Kamerlid Joël Voordewind uitgenodigd als spreker. Dat geeft waarschijnlijk de verschillen tussen de twee herdenkingen uitstekend weer. Voordewind is is zeer begaan met mensenrechten, maar dan vooral als het om christenen en Joden gaat. Hij was dezer dagen nog in het nieuws als iemand die Israel zo is toegedaan dat hij zelfs het bestaan van een heel volk ontkent.    

2 opmerkingen:

Esther zei

Wat toch weer een hoop onzin en bovendien spreek je jezelf tegen. Eerst beweren dat de bijeenkomst die de PVV hield vrij was, waar iedereen dus kon komen en dus ook dat AFA-uitschot om de PVV in diskrediet te brengen, dus met de PVV heeft het niets te maken. Zelfde gebeurt in de VS als de Tea Party een openbare bijeenkomst houdt, ook dan staan de fascisten (links volk dus, want socialisme is een totalitaire, linkse ideologie)antisemitische leuzen te krijsen of te ageren tegen zwarten.
Nu kom je met de onzin aanzetten dat aanhang van de PVV antisemitisch is.
De vlag was geen NSB vlag. Je dient beter je huiswerk te doen. Jouw niveau is dat van de onzin over de zeemeeuw in het logo en dus zijn PVV'ers NSB'ers. Wat heb je toch een droevig niveau bereikt.

Dat de Kristallnacht-herdenking geclaimd wordt door fascisten en antisemieten is ronduit schandalig. Herdacht wordt de pogrom tegen Joden en niets anders. Links heeft er een smerig politiek bedrijf van gemaakt.
Overigens, islam is geen ras, maar dat blijkt ook niet door te dringen en bij hen dit dit wel weten, wordt het gebruikt om een ander de mond te snoeren.

Abu Pessoptimist zei

Esther, de Oranje-blanje-bleu vlag was wel degelijk een NSB-vlag. Wat een reactie op de rest van je opmerkingen betreft, kan ik je, denk ik, het beste verwijzen naar het stuk van professor Sternhell, een paar stukje terug op dit blog, over de gevaren van rechts en de parallel tussen antimsemitisme toen en xenofobie/islamofobie nu. Ik wens je veel leesplezier.

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...