maandag 18 november 2013

Palestijnen gewond door militairen, toen zij vernielingen door kolonisten wilden bekijken


 Kolonisten en militairen bij het dorp Qusra. De foto is van eerder dit jaar.

Acht Palestijnen uit het dorp Qusra ten zuiden van Nablus zijn maandag gewond geraakt door ´rubberkogels´ en traangas bij clashes met kolonisten en Israelische militairen. Een van de gewonden, Hamada Abdullah Abu Rida, 18, verkeert in kritieke toestand. Hij werd door een rubberkogel (een metalen kogel met rubber mantel) in de borst getroffen en ligt in het Rafida ziekenhuis in Nablus.
Volgens het Palestijnse persbureau WAFA braken de botsingen uit nadat kolonisten eerder die dag een afzetting van een Palestijns stuk land hadden doorbroken, en tientallen olijfbomen hadden vernield, evenals twee schuren. Toen de inwoners van Qusra gingen kijken om de schade op te nemen werden zij aangevallen door het leger.
 Een legerwoordvoerster meldde desgevraagd dat er rellen waren geweest in het dorp nadat legereenheden met stenen waren bekogeld. Daarbij was één Palestijn lichtgewond geraakt, volgens haar.

 Qusra heeft voortdurend te kampen met agressie van kolonisten, vooral van de nederzetting Eish Kodesh (Heilig Vuur). In 2011 werd brand gesticht in de moskee en een inwoner gedood door een kolonist. Dit jaar is er sprake van een soort vendetta van Eish Kodesh jegens Qusra, nadat het Israelische hooggerechtshof begin dit jaar had bepaald dat land, dat Eish Kodesh een aantal jaren geleden ten onrechte in bezit had genomen, moest teruggeven. Dit  jaar werd opnieuw een inwoner van Qusra doodgeschoten door kolonisten en ook werden een keer zes auto´s in brand gestoken, om slechts twee incidenten te noemen. Voor de moord werd een kolonist gearresteerd en later weer vrijgelaten. Ten aanzien van de verbrande auto´s kwam de politie later met een verklaring dat de inwoners van Qusra hun eigen auto´s in brand hadden gestoken.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...