donderdag 28 november 2013

Mensenrechtengroep: doden drie Palestijnen in Yatta was buitengerechtelijke executie


Naar aanleiding van de moord op de drie Palestijnen  braken woensdag op diverse plaatsen onlusten uit. Hier een beeld uit het Aida kamp bij Bethlehem. (Activestills.org)

Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR)heeft het doden van drie Palestijnen in twee afzonderlijke aanvallen, dinsdagavond in de buurt van Yatta, veroordeeld als als buitengerechtelijke executies, oftewel moord.
PCHR heeft de zaak onderzocht en publiceerde donderdag een rapport. Daarin meldt PCHR dat die avond Mousa Makhamreh, 24, uit Yatta, en Muhammad Nairoukh, 24, uit Hebron in een Subaru auto op een landweg reden nabij Yatta, die in verbinding staat met '' bypass'' weg nr 60. De auto werd gevolgd door een Renault Kangoo. Ongeveer 100 meter voordat de Subara de kruising naderde openden Israelische militairen, die in de velden langs de weg verborgen lagen, het vuur. Tegelijkertijd werd ook het vuur geopend vanuit de Renault. Een Mercedes 608, een Mercedes bus en een Isuzu jeep, allemaal met Palestijnse nummerplaten, voegden zich erbij en er stapten grote aantallen militairen uit. Anderhalf uur later brachten de militairen een robot die de lichamen van Makhamreh en Nairoukh uit de auto trok en ook iets dat als verdacht werd beschouwd liet ontploffen. De lichamen werden later ingeleverd bij een Palestijns ziekenhuis in Yatta, waar werd geconstateerd dat Makhamreh was getroffen door kogels in zijn rechteroog die zijn hoofd had doorboord, zijn nek, de borst en de lies. Nairoukh was door drie kogels in zijn borst getroffen en door een kogel in zijn voorhoofd, die de schedel aan de achterkant verliet.

Een half uur later omringden grote aantallen militairen een huis in Yatta dat was gehuurd door drie Palestijnen. Getuigen hoorden vervolgens hevig schieten en ook een explosie. Om 1.30 's nachts werd het lichaam ingeleverd bij een ziekenhuis van Mahmoud Najjar, 24, uit Yatta. Onderzoek ter plekke toonde aan dat het vuur op hem was geopend toen hij in de buurt van het huis liep. Hij was getroffen door vier kogels in de borst en een kogel in zijn schouder. Zij hoofd was gedeeltelijk verdwenen, omdat ook zijn lichaam door een robot was versleept.
Volgens PCHR is de gang van zaken een zoveelste bewijs dat Israel buitengerechtelijke moorden niet uit de weg gaat. De organisatie roept derde landen die mede de Geneefse Conventies hebben ondertekend waarin dit soort daden tot oorlogsmisdaden zijn bestempeld, op hun verantwoordelijkheden na te komen en actie te ondernemen.
Maar dat zal, net als al die andere keren waarschijnlijk weinig uithalen, zo voeg ik,. AbuP, eraan toe. Israel komt hier namelijk steeds mee weg. De Israelische pers doet zelf geen enkele moeite om de waarheid te achterhalen en herhaalt klakkeloos de versie van het leger waarin werd gelogen dat er sprake was geweest van een ''vuurgevecht''. En ook de buitenlandse pers loopt zich niet echt het vuur uit de sloffen.

2 opmerkingen:

Alexander zei

Het gaat hier om salafi jihadi's. Je kan er ook voor kiezen te denken dat de wereld weer een klein beetje beter is geworden door deze Israëlische actie. Er zijn absoluut salafistische elementen actief in de regio en ze proberen voet aan de grond te krijgen in Jordanië, de Sinaï maar ook Gaza en de WB heeft er mee te maken.
Ik denk dat zowel de PA als HAMAS stiekem blij zijn, die worden immers als afvallige honden gezien door salafisten... Yup rough neighbourhood...

Abu Pessoptimist zei

Alexander,
1)Het ging hier om mensen van wie Israel ZEI dat het salafi's en/of jihadi's waren. Dat betekent nog niet dat ze het ook WAREN. En salafisten zijn ook niet per definitie allemaal gewelddadig. De meesten zijn het niet.
2) U wilt leven in een wereld waarin zo nu en dan wat andersdenkenden worden afgeschoten?? Dat is een wereld van totalitaire staten, zoals Egypte onder Mubarak (en nu weer onder het leger), Pakistan of blijkbaar ook Israel. Met dat soort systemen loopt het gelukkig meestal slecht af, maar ik wens u succes. Ik heb echter liever een beschaafde rechtsstaat.

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...