vrijdag 8 november 2013

Israelische militairen doden twee Palestijnen bij checkpoints

Wijlen Anas Fuad al-Atrash (Ma'an)
Updated. Israelische militairen hebben binnen 24 uur twee Palestijnen doodgeschoten bij checkpoints in bezet gebied. Dat gebeurde vrijdagochtend bij Bethlehem en eerder,donderdagavond in de buurt van een checkpoint ten zuiden van Nablus.
Het incident van vrijdagochtend betrof de 23-jarige Anas Fuad Al-Atrash uit Hebron. Hij werd doodgeschoten door leden van de grenspolitie bij een checkpoint bij Bethlehem. Volgens de Israeli's dreigde hij met een mes.
Volgens zijn familie werd Anas echter in koelen bloede vermoord. Vaak vindt dit soort incidenten plaats zonder dat er getuigen zijn. In dit geval was Anas in het gezelschap van zijn broer Ismail. Die vertelde dat de auto waarin zij zaten bij terugkeer uit Jericho rond middernacht werd gestopt. Anas werd bevolen uit de auto te komen. Hij werd vervolgens aangevallen en daarna doodgeschoten, aldus Ismail, die zelf bij het incident gewond raakte.
Het liaison kantoor van de Palestijnse 'veiligheidstroepen' (dat wil zeggen het kantoor dat de betrekkingen met de Israeli's regelt) zal een commissie vormen om de door van Anas te onderzoeken, meldt Ma'an News. De Palestijnen hebben de beelden opgevraagd van Israelische veiligheidscamera's.  
Het andere incident vond plaats bij een bushalte aan de Tapuah-kruising, ten zuiden van Nablus en dicht bij de nederzetting Ariël. Daar werd donderdagavond de 28-jarige docent Bashir Samy Habanin, een docent aan de technische Khaddouri universiteit in Tulkarem uit het dorpje Marka bij Jenin, doodgeschoten. Het Israelische leger zei dat hij ''meermalen een geïmproviseerd wapen afschoot.'' Onbevestigde berichten luidden dat kolonisten dichtbij de bushalte waar Habanin werd doodgeschoten vuurwerk afstaken, waardoor soldaten van een checkpoint daar vlakbij toesnelden, omdat zij dachten dat er geschoten werd. Zij openden vervolgens het vuur op Habanin die op een bus stond te wachten.
Ma'an News (Arabisch) meldde dat Habanins familie verbijsterd was. Habanin stond bekend als een kalme man die elke dag naar zijn werk ging, geen lid was van enige Palestijnse organisatie en altijd problemen uit de weg ging. Zijn  familieleden wezen de lezing van het Israelische leger van de hand. 
Israelische media hadden echtyer weinig aandacht voor de twee doodgeschoten Palestijnen. Meer aandacht ging uit naar het feit dat vrijdag bij de nederzetting Teqoa (onderdeel van het nederzettingenblok Gush Etzion ten zuiden van Jeruzalem) een molotov-cocktail naar een auto werd gegooid. De inzittenden, een echtpaar, raakten licht gewond. De auto brandde uit.
De familie van de gedode Bashir Habanin bij zijn lichaam in de morgue. (Ma'an). 

Update: Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten stelt vast dat de Israelische militairen in beide gevallen meteen zijn overgegaan tot het doden van deze twee mannen, terwijl andere middelen zoals arrestatie wellicht hadden kunnen volstaan. In het geval van de universitaire docent Habanin, die bij de Tapuah kruising (en vlak bij het checkpoint Za'atara) werd gedood, stelde het PCHR vast dat hij een doos met vuurwerk droeg en dat een aantal vuurpijlen daaruit om onduidelijke redenen afging, nadat hij uit een taxi was gestapt en naar het checkpoint liep. Een soldaat klom daarop naar beneden uit een wachttoren en schoot hem dood met zeven kogels.
 In het geval van Anas al-Atrash ui Hebron die bij het Container checkpoint werd gedood, stelde het PCHR vast dat hij vrijwel direct werd doodgeschoten nadat hij uit de auto was gestapt. Het PCHR was nog niet in staat zijn broer Ismail (25) te horen. Die ligt met een shock in het ziekenhuis.
Het PCHR stelt, als vaker in dit soort gevallen vast, dat sprake is geweest van excessief gebruik van geweld van de Israelische strijdkrachten en dat gesproken kan worden van misdaden. Het doet een beroep op de internationale gemeenschap om de staat Israel op de verplichting te wijzen dat zij onder de Conventies van Genève moet zorgen voor het welzijn van de bevolking van de gebieden die zij bezet. Deze oproep was overigens in alle vorige gevallen tevergeefs.

1 opmerking:

Ben zei

Eindelijk schenkt de VS bij monde van Kerry klare wijn. Zijn 'ondiplomatieke' uitspraken spreken van groeiende frustratie in het politieke landschap van de westerse wereld en nu dus ook openlijk bij bondgenoot VS.
Het afschieten van Palestijnen is een naar uitvloeisel van een manifest superioriteitsgevoel in Israel.
http://www.timesofisrael.com/frustrated-kerrys-peace-critique-a-heavy-slap-in-netanyahus-face/

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...