woensdag 13 november 2013

Abbas: delegatie naar vredesondehandelingen heeft ontslag genomen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft woensdag gezegd dat de Palestijnse delegatie naar de vredesonderhandelingen met Israel ontslag heeft genomen. Hij zei dat in een interview met de Egyptische CBC-tv.  De reden was gebrek aan vooruitgang van de onderhandelingen, aldus Abbas.
De Palestijnse president scheen er niet zwaar aan te tillen, De onderhandelingen zouden desondanks doorgaan, zei hij. "Ofwel we halen hen over om terug te komen of we vormen een nieuwe delegatie." Abbas zei ongeveer een week nodig te hebben voor de besprekingen kunnen worden hervat.
De Palestijnse president kan zich niet veroorloven zelf een punt te zetten achter de onderhandelingen met Israel. De Palestijnse Autoriteit is namelijk financieel afhankelijk van Amerika en van de EU en die verwachten van hem dat hij dooronderhandelt.
De leider van de Palestijnse delegatie Saeb Erakat, zei woensdag tegenover de tv van Reuters dat de onderhandelingen sowieso stilliggen nadat Israel vorige week de bouw van 5.000 nieuwe huizen in de nederzettingen aankondigde. Erakat zei echter niets over een ontslag van hem en van zijn mede-onderhandelaar Mohammed Shtayyeh.

6 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Welke 'onderhandelingen'? Wat zich afspeelt lijkt amper de benaming 'gesprekken' te verdienen...Maar laat niemand aan onze kant zich daarover verheugen: de gang van zaken is althans op korte termijn in het voordeel van de sterkste partij, Israël dat het verloop der gebeurtenissen bepaalt...op langere termijn is iedereen verliezer, alleereerst de Palestijnen, de VS, Israël zeker ook, en het gezag en prestge van diplomatie en internationaal recht die het onderspit delven tegenover 'het recht van de sterkste'...

Anoniem zei

Jaap, hoezo verliest Israel ook "op de lange termijn", na deze gesprekken? Deze bezetting begon in 1967, en geen verlies hoe dan ook te zien voor Israel. Aan welke termijnlengte moeten we nu gaan denken?

En verder is een "verlies" voor Israel, VS (EU ook?) en die diplomatie niets, helemaal niets vergeleken met dat van de Palestijnen. Het hoort niet in hetzelfde rijtje thuis.

Egbert.

Feng Chsang zei

Hallo Egbert.

Op het eerste gezicht is er geen vuiltje aan de lucht. Edoch, na het lezen van Max Blumenthal’s

"Imploding the Myth of Israel"

lijkt de lemen reus binnekort door zijn voeten te zakken.

Feng

Abu Pessoptimist zei

Feng, vergun me even schoolmeester te spelen. De titel is niet van Max Blumenthal, maar van Chris Hedges, ooit werkzaam voor de New York Times. (Ik ken hem nog uit de tijd dat hij voor die krant correspondent was in Cairo).
Hedges gebruikt de titel voor een bespreking van Blumenthal's nieuwe boek ''Goliath: Life and Loathing in Greater Israel'' waarin hij (Heges) op meedogenloze wijze op een rijtje zet wat er allemaal mis is met Israel. Het zijn allemaal zaken die we zelf ook kunnen bedenken. En hij hij geeft in een paar woorden aan dat, hoewel de (verschrikkelijke) feiten bekend zijn, er toch alsmaar niets verandert:
''And yet, the hard truths about Israel remain largely unspoken. Liberal supporters of Israel decry its excesses. They wring their hands over the tragic necessity of airstrikes on Gaza or Lebanon or the demolition of Palestinian homes. They assure us that they respect human rights and want peace. But they react in inchoate fury when the reality of Israel is held up before them. This reality implodes the myth of the Jewish state.
Hedges'stuk - keihard maar zeer aanbevolen - is hier te vinden: http://www.truthdig.com/report/item/imploding_the_myth_of_israel_20131103

Feng Chsang zei

Hallo Abbu,

Ja, je hebt gelijk.
Toch wil ik daar aan toevoegen dat als men dit soort dingen over mij zou zeggen en ik daarvoor een tijdje, om welke reden dan ook, met rust gelaten zou worden, ik er toch van uit zou gaan dat de boel op een dag in elkaar zou knikkeren.
Dat lijkt me ook voor de reus op lemen voeten, temeer omdat haar economische afhankelijkheid valt of staat met de economische status van de USA.
Daarover heeft Hedges ook zeer onheilspellende dingen geschreven in zijn artikel van 28 oktober: "Our Invisible Revolution" op http://www.truthdig.com/report/item/our_invisible_revolution_20131028. En omdat die zaken zeer nauw met elkaar zijn verbonden lijkt me dat én voor Jaap én voor Egbert het "op de lange termijn", op het punt staat aan te bellen.

Maar… de titel van Max Blumenthal's - door iedereen in de reguliere pers doodgezwegen boek, terwijl vriend en vijand toegeeft dat het onderzoeksjournalisme van de bovenste plank is - is inderdaad: "GOLIATH, Life and loathing in Greater Israel".
Bedankt voor het uitgebreid noemen van dit boek.

Feng Chsang

P.S. Ik juich het toe dat je schoolmeester speelt en zeker als het om algemenere zaken m.b.t. Israël en het Zionisme gaat. Je voorkomt daarmee dat kritiek op het huidige Israël niet verwordt tot antisemitisme.

Feng Chsang zei

Geen Abbu, maar Abu natuurlijk.
En niet haar economische afhankelijkheid valt of staat, maar haar economie valt of staat.
Jezus wat heb ik vandaag? Tis maar goed dat er schoolmeesters zijn die je scherp houden.

Feng

Netanyahu gaat ten langen leste akkoord met uitstel, maar het is de vraag of dat genoeg is

Netanyahu heeft maandag in de loop van de dag besloten de voortgang van zijn wetgevend proces tijdelijk te stoppen, vermoedelijk tot na het ...