zondag 3 november 2013

Israel: tenders voor 1889 nieuwe woningen in bezet gebied

Construction in Gilo (Photo: AFP)
Recente bouw in de Jeruzalemse nederzetting Gilo. (AFP) 

Twee dagen voor de Amerikaanse minister van  Buitenlandse Zaken  Kerry naar Jeruzalem komt om te proberen de moeizaam verlopende vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijnen wat meer leven in te blazen, heeft Israel - zoals het eerder al aankondigde - tenders uitschreven voor 1,061 woningen in diverse nederzettingen op de Westoever en nog eens voor 828 woningen in Oost-Jeruzalem. Dat meldt de NGO Vrede Nu. De tenders zijn de  laatste stap in het proces van planning voor de bouw daadwerkelijk kan beginnen. Een paar maanden na de publicaties ervan worden de beste bieders geselecteerd en mogen de uitgekozen aannemers bouwvergunningen gaan aanvragen. De bouw begint dan meestal een paar weken daarna.

Op de Westoever gaat het om de volgende tenders

Elkana – 283 wooneenheden,
Maale Adumim – 114,
Karnei Shomron – 196 ( de nederzetting ligt ten oosten van '' de Muur'')
Givat Zeev – 102 eenheden,
Ariel – 18 eenheden, in het oosten van de nederzettingen, ten oosten van ''de Muur'',
Adam (ook wel Geva Binyamin genoemd) - 80 eenheden (ten oosten van ''de Muur''). Het plan en de infrastructuur waren bedoeld voor de kolonisten van Migron die moesten verhuizen omdat het hooggerechtshof bepaalde dat zij op Palestijnse privégrond woonden. Maar de kolonisten van Migron kozen voor een andere plek. De huizen worden nu dus in de verkoop gebracht).
Beitar Illit – 238 eenheden.
Verder heeft de Afdeling Nederzettingen van de WZO (World Zionist Organization) vorige week bekendgemaakt dat zij 30 eenheden gaat bouwen in Beit El. Dit is een tender waarbij de huizen uiteindelijk niet voor de verkoop zijn, maar een speciale tender van de regering die de huizen toewijst aan inwoners van Ulpana Hill (een wijk van de nederzetting Beit El), die eveneens moesten verhuizen omdat het hooggerechtshof bepaalde dat zij op privégrond woonden.
In Oost-Jeruzalem:
Gilo – 311 (in het westen van de nederzetting),
Ramat Shlomo – 387 units – (dit is een deel van het plan voor 1,500 eenheden dat werd gepubliceerd tijdens het bezoek van vice-president Biden in 2010).
Har Homa B – 130 seniorenwoningen. Deze tender werd eerder uitgebracht in 2008, 2011 en 2012, maar er meldden zich geen gegadigden. 
 

Geen opmerkingen:

Netanyahu gaat ten langen leste akkoord met uitstel, maar het is de vraag of dat genoeg is

Netanyahu heeft maandag in de loop van de dag besloten de voortgang van zijn wetgevend proces tijdelijk te stoppen, vermoedelijk tot na het ...