dinsdag 12 november 2013

Netanyahu houdt na protesten plannen voor bouw van nog eens 24.000 huizen in bezet gebied tegen

Efrat: nog eens 840 huizen erbij.

Update, dinsdagavond:
De Israelische premier Netanyahu heeft zijn minister van Huisvesting Uri Ariel (Habayit Hayehudi) dinsdagavond opdracht gegeven de voorbereidingen voor de bouw van nog eens 24.000 huizen in bezet gebied (er is intussen sprake van 24.000 en niet 20.000  huizen) stop te zetten. Ook heeft hij Ariel een standje gegeven en gezegd dat dergelijke stappen eerst met hem dienen te worden gecoördineerd. Netanyahu verweet Ariel niet aan het bouwprogramma in de nederzettingen te hebben bijgedragen, maar het in feite schade te hebben berokkend.
 Netanyahu's ingreep kwam nadat de Palestijnse president Abbas contact had opgenomen met de VS, met het '' Kwartet, en met de EU en had gedreigd uit de onderhandelingen te stappen, en nadat de VS Israel ''om opheldering hadden gevraagd'' en in de VS verontruste geluiden opklonken.
De verontruste reacties kwamen los nadat eerder dinsdag bekend was geworden dat het Israelische ministerie van Huisvesting een ware stortvloed van tenders had uitgevaardigd voor de bouw van 20.000 woningen (later bleek zelfs: 24.000 woningen) in een groot aantal nederzettingen in bezet gebied.
Met de plannen van het ministerie van Huisvesting was in totaal een bedrag van 13 miljoen dollar (45 miljoen shekel) gemoeid. Zo'n hoeveelheid ineens was nog niet eerder vertoond. Het nieuws ontlokte de directeur van de NGO Vrede Nu, Yariv Oppenheimer, de opmerking dat dit duidelijke bewijs is dat de regering Netanyahu de 'vredebesprekingen met de Palestijnen saboteert. 'De onderhandelingen zijn alleen maar voor de show,' aldus Oppenheimer, 'en achter de schermen maakt de regering plannen om de  twee-statenoplossing onmogelijk te maken'.
Netanyahu had, voordat hij het hele voornemen van zijn minister van Huisvesting stopzette, eerder al een deel van de plannen bevroren, namelijk de tender waarin een architect werd gezocht om de planning voor te bereiden van 1.200 nieuwe huizen in het zogenoemde ''E1-gebied'', een stuk land tussen de grote nederzetting Maaleh Adumim en Jeruzalem. Bouwen in E1 was eerder onder druk van de Amerikanen afgelast, omdat het volbouwen van dit gebied de Westoever effectief in tweeën zou delen en bovendien de laatste 'doorgang' van Jeruzalem naar de Westoever zou afsluiten. Toen de Palestijnen in 2012 de status van waarnemer bij de Verenigde Naties kregen, had Netanyahu echter gezegd dat het plan opnieuw van stal zou worden gehaald.
Uri Ariël
Afgezien van het stilgelegde plan voor E1, bleef er echter genoeg over. Elders in Ma’aleh Adumim waren er plannen voor 2,500 huizen. In Efrat, een onderdeel van het blok Gush Etzion, zouden 840 huizen komen aan de niet-Israelische kant van ''de Muur'', op een plek waar Efrat eerder toestemming had gekregen een boerderij te stichten op land dat het Joods Nationaal Fonds in beheer had genomen.   Eveneens als onderdeel van Gush Etzion waren huizen voor 1.000 mensen voorzien in de nederzetting Alon Shvut, als uitbreiding naast  een jongerendorp dat in 1984 van de toenmalige minister van Defensie Ehud Barak mocht worden opgericht op de plaats van een voormalige legerbasis.
Gush Etzion zou verder nog 160 huizen er bij krijgen in de nederzetting Meitzad en 300 in Bat Ayin. In een aantal  gevallen zou het daarbij gaan om goedkeuring achteraf van al illegaal gebouwde huizen. De 'outpost'  Ibei Nahal zou een nederzetting worden van 250 huizen en Tekoa zou er 1.100 huizen bijkrijgen.
Verder waren 5.000 huizen voorzien in Kochav Ya’akov in de noordelijke regio die Israel de regio ''Binyamin'' noemt. Shilo in dezelfde regio zou nog eens 1.250 huizen krijgen en de nederzetting Eli, niet ver daar vandaan 2.800. (Van die laatste 2.800 zijn er 700 al illegaal neergezet). Mizpe Yeriho stond op de lijst voor 1.000 nieuwe huizen en Shvut Rahel zou van 100 naar 1.000 woningen gaan.
 Ehud Barak says separation wall route near Maale Adumim
 Maaleh Adumim: 2.500 woningen erbij.

The settlement of Eli.De nederzetting Eli, eerst een ''illegale outpost'' maar in juli 2013 '' gelegitimeerd voor de Israelische wet'' door de Israelische regering, krijgt 2.100 nieuwe huizen bij, terwijl 700 illegaal gebouwde huizen alsnog worden goedgekeurd. 

De voorzitter van de kleine linkse Meretz-partij, Zahava Gal-On, voorspelde niet ten onrechte dat de plannen wel eens het einde van de besprekingen met de Palestijnen kunnen gaan beteken, en ook de verhoudingen met de VS op scherp zouden kunnen zetten. Die verhoudingen waren overigens al redelijk gespannen doordat premier Netanyahu zeer slecht te spreken os over het feit dat het met de onderhandelingen tussen de 5+1 en Iran de goede kant op lijkt te gaan, en doordat de Amerikaanse minister Kerry tijdens zijn korte bezoek van vorige week kritiek op Israel liet horen. Tijdens een interview met de Israëlische en Palestijnse tv zei hij onder meer:
How, if you say you’re working for peace and you want peace, and a Palestine that is a whole Palestine that belongs to the people who live there, how can you say we’re planning to build in a place that will eventually be Palestine? So it sends a message that perhaps you’re not really serious.
Ook zei hij dat Israel in toenemende mate dreigt te worden gedelegitimeerd en alleen dreigt te komen te staan in de wereld.
The Israeli settlement of Kochav Yaakov, situated in the Occupied Palestinian TerritoriesKochav Yaacov, niet ver van de  nederzetting/buitenwijk van Jeruzalem Pisgat Zeev, zoals het nu is. Het krijgt er 5.000 woningen bij.

1 opmerking:

Ben zei

A day after forcing the Construction and Housing Ministry to “reconsider” preliminary work toward building 24,000 housing units beyond the Green Line, Prime Minister Binyamin Netanyahu said Wednesday that building in settlements would continue, but had to be done wisely.

“In recent months, we built thousands of homes in Judea and Samaria, and in the coming months we plan to build thousands more,” Netanyahu said in a Knesset debate on housing prices. “It was never easy, but we did it responsibly despite international pressure.”
http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-vows-to-build-thousands-more-homes-in-settlements-331657

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...