vrijdag 29 november 2013

Israelische grenspolitie schiet met scherp op demonstratie: twee ernstig gewonden


Een door scherpe munitie gewonde Palestijn wordt geëvacueerd. (Activestills.org)

Twee Palestijnen zijn vrijdagmiddag bij Jeruzalem zwaar gewond geraakt doordat zij door Israelische troepen met scherpe munitie werden beschoten, meldt Ma'an News. Dat gebeurde tijdens demonstraties in de dorpen Ezzariya en Abu Dis. Palestijnen sloten daar met brandend autobanden wegen af en gooiden met stenen uit boosheid over de dood van Nour Mohammed Afaneh, een gehandicapt meisje van 14 jaar met acute longontsteking, dat stierf omdat de ambulance waarin zij op weg was naar een ziekenhuis niet werd doorgelaten bij het zogenaamde ''Container'' checkpoint en vervolgens in een verkeersopstopping terecht kwam. 
Een woordvoerder van het Volkscomité, Hani Halbiya, zei dat Israelische sluipschutters op de demonstranten vuurden. Daarbij raakte één Palestijn gewond in de borst en een been, en werd de andere door drie kogels geraakt in zijn onderlichaam. Beiden werden in zorgwekkende toestand opgenomen in ziekenhuizen.
Ma'an vroeg het leger om commentaar, maar werd doorverwezen naar de grenspolitie en daar werd geen reactie gegeven. De demonstraties in Ezzariya en Abu Dis stonden overigens los van de gebruikelijke vrijdagse demonstraties in plaatsen als Nabi Saleh, Bil'in, Kafr Qaddoum en dergelijke tegen de Muur. ook daarbij veilen deze vrijdag weerd de nodige gewonden door ''rubberkogels'' en traangas.

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...