vrijdag 1 november 2013

Botsing over de grens van Gaza: vier Palestijnen gedood en vijf Israeli's gewond

Israeli soldiers are seen near the border between Israel and Gaza, early Friday, Nov. 1, 2013.
Israelische militairen bij de grens met Gaza, deze vrijdagmorgen. (Foto AP)  

Israel heeft vrijdag met een luchtaanval op een kamp bij Khan Younis in de Gaza-strook drie strijders van de Ezzedin al-Qassam Brigades van Hamas gedood. Eerder had een Israelische tank het vuur geopend op een doel ten oosten van Khan Younis, waarbij eveneens een lid van de Ezzedin al-Qssam Brigades werd gedood. 
De Israëlische represailles vonden plaats, volgens een lezing van het Israelische leger, nadat de Israeli's verrast waren door een bom toen zij bezig waren een tunnel op te ruimen (later werd dit verhaal bijgesteld en luidde het dat de Israeli's bezig waren geweest aan een oefening). Vijf Israelische militairen raakten gewond door de bom , van wie één ernstig. Onder de gewonden van een luitenant-kolonel.
De site van de Ezzedin al-Qassem Brigades noemde de namen van Palestijnse slachtoffers als volgt: de commandanten Khaled Abu Bakra en  Mohamed Rashid Daoud en de mujahidun (strijders)  Mohamed Essam Al Qassas en Rabe'a Abu Baraka.

Hamas tv meldde dat ook drie mortiergranaten vanuit Gaza op Israel werden afgevuurd. Israel meldde er één, die geen schade veroorzaakte. Volgens de Isarelische militaire woordvoerder was de Israelische operatie gericht op de tunnel die vorig maand was ontdekt. Woordvoerder Peter Lerner zei dat het erom ging om te zorgen dat de tunnel niet voor toekomstige aanvallen kon worden gebruikt. Kennelijk verwachtte Hamas de actie.
De Qassam Brigades bevestigden op 20 oktober dat ze de tunnel hadden aangelegd om eventueel Israelische soldaten te kunnen ontvoeren en als wisselgeld te gebruiken voor Palestijnen in Israelische gevangenissen. 'We werken onder en boven de grond om de gevangenen vrij te krijgen,' zei de woordvoerder van de Brigades, Abu Obeidat toen.

Geen opmerkingen:

Netanyahu gaat ten langen leste akkoord met uitstel, maar het is de vraag of dat genoeg is

Netanyahu heeft maandag in de loop van de dag besloten de voortgang van zijn wetgevend proces tijdelijk te stoppen, vermoedelijk tot na het ...