donderdag 31 oktober 2013

Israels regering ontvouwt plannen niet voor 1500, maar voor 5000 wooneenheden in bezet gebied

 Gisteren was er het bericht dat de regering-Netanyahu als pleister op de wonde van het vrijlaten van 26 Palestijnse gevangenen die al meer dan 20 jaar hadden uitgezeten, vier bouwplannen heeft ontvouwd in bezet gebied, waaronder het doorzetten van de bouw van 1500 nieuwe wooneenheden in Ramat Shlomo bij Jeruzalem. Vandaag, donderdag, werd duidelijk dat dat nog maar een deel is van wat Netanyahu c.s. van plan zijn. In de Knesset deed Ofir Akunis, de staatssecretaris die in de regering belast is met het onderhouden van de betrekkingen met de Knesset, de volgende mededeling: 

“The Prime Minister has instructed to issue for construction over 1,500 units in Jerusalem and the Judea and Samaria settlements in Karnei Shomron, Ariel, Givat Zeev, Maale Adumim, Elkana, Beitar Illit and Geva Binyamin-Adam.  I want to note that the Prime Minister and the Interior Minister Gidon Saar agreed to promote construction plans in Jerusalem, as I said, c. 1,500 units in Ramat Shlomo, the establishment of a tourists and archeology center in the City of David and the establishment of a National Park in the Mt. Scopus Slopes. In parallel, the Prime Minister has instructed to promote the planning of over 2,000 housing units in the following places: Shilo, Givat Zeev, Karnei Shomron, Almog, Alei-Zahav, Yakir, Kfar Adumim, Mechola, Talmon, Bracha, Ofra and Beit El. The construction in Judea and Samaria will continue and grow. Thank you.”

Ik heb dit citaat van de officiële Knesset-mededelingen overgenomen van de blog van Hagit Ofran, Eyes on the ground in Jerusalem.  Zij is de nederzttingenspecialist van Vrede Nu. Zij concludeert dat Israel van plan is:
- tenders uit te geven voor 1,500 wooneenheden in Jeruzalem en de Westoever
- met plannen te komen voor nog eens 2,000 eenheden in nederzettingen op de Westoever
- eveneens plannen naar voren te schuiven voor 1,500 eenheden de nederzetting Ramat Shlomo in Oost-Jeruzalem,
- twee controversiële plannen uit te voeren in Oost-Jeruzalem, te weten in Silwan en op de Berg Scopus tussen Issawiya en At-Tur. Al met al komt dat neer op meer dan 5000 nieuwe wooneenheden, plus nog eens twee zeer omstreden plannen in Oost-Jeruzalem.
De verdere details en ook de timing van deze projecten is ondoorzichtig, concludeert Ofran. Het uitschrijven van tenders en het aanbieden van plannen kan een zaak zijn van dagen, maar ook van weken. Ofran, c.q.  Vrede Nu, heeft op  basis van eerder vergaarde informatie een lijst gemaakt van dingen die kunnen worden verwacht. Ik heb die hier niet overgenomen, omdat niets daarvan nog definitief is, mogelijk met uitzondering van plannen voor 611 nieuwe wooneenheden in nederzettingen die al wel op internet verschenen, zij het nog niet officieel in de krant (vreemd liggen al die 611 geplande eenheden aan de oostkant van het geplande traject van de ''Muur'').
Wie de details wil weten: dit is de link naar Ofran's blog.
Wat ik nog wèl overneem is Ofran's conclusie: ''The bottom line is that Netanyahu continues to play a double game. With his words, he continually says he wants peace and he is serious about negotiations with the Palestinians.With his actions, he continually undermines the prospects of peace and the two-state solution, and undercuts the chance for the success of negotiations, by creating new facts on the ground in settlements.''

2 opmerkingen:

Ben zei

http://www.timesofisrael.com/palestinian-negotiating-team-announces-resignation/

Abu Pessoptimist zei

Ben, dat ontslag zou een reactie zijn op het bericht dat Israel nog eens 20 huizen in Jeruzalem gaat slopen (ik kom nog terug op dat bericht, had nog geen tijd). Ynet brengt echter de ontkenning van het ontslag van Erakat c.s.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4448182,00.html

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...