zaterdag 5 oktober 2013

Gewonden bij demonstraties verspreid over de Westoever


Mis in de open lucht Beit Jala (alle foto's bij dit stukje zijn van Activestills.org).

Op diverse plaatsen op de bezette Westoever hebben vrijdag weer protesten plaatsgevonden tegen 'de Muur' of de voorgenomen bouw van delen ervan. Sommige waren volledig vreedzaam, bij andere vonden botsingen plaats met het leger en de grenspolitie en daarbij vielen de nodige gewonden.
De bovenste foto toont een katholieke mis in de open lucht bij de plaats Beit Jala (niet ver van Bethlehem). Dergelijke missen worden regelmatig als protest opgedragen tegen de voorgenomen bouw van een stuk van de Muur dat dwars door het unieke natuurgebied van de Cremisavallei zal lopen en daar een nonnenconvent zal gaan scheiden van een klooster. Ook zal het klooster worden gescheiden van de wijngaarden waarvan het al zo'n tweehonderd druiven betrekt voor het maken van wijn, een van de bronnen van inkomsten van het klooster.



Palestijnse jongeren gooien stenen naar een Israelische bulldozer. Beeld uit Kafr Qaddum ten oosten van Qalqiliya, waar al heel lang regelmatig op vrijdag wordt gedemonstreerd tegen de afsluiting van de weg van het dorp naar Nablus. 

Op andere plaatsen ging het meestal minder vreedzaam toe. In Bil'in, ten westen van Ramallah, raakten zes mensen gewond. De verslaggevers Ali Dar, Salah al-Khawaja, en Mohammad Abed, 19, van de Palestijnse satelliet tv raakten gewond doordat zij werden getroffen door traangasgranaten, terwijl Mohammad Abdul-Fattah Burnat, 24, een schotwond in de rug opliep van een zogenoemde 'rubberkogel'. Ook het vroegere Europarlementslid Luisa Morgantini, en het Palestijnse parlementslid Mustafa Barghouthi raakten gewond. Verder kwamen tientallen mensen in moeilijkheden door overdoses traangas. De demonstratie in Bil'in begon, zoals gewoonlijk, vreedzaam, totdat de Israeli's de aanval inzetten met traangas, stungranaten, en 'rubberkogels, zo meldde Barghouti.

Gedenkteken op de plaats waar in 2009 Bassam Abu Rahmeh uit Bil'in werd doodgeschoten met een traangasgranaat die gericht op zijn borst was afgeschoten. Dorpelingen hebben gebruikte traangascilinders verzameld en laten daar bloemetjes in groeien.  

In Kafr Qaddum, bij Qalqiliya, kregen tientallen mensen ademhalingsproblemen als gevolg van traangas. Honderden Palestijnen botsten hier met Israeli's. Murad Shtewi, de coördinator van het Volksverzetscomité, zei dat de deelname groot was wegens het oogstseizoen van de olijven en omdat heel wat mensen in Kafr Qaddum hun land niet hadden kunnen bereiken om te oogsten. Israelische kolonisten vallen tijdens het oogstseizoen heel vaak Palestijnse boeren lastig als ze proberen hun olijven te oogsten en het Israelische leger kiest dan gewoonlijk de kant van de kolonisten, aldus Shtewi. Ook in Nabi Saleh werd als gewoonlijk op vrijdag gedemonstreerd. De dorpelingen probeerden daar land te bereiken dat was geconfisqueerd, maar ze werden tegengehouden door legereenheden die traangas, stungranaten en rubberkogels afvuurden.

Geen opmerkingen:

Hoe een fascistische regering in Israel gestalte kreeg

De nieuwe regering-Netanyahu is nog niet definitief gevormd, maar er zijn al diverse boze en ongeruste reacties van mensen die nu ineens heb...