zaterdag 5 oktober 2013

Rechtse Israelische rabbijnen schrijven speciaal gebed voor tegen de vredesonderhandelingen

Rabbi Chaim Druckman Photo: Gil Yohanan
Rabbijn Druckman
Rabbi Shmuel Eliyahu Photo: Efi Sharir
Rabbijn Shmuel Eliyahu
Een aantal bekende rabbijnen uit het Israelische religieus- nationalistische kamp heeft een oproep gedaan om een speciaal gebed tegen de vredesonderhandelingen toe te voegen aan de dagelijkse joodse gebeden, zo meldt Ynet, de site van de populaire krant Yediot Ahronot. 
Ronsky. 'Rioters put commander at risk' Photo: Tzvika Tishler
Rabbijn Ronsky
De rabbijnen hebben een manifest geschreven waarin zij stelling nemen tegen de ''groeiende druk op de premier om - de hemel verhoede het - akkoord te gaan met nog meer terugtrekkingen''. Zij hebben daarin de


gelovigen opgedragen om een speciaal gebed van de vroegere Israelische opperrabbijn Mordechai Eliahu 'tegen het verscheuren van het land' toe te voegen aan het zogenoemde 'amida'-gebed.
Het amida-gebed is de kern van de gebeden die vrome joden driemaal daags uitspreken.Volgens Ynet is het toevoegen van zo'n speciale tekst aan de amida iets wat alleen wordt gedaan in tijden van crisis, bijvoorbeeld als er grote droogte heerst. Het wordt de gelovigen bovendien opgedragen de tekst ook te zeggen bij het openen van de 'aron hakodesh' de kast die de torarollen bevat, en bij het aansteken van de kaarsen op shabbat.


De tekst van oud-opperrabbijn Eliyahu die moet worden toegevoegd, luidt: "Onze vader, onze Koning, doe de plannen teniet van hen die ons willen vernietigen. Alstublieft, barmhartige God met uw vele barmhartigheden, vernietig schadelijke afspraken en laat Uw land niet de prooi worden van schande, en onder de hoede van ongelovigen vallen. Beschermen en behoed ons voor onze vijanden en geef ons de waardigheid en moed om uw heilige land op te bouwen en te beplanten. Mogen wij leven teneinde ons land te erven.
Rabbi Dov Lior Photo: Ohad Zwigenberg
Rabbijn Lior
Rabbijn Shapira

De oproep is ondertekend door de rabbijnen Chaim Druckman (destijds een van de oprichters van Gush Emunim en een van de bekendste religieuze nationalisten), Dov Lior (de rabbijn van de nederzetting Kiryat Arba bij Hebron), Shmuel Eliyahu (zoon van opperrrabbijn  Eliyahu en zelf opperrrabijn van Safed die onder meer in het nieuws kwam omdat hij een godsdienstige uitspraak uitvaardigde tegen het verhuren van kamers aan Palestijnse studenten), Dov Wolpe (sinds lang activist tegen het opgeven van land van 'Eretz Israel' en oprichter van de actiegroep SOS Israel), Avichai Ronsky (een voormalige opperrabbijn van het leger), Yehoshua Shapira (hoofd van een rechtse yeshiva in Ramat Gan) en anderen.

8 opmerkingen:

Esther zei

Zo, nooit gedacht dat jij als marxist gelooft in de kracht van het gebed. Maar 'bidden tot' is wel iets anders dan al die islamitische, geestelijken (gestoorden), waaronder ook Morsi, die dagelijks oproepen ons uit te moorden.

Abu Pessoptimist zei

Zo, deed Morsi dat? Misschien kan je daar even een voorbeeld van geven, Esther?

Esther zei

http://www.youtube.com/watch?v=KQVyJlL4pAE

En zoals je merkt, ook jij staat op de hitlist.

Abu Pessoptimist zei

Voor zover ik het goed heb gezien was die vriendelijke man die een preek afstak niet de heer Morsi, maar een zekere meneer Mansour. Dat Morsi erbij zat pleit niet misschien niet voor hem, maar oproepen tot moord is toch echt iets anders.
En, trouwens, was het wel oproepen tot moord? God aanroepen met het verzoek de Joden te vernietigen is Arabisch spraakgebruik voor een verzoek om een einde te maken aan de staat Israel - gewoonlijk aangeduid als 'al Yahud', de Joden. En God om hulp vragen tegen Israel is toch ook weer niet helemaal hetzelfde als een oproep om alle Joden te doden. Maar bij Memri - ik krijg altijd kippenvel van die hitsers - letten ze niet zo op dat soort details.

Anoniem zei

Filmpjes van memri neem ik ook meestal met een grote. korrel zout

Herman

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Ach die zogenaamde 'Esther'...moet ik nu over mijn schouder kijken, 'meisje', om te zien of Morsi achter mij aanzit, in de steegjes van Broek in Waterland, met een mes tussen zijn tanden? Of zou jou dat wel uitkomen, eigenlijk?

Esther zei

Maar jij bent dan ook geen journalist.
Tja, als ik met feiten kom dan hecht jij er geen waarde aan, wat niet verwonderlijk is voor iemand die een pesthekel heeft aan Israël en Joden.
Geloog jij maar gerust in je Hamaskrantje.

PS. Vraag: Is Hamburger mesjogge? Hij ijlt tegen mij terwijl ik tegen deze antisemiet geen woord heb gezegd.

Abu Pessoptimist zei

Hamburger is heel erg goed bij de tijd, Esther, ik had hem net nog aan de telefoon. En hij reageert op jouw opmerking, ook al was die niet aan hem gericht. Lijkt me niets mis mee. Of zijn de opmerkingen die jij maakt alleen bedoeld voor degenen die je expliciet aanspreekt?
Ach, en of ik een journalist ben? Wie zal het zeggen? Ik heb er mijn hele leven m'n brood mee verdiend.

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...