zaterdag 26 oktober 2013

Nieuwe hekken in Hebron en onrust alom op de Westoever


Deze week werden nieuwe afscheidingen geplaatst in Hebron langs de weg die leidt van de nederzetting Kiryat Arba naar de Ibrahimi-moskee/Grot van Machpela. Joden mogen met hun auto's de weg gebruiken, Palestijnen moeten aan de andere kant van het hek blijven. Auto's zijn daar taboe. (Foto's Activestills.org).   

Deze zaterdag werden duizenden gelovige Joden verwacht in Hebron op de Westoever ter gelegenheid van het feit dat deze week in alle synagoges de parasha (portie van de Torah) ''Chayei Sarah''  wordt gelezen. Dat is het Bijbelverhaal van hoe Abraham de Grot van Machpela in Hebron kocht om er zijn vrouw Sarah te begraven. Veel vrome nationalistische Joden ontlenen hieraan een geloof dat de huidige Ibrahimi moskee die - eerst als kerk - bijna 2000 jaar geleden over de Grot van Machpela is gebouwd, eigenlijk Joods bezit is.
De Palestijnen kregen extrsa beperkingen van hun toch al beperkte bewegingsvrijheid op gelegd - zo werd het hen vrijdag verboden te bidden in de Ibrahimi-moskee. Om de verwachte drukte in goede banen te leiden waren er extra eenheden van leger en politie opgeroepen. Die konden meteen aan de slag en pakten vrijdag zeven Joodse activisten op die kwamen demonstreren tegen de 'segregatie' in Hebron bonder het motto 'segregatie/racisme is niet mijn geloof'. Op de foto onder lezen zij de parasha Chayei Sarah in de hoofdstraat van Hebron die voor Palestijnen gesloten is. Ze werden overigens vrijdagavond laat weer vrijgelaten.


Hebron, waar zo'n 700 kolonisten beschermd door legereenheden wonen temidden van ruim 200.000 Palestijnen, dreigt de komende tijd vaker in het nieuws te komen. Minister van Huis vesting Uri Ariel (Bayit Yehudi) zei donderdag voor de radio van het leger dat hij het aantal Joodse huizen in Hebron wil gaan  verdubbelen. Een dag eerder zei hij tijdens een speciale zitting van een commissie van het parlement, de Knesset, die aan de kolonisten in Hebron was gewijd, dat "we het komende jaar 100 nieuwe wooneenheden in Kiryat Arba en Hebron zullen bouwen.


Vrijdag was het zoals gebruikelijk op verschillende  plaatsen onrustig door protestdemonstraties tegen de Muur. In Ma'sare bij Bethlehem, werd door Palestijnen en internationale sympathisanten 'gevierd' dat het dorp al zeven jaar demonstreert. Op de foto hierboven houden Israelische militairen de optocht tegen. Andere plaatsen waar werd gedemonstreerd waren onder meer Nabi Saleh, Bil'in (waar twee fotografen door 'rubberkogels gewond raakten) en Kfar Qaddum. In het Jabad (bij Jenin) was het vrijdag en zaterdag onrustig na bezoeken van Israelische militairen in verband met het feit dat in de buurt van het dorp vrijdag een molotovcocktail naar een schoolbus van de kolonisten was gegooid, overigens zonder slachtoffers te maken of schade te veroorzaken.  De Israeli's vorderden vrijdag een woonhuis om er op het dak een uitkijkpost in te richten en zaterdag waren er opnieuw botsingen na een nieuwe Israelische inval. 
Zaterdag was er ook een inval van het legereenheid  in het dorp Qaryut bij Nablus. In en om het dorp is voortdurend sprake van onrust nadat kolonisten de afgelopen week ruim 100 olijfbomen hebben vernield en een aantal keren het dorp binnen zijn gevallen.
Intussen weigerde Israel een delegatie van het Europese parlement vai de grensovergang Erez toe te laten tot Gaza met het argument dat dit het prestige van de Hamas-regering ten goede zou komen. De delegatie had Gaza van 27-30 oktober willen bezoeken en aandacht willen geven aan sociale, economische en humanitaire zaken, zoals bezoeken aan UNRWA, scholen, gezondheids- en rehabilitatiecentra, centra voor voedseldistributie en sportclubs.

Geen opmerkingen:

''Zolang ik leef zal ik ik me actief herinneren hoe Rutte de massamoord heeft gesteund''

Toespraak door Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 26 november 2023. Vr...