woensdag 2 oktober 2013

'Dodental onder Palestijnen in Syrië naar 1597'

De 'Working Group for Palestinians in Syria' heeft gemeld dat het dodental van Palestijnen in Syrië als gevolg van de burgeroorlog intussen is opgelopen tot 1597. In maart stond het dodental al op 1377. In september, kwamen acht Palestijnen om in leeftijd variërend tussen 21 en 27 jaar.
Ahmad Jibril
In de verklaring van dinsdag zei de groep dat drie Palestijnen aan martelingen in Syrische detentiecentra, terwijl een vierde bezweek aan verwondingen als gevolg van een artilleriebeschieting van het vluchtelingenkamp Khan Sheikh. Vier anderen overleden eveneens als  gevolg van beschietingen, onder wie twee die overkleden doordat het kamp bij Deraa werd gebombardeerd.,
De groep wees op de slechte humanitaire situatie in de diverse vluchtelingenkampen als gevolg van voortdurende blokkades door het regime en het met het Syrische regime regime verbonden Volksfront voor de Bevrijding van Palestina - Algemeen Commando van Ahmad Jibril.  Zo zijn de ingangen van het Yarmouk-kamp in Damascus, een van de grootste vluchtelingenkampen, al bijna drie maanden afgesloten met als gevolg grote tekorten aan voedsel en medicijnen en is het verstoken van elektriciteit. De situatie in de Sbina, Husseinia en Deraa-kampen zijn niet veel beter. Het Neirab-kamp heeft nu al bijna een jaar geen elektriciteit.
Een functionaris van Al-Fatah zei vorige week dat ongeveer 250.000 Palestijnen op de vlucht zijn voor de strijd. Onder alle inwoners van Syrië zou het aantal vluchtelingen intussen 6,2 miljoen bedragen. De dodentallen voor heel Syrië liggen vermoedelijk in de buurt van de 115.000
Rechtse, Palestijnenhatende sites als 'Elder of Zion' of 'Brabosh' in België namen het bericht van de Palestijnse doden in Syrië over met de vermelding dat Israelkritische sites hier geen oog voor hebben omdat zij er alleen op uit zouden zijn Israel het leven zuur te maken. Dat verwijt kan worden teruggekaatst met de opmerking dat sites als Brabosh c.s alleen oog hebben voor Palestijnse doden die vallen buiten Israel en de bezette gebieden. Er kan aan worden toegevoegd dat aan het leed van de Palestijne vluchtelingen in Syrië (en die in Libanon, Jordanië en elders) simpel kan worden tegemoetgekomen als Israel, dat hen heeft verdreven, de betreffende VN-resoluties eindelijk eens zou opvolgen en hen zou laten terugkeren.

3 opmerkingen:

trees zei

Tjonge , je moet er lang op wachten maar daar is het dan. Een kritisch stukje van Abu P over hoe moslims elkaar afslachten. Respect.

Hoeveel jaar zou Israel er over doen om 1597 onschuldige palestijnen te doden. Vast veeeeeeeeeeel langer.

Abu Pessoptimist zei

trees, laten we er de statistieken van B'tselem eens op naslaan:
van dec. 2000- sept. 2008: 4789 dode Palestijnen (1266 per twee jaar, komt aardig in de buurt van het Syrische cijfer).
Tijdens operatie Cast Lead (2008-9): 1389 dode Palestijnen. (Iets minder dan het aantal van 1597 in Syrië, maar wel in uiterst korte tijd).
Na Cast Lead: 524 dode Palestijnen.
Ik denk dus niet dat je stelling dat Israel er langer over doet dan de diverse partijen in Syrië altijd klopt. Israel werkt in sommige omstandigheden een stuk sneller, en opvallend is dat het een proces is dat maar doorgaat en doorgaat. Want ik heb nog een heleboel buiten beschouwing gelaten, zoal bijv. de inval in Libanon in 1982 (20.000 doden maar lang niet alleen Palestijnen), met in de nasleep ervan de moordpartij in de kampen Sabra en Chatila die onder Israelisch toezicht werd gepleegd.
En - dit terzijde - ik heb ook wel eerder iets over de gevechten en de benarde situatie van de Palestijnen in het Yarmouk-kamp geschreven. Zoek maar op Yarmouk op dit blog.

Elisabeth zei

In Syrie is een oorlog gaande. In Israel is er niets aan de hand; je kunt er lekker een cafe latte drinken op een terrasje, maar toch schiet men elk jaar weer bijzonder veel Palestijnen neer. Dat irriteert.

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...