zaterdag 12 oktober 2013

Khirbet Makhoul, een dorpje dat niet wil worden weggevaagd


 Khirbet Makhoul, een Bedoeïenendorpje met 120 inwoners, onderdeel van de gemeente Al-Maleh (in het noorden van de Jordaanvallei en ten oosten van Tubas), werd op 16 september door het Israelische leger met de grond gelijk gemaakt. Op de bovenste foto zijn onderaan de heuvel nog wat overblijfselen te zien. Pogingen het dorp te herbouwen werden door het Israelische leger verhinderd (dat leidde een kleine week later ook tot een diplomatiek relletje).

Ook werd het dorp nogmaals omver gehaald en is het gebied intussen tot 'gesloten militair terrein' verklaard. Voor het Israelisch hoogerechtshof is een procedure gaande tegen de gedwongen verplaatsing van de inwoners. Veel dorpelingen, vooral vrouwen en kinderen, zijn intussen noodgedwongen uitgeweken naar een nabijgelegen andere plaats, Tannoun. Maar anderen zijn vastbesloten om het dorp en de grond, hun eigendom, niet zomaar prijs te geven, en zijn gebleven met hun vee. De fotografen Keren Manor, Ryan Rodrick Beiler, en Oren Ziv van Activestills.org maakten de afgelopen week een reportage

 
Al heel wat schapen en geiten zijn intussen als gevolg van uitdroging overleden, omdat de onderkomens die hen tegen de felle zon beschutten zijn vernield. Hier geeft boer Burhan Basharat een lammetje waarvan de moeder is gestorven, de fles


Een jeep van het Israelische leger rijdt langs terwijl de schapen drinken. Water voor het vee moet in tankwagens worden aangevoerd. Khirbet Makhoul was nooit aangesloten op de waterleiding. Er loopt overigens wel zo'n leiding over hun  land, maar die is van de dichtstbijzijnde Joodse nederzetting.  

Joodse activisten helpen, ondanks het feit dat het gebied een 'gesloten militair terrein' is, mee met het zo goed en zo kwaad mogelijk herstellen van het dorp. De foto werd gemaakt op vrijdag 11 oktober. 
 Embedded image permalink
Met behulp van de resten van het gesloopte dorp is provisorisch een afdak voor het vee hersteld. Het is de vraag hoe lang het zal duren voordat ook dit bouwsel weer omver wordt gehaald. 
Meer foto's op de site + 972 of op Activestills.org 

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...