woensdag 30 oktober 2013

Historisch monument in Akka bedreigd door Israelische plannen


Khan al-'Umdan

Een tender die Israel heeft uitgeschreven heeft grote ongerustheid doen ontstaan over de toekomst van de Khan al-'Umdan (=Pilaren-Caravanserai) in de noordelijke Israelische stad Akka (Akko),  meldt de site Electronic Intifada. Akka is één van de oudste steden in het Midden-Oosten. Het was ooit een bloeiende haven waar karavaanroutes uitmondden. In de oude stad vol monumenten zijn verschillende khans/caravanserais, hotels waar reizende mensen met hun dieren in vroeger tijden een onderkomen konden vinden. De Khan al-Umdah, uit de 19e eeuw, is de best bewaarde daarvan. Het gebouw staat sinds 2001 op de 'wereld erfgoed' lijst van UNESCO, maar verkeert in een deplorabele staat, wegens gebrek aan onderhoud door de Israelische autoriteiten. Die zijn niet erg geïnteresseerd - op Israels monumentenlijst staan alleen joodse monumenten. Het gebouw is  tegenwoordig daarom gesloten voor het publiek wegens instortingsgevaar. Israel wil nu van het complex een luxe hotel maken.
In de tender die op 7 oktober is uitgegaan (zie een deel van de naar het Engels vertaalde tekst hieronder) wordt een investeerder gezocht. Weliswaar wordt er in de tender op gewezen dat het een monument betreft, maar dat lijkt niet echt een garantie dat het historische karakter ook echt bewaard blijft, nog afgezien van het feit dat een monument zo zijn publieke karakter verliest. Mensen die geïnteresseerd zijn in de conservering van monumenten daterend uit het historisch Palestina wordt gevraagd deze petitie van Avaaz te tekenen .Hopelijk komen er nog meer acties.   


Reference: 2013-­‐0005-­‐311
J. Cheshvan Tsha”d
October 7, 2013
Tender for construction of a hotel complex in Acre, Khan al Umdan -­‐ World Heritage Site of UNESCO
Israel Lands Authority and the Tourism Ministry Acre Development Company issued a new tender for construction of a hotel complex Khan al Umdan
Israel Lands Authority and the Tourism Office Old Acre Development Company (subsidiary), issued a tender for leasing and development area Khan Al Umdan Old Acre. The complex is designed to build a hotel about 200 rooms, while developing and maintaining the historic site.

Geen opmerkingen:

''Zolang ik leef zal ik ik me actief herinneren hoe Rutte de massamoord heeft gesteund''

Toespraak door Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 26 november 2023. Vr...