woensdag 30 oktober 2013

Netanyahu: bouwen in bezet gebied als antwoord aan rechtse boosheid over vrijlaten gevangenen


Ramat Shlomo.

Het kon niet uitblijven. Rond het tijdstip dat dinsdag na middernacht 26 Palestijnse gevangenen werden vrijgelaten, hebben de Israelische premier Netanyahu en minister van Binnenlandse Zaken Gideon Sa'ar diezelfde nacht een viertal plannen bekend gemaakt voor projecten in bezet gebied. Die plannen hebben de duidelijke functie om rechtse bezwaren tegen de vrijlating van de ''26 terroristen'' wat te sussen. Of dat zal helpen is nog niet duidelijkDe bekendmaking doet overigens denken aan de periode in augustus, vlak voor de hervatting van het vredesoverleg, toen tot drie maal toe in één week bouwplannen in bezet gebied bekend werden gemaakt, tezamen voor ruim 3000 nieuwe wooneenheden. 
Het samenvallen van de twee gebeurtenissen gaf nieuw voedsel aan geruchten in Palestijnse kring dat de Palestijnse president Abbas in het geheim een deal met Netanyahu zou hebben gesloten dat de gevangenen vrij zouden worden gelaten in ruil voor stilzwijgende Palestijnse toestemming voor nieuwe Israelische illegale bouwplannen. Ook in augustus deed het verhaal de ronde dat de PA van de plannen op de hoogste was geweest. Abbas zag zich woensdag genoodzaakt de geruchten te ontkennen.
Haaretz noemt de volgende vier plannen waarmee Netanyahu en Sa'ar mee kwamen:
1) Een oud plan voor de bouw van 1500 huizen in de nederzetting (wijk) Ramat Shlomo bij Jeruzalem wordt opnieuw van stal gehaald. Het plan dateert oorspronkelijk van maart 2010, en veroorzaakte indertijd een soort crisisje tussen Israel en de VS omdat het gelanceerd werd tijdens een bezoek van vice-president Joe Biden. Het werd later bevroren, maar weer van stal gehaald toen de VN de Palestijnen de status van aspirant lidstaat toekenden in 2012. Nu zal het echt menens worden, binnen enkele maanden gaat de bouw van start volgens Haaretz. Behalve dit oude plan is er echter nog 2) een toevoeging aan de plannen voor Ramat Shlomo, in de vorm van plannen om ruimte toe te voegen aan al bestaande woningcomplexen.  

Verder wordt 3) het plan doorgezet voor een Nationaal Park op de op de berg Scopus, ten oosten van de Hebreeuwse Universiteit. Functionarissen in de Autoriteit voor Natuurbeheer en Parken hebben onlangs toegegeven dat het echte motief voor het park was om een buffer te scheppen tussen de Palestijnse wijken At-Tur en Issawiya, zodat geen van beide nog zou kunnen uitbreiden. Minister Peretz van natuurbeheer had het plan daarom onlangs tot nader order bevroren. Maar nu komt het park er dus toch. 
En tenslotte gaat het om een plan voor het Kedem Center, een centrum voor archeologie en toerisme in het Palestijnse dorp/wijk Silwan. Dit is een plan van Elad, de nationalistische organisatie die plannen uitvoert voor de 'Stad van David' in Silwan, opgravingen en een daarbij behorende Bijbels pretpark dat grotendeels wordt gerealiseerd ten koste van de ruimte voor de Palestijnse bewoners.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...