zondag 13 oktober 2013

Onderzoek kleren Arafat wijst uit: Palestijnse leider werd vergiftigd

Yasser Arafat (Updated, zie onderaan) Yasser Arafat, die in 2004 in Parijs overleed aan wat officieel een hersenbloeding heette, is nagenoeg zeker vergiftigd met het hoogst radioactieve Polonium 210. Dat blijkt uit een een 'peer-review' die het Britse medische tijdschrift The Lancet zaterdag publiceerde van een onderzoek dat werd verricht door een team van experts van de universiteit van Lausanne. 
In hun onderzoek vonden zij hoge concentraties Polonium 210 in vlekken en residuen van bloed, urine en speeksel op Arafat's kleren en tandenborstel.   
Het onderzoek naar de doodsoorzaak van de Palestijnse president kwam in 2012 op gang na onophoudelijke berichten dat hij niet aan een natuurlijke oorzaak overleed. In november 2012 werd ook zijn lichaam opgegraven voor verder onderzoek. De resultaten hiervan  zijn nog niet vrijgegeven, maar worden binnenkort verwacht. Bij de publicatie in The Lancet gaat het alleen om residuen gevonden op zijn kleding.
Arafat werd ziek in oktober 2004.De symptomen waren aanvankelijk buikpijn en misselijkheid. In enkele weken verslechterde zijn toestand zich en werd hij overgebracht naar een ziekhuis in Frankrijk. Daar verslechterde zijn toestand zich geleidelijk verder en op 4 november 2004 overleed hij, 75 jaar oud, aan een hersenbloeding. Over de aard van zijn ziekte waren de Franse medici het niet eens. Er waren slechts vage mededelingen sprake was geweest van een aandoening die zijn bloed betrof.

Update: Ma'an News bracht het nieuws een dag later, maandag 14 oktober. Ma'an geeft iets meer achtergrond. Ik haal dat daarom hier aan, maar laat het wegens gebrek aan tijd onvertaald: 
In the Lancet report, eight scientists working at the Institute of Radiation Physics and University Center of Legal Medicine in Lausanne said they had carried out radiological tests on 75 samples. Thirty-eight samples came from Arafat's belongings, including underwear, a shapka hat, toothbrush, a hospital cap and sportswear, that were provided by the Palestinian leader's widow Suha Arafat. These were checked against 37 "reference" samples of cotton clothing that had been kept in an attic for 10 years and protected from dust.
"Several samples containing body fluid stains (blood and urine) contained higher unexplained polonium 210 activities than the reference samples," says the case report. "These findings support the possibility of Arafat's poisoning with polonium 210."
The polonium samples were measured at "several mBq," or millibecquerels, a unit of radioactivity. Computer modelling, which calculates polonium's very fast decay, found that these levels "are compatible with a lethal ingestion of several GBq," or several billion becquerels, in 2004, they said.
In addition, says the report, Arafat's clinical symptoms "could not rule out" polonium poisoning. These include nausea, vomiting, fatigue and abdominal pain. "Since ingested polonium 210 is eliminated partly through feces, the gastro-intestinal syndrome, associated with multiple organ failure, could be a predominant cause of death," the authors suggest. They acknowledge, though, that Arafat showed no hair loss or decline in bone marrow activity -- symptoms that typically occur in radiation poisoning.

11 opmerkingen:

Elisabeth zei

Dat is toch werkelijk verachtelijk. Hij was al machteloos opgesloten in zijn compound in Ramallah. Israel is oppermachtig, maar dat leidt nooit tot enige grootmoedigheid in haar acties.Echt walgelijk. (En ja, ik ben er van overtuigd dat Israel hier achter zit.)

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

In kringen van Gush Shalom in Israël leeft al langer de (vaste) overtuiging dat Arafat 'vergiftigd' is. De bewijsvoering is er één uit het ongerijmde: er valt geen andere oorzaak te verzinnen waarvan bewijs is, dan wel die aannemelijk genoeg lijkt, om zijn snelle achteruitgang en overlijden te verklaren.

Abu Pessoptimist zei

Ik ben het wat dat betreft ook altijd met Gush Shalom eens geweest. Ik wil er ook wel even aan herinneren dat Ariël Sharon, die in 2004 premier was, Arafat 'onze eigen Bin laden' placht te noemen. Dezelfde Sharon deed destijds in 1982,tijdens de bezetting van Libanon en Beiroet die hij had geleid, buitengewoon veel moeite om Arafat te treffen. Tevergeefs, wel kwamen er bij bombardementen op flatgebouwen in Beiroet die Arafat net misten honderden burgers om.
Ik zie trouwens dat ik niet de enige ben die Sharon schuldig acht. Ook ook Uri Avinery heeft altijd gedacht dat Sharon Arafat heeft vergiftigd.
http://aljazeerah.info/Opinion%20Editorials/2012/July/9%20o/Ariel%20Sharon%20Poisoned%20Yasser,%20Period%20Arafat%20By%20Uri%20Avnery.htm

PeterCohen zei

Israel van vergiftiging beschuldigen zonder enig bewijs is weer duidelijk een antisemitisch automatisme. Ik vind het ook walgelijk dat Abupessimist dit soort antisemieten het woord geeft.
Peter Cohen

Abu Pessoptimist zei

Natuurlijk, Israel doet zulke dingen nooit. Peter Cohen. U herinnert zich de vergiftiging van Khaled Meshaal nog wel? In 1997? En de arrestatie in Jordanië van de mannen die dat op hun geweten hadden? En de eis van de antisemitische koning Hussein dat Israel het tegengif verschafte?
(En dan laat ik even al die andere keren dat Israel Palestijnse leiders heeft vermoord, met raketten, bommen, drones, bombrieven, autobommen en wat al niet, even buiten beschouwing).
Maar ik neem aan dat u denkt dat de Palestijnen zelf een onderzoeksreactor hebben en daaruit het nogal lastig te isoleren Polonium 210 hebben gehaald om Arafat ermee te vergiftigen?
Natuurlijk, een definitief bewijs dat Israel erachter zat is er niet. Mogelijk zal het er ook niet komen, of pas over 50 jaar als de geheime dossiers worden vrijgegeven. Maar voorlopig ben ik benieuwd of u een andere voor de hand liggende dader kunt aanwijzen.

Peter Cohen zei

Israel is een staat die sinds haar onwettige onstaan is gebaseerd op een ingeburgerd staats terroristisch systeem naar buiten.Haar geheime diensten moorden, ontvoeren en bombarderen zonder enige restrictie als het hen 'uitkomt'. Omdat Israel altijd naleving van VN verdragen en resoluties eist, behalve als die haar zelf betreffen, is haar gedrag ook opvallen consequent. Niemand houdt Israel tegen of probeert het!
Natuurlijk heeft Israel Arafat vermoord, en dat ze daarmee zolang heeft gewacht is een interesant fenomeen. Konden ze het niet eerder?
Peter Cohen

Ben zei

Om een negatief geluid over Israël direct te beoordelen als anti-semitisch getuigt van vooringenomenheid en simplisme. Israël wordt niet alléén bewoont door Joodse mensen. Daarnaast zou het inhouden dat elke écht slechte daad van Israël nooit veroordeeld zou kunnen worden. Dat zou zeer kwalijk zijn.

Elisabeth zei

PeterCohen en Peter Cohen zijn twee personen? En allebei even over-the-top?

Abu Pessoptimist zei

Je weet het maar nooit, Elisabeth. Maar ik denk dat het er maar één is die een geintje maakte.

Peter Cohen zei

Peter Cohen is 1 persoon die een keertje de rol van een 'normale' jood speelde, alle kritiek wegstoppen als 'antisemitisme'.Mijn tweede reactie is wat ik werkelijk meen. Als Abu wil stuur ik een essay over wat ik denk over het zionistisch project, inclusief voetnoten en citaten. In het engels, helaas....

Abu Pessoptimist zei

Dat wil Abu best en Engels is niet echt een bezwaar. Mijn email: elsewhere@planet.nl

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...