donderdag 17 oktober 2013

Vrede Nu: 'building boom' op de Westoever, er wordt 70% meer gebouwd dan in 2012


 


De organisatie Vrede Nu heeft vandaag, 17 oktober een aantal cijfers bekend gemaakt waar de kolonisten op de Westoever ongetwijfeld heel blij mee zullen zijn, maar waaruit eens te meer blijkt dat het moeilijk is te veronderstellen dat er in de Israelische regeringscoalitie een oprechte wil aanwezig is om met de Palestijnen een akkoord te sluiten. De data zijn gebaseerd op een telling die Vrede Nu heeft bijgehouden en worden deels ondersteund door luchtfoto's zoals hierboven.
De voornaamste feiten: 
1) Er is sprake van een toename van 70% in het aantal gestarte nieuwe bouwprojecten in de periode januari-juni, vergeleken met dezelfde periode verleden jaar. Het gaat om 1,708 nieuwe wooneenheden. In januari-juni 2012 waren dat er 995. Overigens gaat het bij 180 van de 1.08 eenheden om huizen in wat in Israel officieel ''íllegale outposts'' heten.  
2) Er werden in de betreffende periode 1,794 eenheden opgeleverd. 
3) Het aantal eenheden dat nu in aanbouw is bedraagt 2,840.
4) Verder is de bouw gestart van 180 publieke gebouwen (scholen, synagoges, crèches, etc.)  en nog eens 74 gebouwen voor industriële- of landbouwdoeleinden.
5) Tenminste 86% van de bouwprojecten (1,469 eenheden) vindt plaats zonder dat er een aanbesteding (tender) was uitgeschreven, aangezien dat gebeurt in nederzettingen waar dat niet is vereist. Dat betekent, aldus Vrede Nu, dat het  “tender moratorium” dat de regering afkondigde tot in juli de vrijlating van de Palestijnse gevangenen begon, in feite weinig of niets inhield.

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...