woensdag 23 oktober 2013

En het geweld tegen Palestijnse boeren duurde voort


Ik heb het eerder geschreven: het is oogsttijd van de olijven. Dat is iedere jaar een tijd waarin de kolonisten op de Westoever een verhoogde activiteit aan de dag leggen bij het vernielen van olijfbomen, het stelen van oogsten, het verhinderen van boeren om hun boomgaarden überhaupt te bezoeken en het bedreigen, afrossen en mishandelen van Palestijnse boeren, waaronder ook vrouwen en kinderen.
De bovenstaande video laat zien hoe een groep kolonisten van de nederzetting Yitzhar bij Nablus Palestijnse boeren en Israelische activisten die hen helpen bij de oogst, aanvalt. Eén van de boeren, Mohammed al-Zein, wordt hard geslagen met een ijzeren staaf. De video, geschoten van een afstand, werd zondag gemaakt bij het dorp Burin door een veldwerker van de groep Yesh Din.  
Zaterdag werd gemeld dat meer dan 100 olijfbomen waren vernield bij het dorp Qaryut. Zondag werden dus de boeren bij Burin aangevallen zoals te zien in de video hierboven en die dag werden ook nog eens 53 bomen verwoest van het dorp Kafr Laqif in de buurt van Qalqiliya. Hiervoor zouden inwoners van de nederzetting Karnei Shomron verantwoordelijk zijn geweest.
Het is allemaal het topje van de ijs berg. Alle gevallen van vernielingen, diefstallen, aanvallen en tegen de boeren opgeworpen hinderpalen melden, is onbegonnen werk. Volgens de groep 'Rabbis for Human Rights', waarvan leden zondag aanwezig waren toen de kolonisten van Yityzhar aanvielen in Burin, zijn in de afgelopen paar maanden tegen de 2,000 Palestijnse olijfbomen beschadigd in gebieden waar de kolonisten vooral actief zijn.

 “En wat wij opmerkelijk vinden is dat gemaskerde mannen de toch niet geringe afstand van Yitzhar naar Burin konden afleggen, terwijl het leger wist dat er die dag geoogst zou worden. En dat terwijl dit gebied berucht is om zijn geweld en terwijl hier op dezelfde plek al eerder boeren en volunteers waren aangevallen,' zei rabbijn Arik Ascherman, de voorzitter van Rabbis for Human Rights.
De kans dat opgetreden wordt tegen degenen die schade toebrengen aan bomen en gewassen is uiterst klein. Yesh Din heeft gegevens van 211 van zulke gevallen waarin aangifte werd gedaan sinds 2005. In slechts vier gevallen resulteerde dat in een aanklacht; in 183 gevallen werd de zaak gesloten zonder dat de politie erin was geslaagd een dader aan te wijzen. Als het gaat om aanvallen en mishandeling van Palestijnen is de situatie niet veel beter. Van 825 gevallen waarin sinds 2005 aangifte werd gedaan, werd slecht in 8,5 procent van de zaken een aanklacht geformuleerd.

1 opmerking:

Unknown zei

Het is onmogelijk alles te vermelden, maar je bent een prijskaart aanval in Jalud vergeten...

20 gemaskerde mannen dringen schoolplein binnen en slaan de ruiten in van de lerarenauto's én steken een olijfgaard in brand.

Het leger steekt geen hand uit...

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...