zondag 27 oktober 2013

Palestijnse Autoriteit wil 750.000 nieuwe olijfbomen gaan planten


De Palestijnse interim-premier Rami Hamdallah spreekt op het Manger-plein in Bethlehem. (Ma'an)

Rami Hamdallah, de premier van de voorlopige regering van de Palestijnse Autoriteit, heeft gezegd dat de PA 750.000 nieuwe olijfbomen wil gaan planten op de Westoever als compensatie voor boeren wier bomen zijn beschadigd of vernield door kolonisten. Hamdallah zei dit zaterdag tijdens het 'Festival van de Olijvenoogst' in Bethlehem, dat dit jaar voor de 13e keer werd georganiseerd. Hamdallah zei dat kolonisten en het Israelische leger sinds het begin van dit jaar zo'n 4000 bomen hebben vernield. Hamdallah riep de internationale gemeenschap op om druk op Israel uit te oefenen opdat het de activiteiten van kolonisten aan banden legt die de levensomstandigheden van Palestijnen verslechteren.
Eerder deze week werd bekend dat de Palestijnse Autoriteit afgelopen maand 50 landen heeft verzocht om druk uit te oefenen op ondernemingen die zaken doen met de Israelische nederzettingen ''opdat zij hun investeringen zouden terugtrekken en hun transacties bevriezen''. Mohammad Shtayyeh, een Palestijnse econoom en een van de deelnemers aan de huidige vredesbesprekingen, vertelde de krant The Financial Times donderdag dat de Palestijnse Autoriteit dit had gevraagd in brieven aan landen in Europa, Latijns-Amerika, Afrika en Azië, met betrekking tot 504 ondernemingen die zaken doen in of met nederzettingen.

Israelische militairen weerhouden Palestijnse boeren en Israelische en internationale vrijwilligers ervan in Awarta olijven te gaan oogsten. Awarat ligt ten zuiden van Nablus en d ebetrffende boomgaarden grenzen aan de nederzetting Itamar.  (Activestills.org)

En intussen blijven de incidenten rond de olijvenoogst aanhouden. Premier Hamdallah kan al meteen een aantal van zijn bomen leveren aan het stadje Al-Khadr bij Bethlehem. De Coördinator van het Comité tegen de 'Muur'in die plaats, Ahmad Salah, meldde aan het Palestijnse persbureau WAFA dat kolonisten van de nederzetting Efrat zondag een stuk land in brand staken waarbij een 80-tal nieuwe, één jaar oude olijfbomen werden vernield, terwijl ook een 20-tal abrikozen-, perzik- en amandelbomen werden vernield of gestolen.Volgens Salah was er de laatszte tijd ook herhaaldelijk sprake van dat de kolonisten land afzetten en in bezit namen en toegangswegen naar het land blokkeerden om de boeren de toegang te versperren.
In Awarta bij Nablus hadden boeren probelem met het leger dat hen tegenhield olijven te gaan oogsten iop land dat grenst aan de nederzetting Itamar (zie foto).

Geen opmerkingen:

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...