woensdag 23 oktober 2013

Barakat behoudt Jeruzalem, Israelische lokale verkiezingen brengen geen veranderingen,

Nir Barkat celebrates in Jerusalem
Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem gaat op de schouders.

De Israelische gemeenteraadsverkiezingen die dinsdag werden gehouden hebben nauwelijks veranderingen van betekenis gebracht. In Jeruzalem won de rechtse multimiljonair Nir Barkat, die voor het koloniseren van Arabische wijken is en werd gesteund door Netanyahu, een tweede termijn. Barkat kreeg 51.1 procent van de stemmen; zijn uitdager Moshe Leon,  die de steun had van Avigdor Lieberman (Yisraeel Beiteinu) en Aryeh Deri (Shas) en daarmee van een groot deel van de ultra-orthodoxe stemmen, haalde 45,3 procent.De opkomst was laag, onder de 38 procent.  De winst van Barkat betekent dat een erg rechtse kandidaat het won van een ultrarechtse, die had beloofd korte metten te maken van 'illegale' Arabische huizen. Omdat Leon de steun had van de ultra-ortodoxie had Barkat paradoxaal genoeg de steun van de liberale en seculiere krachten in Jeruzalem.
In Tel Aviv won de zittende burgmeester Ron Huldai van zijn uitdager, Nitzan Horowitz. Huldai kreeg 53%, Horowitz van het kleine linkse partijtje Meretz kreeg 38%. Als Horowitz had gewonnen had Israel zijn eerste openlijk homoseksuele burgemeester gekregen.

Opmerkelijke uitslagen waren dat burgemeesters Itzik Rochberger van Ramat Hasharon en Shlomo Lahiani van Bat Yam, die allebei door het hooggerechtshof uit hun functies waren ontheven omdat er aanklachten tegen hen lopen, werden herkozen. Ook de racistische burgemeester Shimon Gapso van Opper-Nazareth, die waarschijnlijk wordt aangeklaagd wegens het aannemen van steekpenningen, werd herkozen. Alledrie deze burgemeesters lopen de kans alsnog uit hun functie te worden gezet.
Vermeldenswaard is verder dat parlementslid Hanin Zoabi van de Balad-partij, die een gooi deed naar het burgemeesterschap van Nazareth, kansloos bleek tegenover de zittende burgemeesterr Ramiz Jaraisy.

Geen opmerkingen:

''Zolang ik leef zal ik ik me actief herinneren hoe Rutte de massamoord heeft gesteund''

Toespraak door Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 26 november 2023. Vr...