zondag 6 oktober 2013

Meisje in nederzetting gewond, Palestijns jongetje verliest oog

IMG_0080De nederzetting Psagot is bekend om zijn wijn van op de bezette Westoever verbouwde druiven. Dit is het bezoekerscentrum. 
 
Een negenjarig meisje, Noam Glick, inwoonster van de Israelische nederzetting Psagot bij de Palestijnse plaatsen Ramallah en Al-Bireh, is zaterdagnacht gewond geraakt doordat zij is beschoten door een insluiper. Het meisje werd getroffen in de borst en is niet heel ernstig gewond. Zij zag de insluiper, een gemaskerde man, toen zij op het balkon van haar huis stond, aan de rand van de nederzetting. De man, die blijkbaar een gat in de afzetting van de nederzetting had gevonden of had gemaakt, loste daarop een schot en vluchtte. Hij is ontkomen. Later zondag baraken rellen uit in de nabijgelegen plaats Al-Bireh, nadat Israelische troepen er een uitgaansverbod hadden afgekondigd.
Israelische kranten spreken van een 'terroristische aanslag. Ik houd niet erg van de terminologie 'terroristisch' die te pas en te onpas wordt gebruikt (ook als een verwarde vrouw door een afzetting rijdt bij het Capitool in Washington, bijvoorbeeld, en dan meteen wordt doodgeschoten). Het verhindert een meer objectieve blik, zullen we maar zeggen. Maar als het schot op dit meisje (dat uiteraard op geen enkele wijze is goed te keuren), terroristisch heet te zijn, moet  ik dan  voor het volgende bericht dan ook de term 'terroristisch' gebruiken:

Musab
De zesjarige Musab al-Sarahneh uit het Fawwar vluchtelingenkamp ten zuiden van Hebron heeft vorige week zijn rechteroog  verloren. Dat gebeurde doordat een Israelische soldaat een schot loste met een 'rubberkogel' op een auto waarin hij met zijn moeder terugkeerde naar huis, na een bezoek aan Musab's oom. De soldaten hadden de toegang tot het Fawwar-kamp afgesloten en werden daarop door een paar jongens met stenen bekogeld.
Volgens Musab's moeder sloeg het echter  nergens op dat de soldaat een schot op de auto afvuurde, want zij en Musab waren op dat moment zo'n 40 meter van de soldaten verwijderd.
 Terroristisch? Misschien niet veel minder dan bij dat meisje in Psagot, als we ons realiseren met wat voor gemak hier een zesjarig kind voor de rest van zijn  leven werd verminkt. 

Geen opmerkingen:

''Zolang ik leef zal ik ik me actief herinneren hoe Rutte de massamoord heeft gesteund''

Toespraak door Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 26 november 2023. Vr...