donderdag 3 oktober 2013

Israelische kolonisten en militairen vernielen bomen, huizen, auto's en graven

Een groep kolonisten uit de nederzetting Susiya in de heuvels van Zuid-Hebron, heeft donderdag een 50-tal olijfbomen vernield op een veld dat grenst aan de nederzetting. Een boer uit de omgeving, Jaber Ali Shatat, heeft dat gemeld aan het persbureau Ma'an. De vernieling is extra pijnlijk omdat het oogstseizoen intussen is aangebroken.

In het noorden van de Jordaanvallei vernielden Israelische bulldozers het dorpje Khirbet Makhoul woensdag voor de vierde maal. Aref Daraghmeh, de burgemeester van al-Maleh en de omringende Bedoeïenendorpen  vertelde Ma'an dat de Israëlische militairen om twee uur 's nachts het gebied binnenkwamen, twee grote tenten in beslag namen namen en een aantal bouwsels omver haalden.
Het Israelische leger vernielde het dorp op 16 september waarbij 10 families, onder wie 16 kinderen, in totaal 120 mensen,dakloos werden. Het dorpje werd drie maal eerder weer opgebouwd en vervolgens afgebroken en er brak ruim een week geleden een diplomatieke rel uit toen een auto met hulpgoederen van de EU door de Israeli's in beslag werd genomen. Vorige week werd het gebied tot 'gesloten militair terrein' verklaard en de weg er naartoe afgesloten, maar de hulpverleners waren er toch in geslaagd om het gebied via een omweg  te bereiken. 


 
Palestijnen doen ook wel eens wat terug. Dorpsbewoners en internationale activisten hebben woensdag een toegangshek tot het dorp Al-Walaja dat het Israelische leger had geplaatst, met mokers gesloopt en naast de weg gekieperd. Het beweegbare hek sloot een weg af van al-Walaja, dat aan alle kanten is omringd door 'de Muur' naar de nabijgelegen plaats Beit Jala. (Activestills.org)

Israelische eenheden hebben woensdag een huis gesloopt in het dorp Wadi al-Niem in de Naqab (Negev) woestijn. Tien mensen werden daarbij dakloos. De sloop werd uitgevoerd door ruim 100 politiemensen vergezeld van bulldozers en een helikopter. Het hoofd van de plaatselijke gemeenteraad, Lubad Abu Affash, vertelde Ma'an dat het wel leek alsof de Israeli's het dorp de oorlog hadden verklaard. Het huis was eigendom van Fuad Ismael al-Jarjawi, wiens acht kinderen op school zaten op het moment dat het huis werd gesloopt. Toen zij uit school terugkwamen merkten ze dat ze geen huis meer hadden. 

Dorpelingen in het dorpje Nabi Samuel, dat deel uitmaakt van het gedeelte van de Westoever dat bij het door Israel genannexeerde Oost-Jeruzalem is getrokken, meldden woensdag dat kolonisten vernielingen hebben aangericht in een autowasinrichting van een inwoner van het dorp. Het was de vierde keer in twee maanden tijd dat dit gebeurde. De autowasinrichting is de enige bron van inkomsten van Anas Adel Obeid, 33, en 12 familieleden, meldde Radio Bethlehem 2000. Obeid zei dat de kolonisten dit keer en de drie vorige keren, watertanks beschadigden en slangen en andere uitrustingsstukken vernielden.


Israelische kolonisten hebben dinsdag een Palestijnse auto in brand gestoken en vernield in het dorp Burin, ten zuiden van Nablus, volgens Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de kolonisten volgt in het noorden van de Westoever. Daghlas zei ook dat kolonisten maandag boeren hadden aangevallen bij het dorp Yamoun, die olijven aan het oogsten waren.
 Israëlische extremisten hebben dinsdag dag de banden doorgeprikt van zes auto's in de wijk Silwan van Oost-Jeruzalem. Ook werd een graf vernield op een christelijke begraafplaats. De aanvallers lieten graffiti achter waarin anti-Arabische leuzen en de woorden 'prijskaart' en 'wraak' voorkwamen. 
Ooggetuigen vertelden dat de aanval op de auto's plaatsvond na een religieuze ceremonie van tientallen Joden in het gebied. De aanvallers zijn vrij zeker vastgelegd door security camera's, maar dat zal vrij zeker toch niet tot hun arrestatie leiden. Dat meent het Wadi Hilweh Informatie Centrum in Silwan op grond van ervaringen uit het verleden. Onlangs werden 15 graven vernield op dezelfde christelijke begraafplaats.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...