dinsdag 5 november 2013

Hamas benoemt vrouw tot woordvoerster en voert nieuwe, scherpslijperige schoolboeken in

Dit is Israa Al-Mudallal. Ze is 23 jaar oud en ze is benoemd tot  woordvoerster van de Hamas-beweging in Gaza. Israa studeerde journalistiek en media aan de Islamitische Universiteit van Gaza en werkte eerder voor Al-Kitab tv. Ze spreekt vloeiend Engels, want ze zat in Engeland op de basisschool, toen haar vader daar zijn studie afrondde (hij is nu hoogleraar politicologie aan de Islamitische Universiteit).
Ihab al-Ghosein,het hoofd van het bureau voor relaties met de media van de Hamas-regering, zegt dat Israa's benoeming gezien moet worden in het kader van het ontwikkelen van een dialoog met het Westen, waarvoor sprekers van vreemde talen worden geworven. Israa zelf zegt dat ze zich vooral zal richten tot de Westerse en Israelische media en zal proberen 'de gangbare manier te veranderen' waarop de media te werk gaan door een ander beeld van Palestina en Gaza te schilderen. ''De Westerse media zijn begonnen zich te realiseren dat de Israelische media een vals beeld geven van de feiten, dus we zullen onze uiterste best moeten gaan doen de Israelische vervalsingen door te prikken,'' aldus Israa.
Ander nieuws uit Gaza is minder verheugend. De New York Times meldt dat Gaza voor de basisschool nieuwe scholboeken heeft ontwikkeld die afwijken van de - mede met hulp van de EU - in de jaren '90 ontwikkelde boeken van de Palestijnse Autoriteit. Zo'n 55.000 schoolkinderen leren nu dat de Torah en de Talmud “verzonnen zijn”, terwijl zionisme wordt omschreven als een racistische beweging die erop uit is alle Arabieren van de Eufraat tot de Nijl te verdrijven. Palestina wordt omschreven als een staat voor moslims van de Middellandse Zee tot de rivier de Jordaan en steden als Haifa, Beersheba and Akka worden omschreven als Palestijnse steden. Geen plaats voor genuanceerde opvattingen dus, als de de NYT moeten geloven. Niet het beste onderwijsmateriaal voor kleine kinderen, lijkt me.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...