zondag 24 november 2013

Israel wijst overeenkomst over Irans nucleaire programma resoluut van de hand

Iranian Foreign Minister Zarif talks with European Union foreign policy chief Ashton after a ceremony at the United Nations in Geneva
Vlnr de ministers van Buitenlandse Zaken William Hague (GB), Mohammad Javad Zarif (Iran), Catherine Ashton (EU), Sergej Lavrov (Rusland), John Kerry (VS) en Laurent Fabius (Frankrijk). Niet op de foto: Guido Westerwelle (Duitsland).

Iran is akkoord gegaan met het bevriezen van zijn capaciteit voor het verrijken van uranium op het huidige niveau in ruil voor een verlichting van de sancties ter waarde van 7 miljard dollar. (Iran verrijkt uranium tot 3,5%, dat wordt gebruikt als brandstof voor Irans nucleaire elektriciteitscentrales in Bushehr). Daarnaast is Iran ermee akkoord gegaan om zijn voorraad uranium dat tot 20% is verrijkt (voor medische doeleinden) in een vorm om zetten die verdere verrijking onmogelijk maakt. De productie van tot 20% verrijkt uranium (dat nog tot 95% verrijkt zou moeten worden om geschikt te zijn voor een bom) wordt gestaakt. Het werk aan de zwaar water centrale in Arak is stilgelegd. Een dergelijke centrale produceert als bijproduct plutonium, dat geschikt is voor een bom. En tenslotte is Iran akkoord gegaan met het toelaten van inspecties - ook op niet van tevoren aangekondigde momenten - door het Internationale Atoomagentschap IAEA.

Dat is kort gezegd de deal die zondagmorgen vroeg in Genève werd bereikt tussen de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif en zijn collega-ministers van de VS, Groot-Brittannië, Rusland Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie. De overeenkomst geldt voorlopig voor zes maanden. De Iraanse minister Zarif betoogde dat de overeenkomst weliswaar niet expliciet, maar toch wel impliciet Irans recht erkent om uranium te verrijken. De Amerikaanse minister Kerry zei dat de deal het voor Iran moeilijker maakt de weg naar nucleaire wapens af te leggen.
De meeste waarnemers zijn het daarmee eens en menen dat een oorlog tussen de VS en Iran, die Israel en Republikeinen in de VS als een reële optie leken te zien, is afgewend. Maar Israel ziet dat anders.
De Israelische premier Netanyahu, die al ruim 20 jaar op gezette tijden waarschuwingen heeft laten horen dat Iran ''binnen enkele maanden of jaren'' over een atoombom zou beschikken, noemde de deal ''niet een historische overeenkomst, maar een historische vergissing. De wereld is vandaag een veel gevaarlijker plaats geworden,'' aldus Netanyahu, ''want het gevaarlijkste regime in de wereld heeft een belangrijke stap gezet naar het verkrijgen van het gevaarlijkste wapen in de wereld.''
Netanyahu maakte duidelijk dat hij had verwacht dat van Iran geëist zou worden dart het hele nucleaire programma zou worden ontmanteld (ook al is dat in strijd met internationale non-proliferatie verdragen). ''Israel is niet gebonden door de nu bereikte overeenkomst,'' aldus de Israelische premier.  ''Iran is erop uit Israel te vernietigen en Israel heeft het recht en de plicht zich tegen elke dreiging te verweren. Ik wil duidelijk maken, als premier van Israel, dat Israel niet zal toelaten dat Iran een militaire nucleaire capaciteit ontwikkelt''.
Netanyahu maakte niet duidelijk hoever hij daarin wil gaan.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...