zaterdag 30 november 2013

Vandaag: Dag van woede tegen het Prawer-plan en de gedwongen verhuizing van 40.000 mensen


Niet erkende Bedoeïenendorpen in de Negev/Naqab. (Activestills.org)

Vandaag 30 november is een Dag van woede tegen het Prawer-plan, ook wel Begin-Prawer-plan genoemd dat erin voorziet dat 35 Bedoeïenendorpen in de Negev/Naqab woestijn, die zogenaamd illegaal zijn omdat Israel ze nooit heeft willen erkennen, worden opgeheven om plaats te maken voor Israelische dorpen en steden. De huidige bewoners worden gedwongen te verhuizen naar door Israel geconstrueerde stedelijke Bedoeïenenagglomeraties als Rahat, waar hoge werkloosheid heerst, waar de traditionele stamverbanden van de Bedoeïenen uit elkaar worden getrokken en waar ze geen landbouw en veeteelt kunnen bedrijven zoals ze gewend zijn. Met de gedwongen verhuizing zijn naar schatting  40.000 mensen gemoeid. Zo'n 80.000 hectare van hun grondbezit wordt onteigend. Het wordt door de critici één groot ethnic cleansing project genoemd van  (Meer over het Prawer-plan, dat binnenkort in de Knesset aan een definitieve stemming wordt onderworpen,  is hier te vinden).

Zaterdagavond in de Negev, politie tegenover ruim 1200 mensen.

Nogmaals de Negev, even voor de avond valt.
 
In Israel en Palestina wordt op diverse plaatsen gedemonstreerd,waaronder in de Negev, in Gaza, in Jeruzalem, Haifa en Ramallah. Verder zijn op talloze plaatsen in de wereld in totaal 24 demonstraties voorzien, waaronder ook één (om 13.00 uur) bij de Israelische ambassade op het Buitenhof in Den Haag. Het Alternative Information Centre in Jeruzalem geeft een volledige (?) lijst van plaatsen waar gedemonstreerd wordt of Facebook. Klik daarvoor hier. 
De Israelische site +972 meldt dat de Israelische autoriteiten alle mogelijke moeite doen om te zorgen dat deze derde Dag van woede niet het massa-protest wordt wat het mogelijk zal worden. Activisten in de Negev werden opgeroepen zich tevoren op politiebureaus te melden, busmaatschappijen die bussen verhuurden kregen te horen dat ze mogelijk zullen worden vervolgd.

Geen opmerkingen:

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...