vrijdag 29 november 2013

VN komen Gaza te hulp met ''noodrantsoen'' brandstof

Palestinian workers from the Gaza City municipality use a donkey cart to collect rubbish from the Yarmuk waste dump area, in Gaza City, on November 26, 2013
Ezelskarren om het vuilnis op te halen, Gaza anno 2013 (Foto AFP)

De Verenigde Naties is donderdag begonnen met het leveren van brandstof aan Gaza in de hoop de komende maanden enkele vitale onderdelen van de infrastructuur draaiende te kunnen houden. Robert Serry, de (Nederlandse) speciale coördinator voor het Midden-Oosten van de VN, heeft dat donderdag op een persconferentie in Noord-Gaza  meegedeeld. Hij zei dat brandstof die gekocht was door UNRWA vanaf donderdag via de grensovergang Keren Shalom de Strook was  begonnen binnen te komen en door de VN zou worden gedistribueerd. Serry zei dat deze hulp de brandstofcrisis niet zou oplossen, maar hopelijk een ''veiligheidsnet'' zou kunnen betekenen voor de komende twee tot drie maanden.
Gaza beleeft op dit moment de ernstigste brandstofcrisis uit de geschiedenis. De elektriciteitscentrale van Gaza, die 30% van de behoeften levert, ligt al sinds 1 november stil, wat betekent dat er nog maar stroom is gedurende niet meer dan acht uur per dag. Belangrijke pompinstallaties voor de riolering zijn uitgevallen, met als gevolg overstromingen van rioolwater in delen van Gaza-stad, terwijl miljoenen liters rioolwater ongezuiverd worden gedumpt in zee.
De levering van drinkwater vindt op veel plaatsen meer om de twee a drie dagen plaats en wordt verder bedreigd. De vuilophaaldiensten zijn noodgedwongen overgeschakeld op ezelskarretjes (zie foto), met als gevolg een opeenhoping van vuilnis in de straten. Ziekenhuizen kampen met stroomtekorten, ondernemingen sluiten of draaien op halve kracht en het hele openbare leven zakt langzaam ineen.
Serry zei dat hij vooral kwam om de gevolgen te zien van het overlopen van de rioolinstallatie in Gaza-Stad. en hij voegde eraan toe dat dit station nu de benodigde brandstof zou krijgen door een gift van Turkije. In Turkije zei een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het persbureau AFP dat "Turkije altijd bereid is bijstand te verlenen om de humanitaire omstandigheden in Palestina te verbeteren, en dan vooral in Gaza''.

1 opmerking:

Heleen zei

Ik hoop dat er een zuiderlijke stroming staat.
Heleen

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...