donderdag 31 juli 2014

VS vullen Israels munitie aan en Israel roept nog eens 16.000 reservisten op


Een Israelische 155 mm houwitser vuurt op Gaza. (Foto AFP)

De Verenigde Staten hebben erin toegestemd Israel diverse types nieuwe ammunitie te leveren die zijn opgeraakt tijdens de drie weken van bombardementen op Gaza. Haaretz citeert CNN en zegt dat het onder meer gaat om 120mm mortiergranaten (de zwaarste en meest onnauwkeurige granaten die er zijn, AbuP.) en 40mm munitie voor granaatwerpers. De munitie komt van een depot dat de VS in Israel aanhouden, waar voor meer dan een miljard dollar aan munitie ligt, volgens een official die CNN aanhaalde.
Israel besloot intussen nog eens 16.000 man reservisten op te roepen. Dat geeft de mannen die al onder de wapenen zijn wat ruimte om adem te halen, zo haalde Haaretz een hoge officier aan. Het totaal aantal mensen dat Israel inzet tegen Gaza, een stuk land ter grootte van het eiland Texel met een bevolking van 1,8 miljoen mensen, is nu 86.000 man.
De kosten van Israels aanval op Gaza worden tot op dit moment begroot op 6 miljard shekel, oftewel 1,25 tot 1,.5 miljard euro, zo meldt  Haaretz.  Daarin zijn zowel de rechtstreekse militaire kosten begrepen als verliezen in de burgersector. De militaire kosten voor het oproepen van reservisten, het gebruik van brandstof munitie etc. worden begroot op ruim een miljard euro. De civiele kosten betreffen vooral verliezen voor bedrijven in de buurt van Gaza en de schade aan gebouwen.
De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel sprak woensdag met zijn Israelische collega Moshe Ya'alon en verzekerde hem nog een van "de steun van de VS voor Israels veiligheid en het recht om zich te verdedigen'', zo heette het in een verklaring van Hagels ministerie. In diezelfde verklaring werd overigens ook wel  "de voortdurende bezorgdheid uitgesproken van de VS over het stijgende aantal burgerdoden en verlies aan Israelische levens''  en over de ''verslechtering van de humanitaire situatie in Gaza". Hagel zei ook dat er een humanitair staakt-het-vuren moet komen en dat een permanente regeling gebaseerd moet zijn op het staakt-het-vuren van november 2012 en de ontwapening van alle ''terroristische groepen''.  
De VS hebben zich tot dusver onthouden van rechtstreekse kritiek op Israels militaire optreden tegen burgers. Ook het feit dat Israel woensdag op één dag zowel een als vluchthaven erkende UNRWA-school bombardeerde als tijdens een zelf afgeroepen bestand een drukbezochte markt beschoot, lokte geen scherpe reactie uit. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington,  Marie Harf, hield het bij de vaststelling dat "het duidelijk is dat niets het doden van onschuldige burgers rechtvaardigt die hun toevlucht hebben gezocht in een faciliteit van de VN. Palestijnen die naar die scholen gevlucht waren hadden niet aangevallen moeten worden.''
De VS blijven kennelijk wat er ook gebeurt vierkant achter hun bondgenoot Israel staan. En dat mag opmerkelijk worden genoemd, want de levering van extra-munitie, de steunbetuiging van Hagel en de slappe veroordeling van het State Department komen namelijk een dag nadat Israel alle bloedige record heeft gebroken. Woensdag waren er 130 Palestijnse doden in Gaza en ruim 400 gewonden, en daarmee werd het aantal van de tot dusver bloedigste dag, 20 juli toen 100 mensen werden gedood, ruimschoots gepasseerd.
Intussen gingen de beschietingen in de nacht van woensdag op donderdag door. Vanaf middernacht werden tenminste 12 mensen gedood en waren er weer tientallen nieuwe gewonden. Ook werden nog eens 20 lijken geborgen van onder het puin van voorgaande beschietingen. Het dodental in Gaza staat nu op 1,375 en er zijn 7,680 gewonden volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza. Het dodental van de operatie ''Cast Lead'' van 2008-2009 dat iets over de 1.400 lag, komt akelig dichtbij en zal waarschijnlijk vandaag nog worden overschreden.
Afgezien daarvan is de humanitaire situatie snel aan het  verslechteren. Ongeveer 440.000 mensen zijn op de vlucht, volgens het jongste rapport van OCHA, het Bureau voor de Coordinatie van Humanitaire Activiteiten van de VN; 200.000 van hen hebben vermoedelijk onderdak gevonden bij familie of zwerven rond, de rest zit in VN-faciliteiten. Het uitvallen van de enige elektriciteitscentrale van Gaza heeft als gevolg dat mensen in Gaza-stad nu nog twee uur per dag stroom hebben, mensen in Midden-Gaza helemaal niet meer en dat ziekenhuizen en dergelijk nu zijn aangewezen op aggregaten. Maar erger is dat het stroomtekort een onmiddellijk effect heeft op de drinkwatervoorziening en de riolering die voor hun functioneren beide afhankelijk zijn van elektriciteit. Dat voorpelt een humanitaire ramp. OCHA vemeldt overigens ook in het laatste rapport het grote aantal families dat door de modus operandi van de Israeli's drie of meer familieleden hebben verloren. Dat zijn er intussen 68 (over mensenrechtenschendingen gesproken, AbuP) 
De slachtoffers van vanaf middernacht van deze dag waren intussen: Majdi Fseifis (22) die werd gedood bij een bombardement op een groep burgers bij een moskee in Abasan ten oosten van Khan Younis,  een onbekende jonge man op en motorfiets in Ma'an ten zuiden van Khan Younis, Maha abd al-Nabi Salim Abu Hilal in een bombardement van haar huis dat haar man en drie kinderen zwaar verwonde, en Suleiman en Aref Baraka (31 en 58) in Deir al-Balah. Tenminste 55 mensen raakten gewond toen bij het aanbreken van de dag het Hamoud gebouw in Beit Lahiya werd getroffen en er waren ook gewonden bij Israelische aanvallen op het huis van de familie al-Haw en op Block 7 in Jabaliya. Yusuf Ibrahim (19), een zoon van de staatssecretaris van Sociale Zaken, en Ahmad al-Luh stierven in ziekenhuizen aan verwondingen die ze bij eerdere bombardementen hadden opgelopen.

1 opmerking:

fred van der wal zei

fred van der wal

het is om moedeloos van te worden

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...