vrijdag 8 augustus 2014

Twee Palestijnen gedood en een 60-tal gewond bij botsingen op de Westoever

 
De overleden Nader Idriss uit Hebron. (Ma'an News) 

Updated. Israelische militairen hebben vrijdag tenminste een Palestijn op de Westoever doodgeschoten bij een demonstratie tegen het Israelische optreden in Gaza. Een tweede Palestijn overleed zaterdag in Hebron in een ziekenhuis. Rond de 60 mesnen raakten bij verschillende demonstraties gewond.
De eerste dode was Ahmad Mohammad al-Qatari uit het Amari vluchtelingenkamp. Hij werd in de borst geschoten in Jabal al-Tawil ten oosten van El-Bireh, tijdens een protest bij de nederzetting Psagot. Eerder hadden gemaskerde Palestijnen - overigens zonder slachtoffers te maken - op de nederzetting geschoten. Qatari was het 16e slachtoffer dat op de Westoever werd gedood tijdens demonstraties tegen de gebeurtenissen in Gaza.
De tweede dode was Nader Idriss (40) uit Hebron. Hij liep een schotwond op in het hart en onderging vrijdag een gecompliceerde operatie waarbij werd geprobeerd zijn leven te redden. Zaterdagochtend overleed hij. In Hebron vielen vrijdag 40 gewonden, van wie volgens bronnen bij e Rode Halve Maan er 25 schotwonden opliepen van scherpe munitie en 15 van zogenoemde ''rubberkogels'' (stalen cylinders die met rubber zijn overtrokken). De botsing met de Israeli's kwam nadat de Israelische militairen probeerden een mars te verspreiden die na afloop van het vrijdagsgebed in de Husseini moskee werd gehouden naar het centrum van Hebron.
In Safa bij Ramallah raakten zeven Palestijnen gewond tijdens een demonstratie ter gelegenheid van het feit dat een week geleden de 19-jarige Udai Nafiz Jabr uit Safa bij een demonstratie werd doodgeschoten. Hij was het 14e slachtoffer dat viel tijdens demonstraties op de Westoever tegen de gebeurtenissen in Gaza.Ten oosten van Nablus raakten zeker tien Palestijnen gewond in botsingen met de Israeli's, meldt Haaretz.
De Palestijnse Vereniging van Gevangenen (PPS) heeft bekendgemaakt dat in de eerste week van augustus  zo'n 120 Palestijnen zijn opgepakt in Hebron, Jeruzalem, Ramallah, al-Bireh, Jenin, Tulkarem, Jericho en Bethlehem.  
De PPS maakte ook bekend dat opnieuw 11 Palestijnen door de Israelische militaire rechters administratieve gevangenisstraf opgelegd hebben gekregen. Administratieve gevangenisstraf is gevangenisstraf zonder vorm van proces, op basis van een geheim rapport van de Israelische geheime dienst. Het totaal aantal administratieve gevangenen is de afgelopen twee, drie maanden ruim verdubbeld en bedraagt nu ongeveer 450 mensen.
Het Palestijnse ministerie van Gevangenen maakte vrijdag bekend dat 26 Palestijnen die Israel gevangen heeft genomen tijdens de Veldtocht van de afgelopen weken in Gaza, gevangen worden gehouden in de gevangenis in Ashkelon. Israel heeft tijdens de campagne toegegeven dat het 159 mensen  had opgepakt en naar Israel vervoerd voor ondervraging door de geheime dienst Shin Bet. Waar de overige gevangenen gebleven zijn is onbekend.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...