zondag 24 augustus 2014

Vluchtelingen van ''Wij zijn hier'' hebben nu alweer naar een nieuwe plek moeten verhuizen

Het ''Vluchtgebouw''

De ongeveer 120 uitgeprocedeerde vluchtelingen die vorige week van de ''Vluchtopvang'' in de gekraakte ''Vluchtschool'' een onderdak vonden, hebben alweer (alweer!) een nieuw onderdak.Ditmaal in een gebouw op de hoek van de Jan van Galenstaat en de Jan Tooropstraat in Osdorp. Na een hectische dag in de stromende regen, openden bereidwillige krakers daar zaterdagmiddag de deur van een groot pand dat vroeger een ICT-onderneming huisvestte, maar naar verluidt al een jaar of vijf leeg stond. Het kreeg van de  nieuwe bewonesr de - helaas vrij saaie - naam ''Vluchtgebouw''. Na Notstraat, Vluchtkerk, Vluchthaven, Vluchtgarage, Oosterpark, Vluchtopvang en Vluchtschool, nu Vluchtgebouw. Een gebed zonder eind, en misschien ben ik nog wel een stadium vergeten. (Een deel van de groep, een groep christenen uit Eritrea, ging overigens een andere weg. Zij werden opgevangen door een kerk).
Hoe lang dit nieuwe hoofdstuk van de eindeloze lijdensweg van de uitgeprocedeerde ''Wij zijn hier''-vluchtelingen gaat duren is onbekend. De gemeente Amsterdam is op de hoogte van de stand van zaken, bereidwillige agenten kwamen zaterdagavond zelfs even langs om te kijken of alles goed ging in het nieuwe onderkomen. Het was verder zaterdag nog een heel gedoe om te zorgen dat de vluchtelingen te eten kregen, maar van diverse kanten werd van alles aangesleept, van Chinees en bij elkaar gebedelde spullen (restaurants Mesken en Meram, bakkerijen Afrah Fes en patisserie Linnaeus - alle vier in Oost - heel hartelijk dank!!) tot eigen gemaakte couscous. Zelfs werd er eten bezorgd dat gewoon door iemand bij een restaurant was besteld. Ook de matrassen en andere bezittingen die door de gemeente op een onbekende plek waren gestald (en naar verluidt bijna waren verbrand, omdat er geen opslagruimte was), kon door een inderhaast geregelde vrachtauto nog net voor de nacht worden afgeleverd.
Moraal van het verhaal: goed dat er krakers zijn. Goed dat er particulieren zij die zich het lot aantrekken van deze groep die anders vannacht ergens in een park onder de blote hemel in wat tentjes in de regen had moeten slapen en misschien wel zonder eten naar bed had gemoeten. Leve de gemeente Amsterdam die niets doet en zich erachter verschuilt dat dat niet mag van die enge meneer Teeven. En leve een regering die dit anno 2014 laat gebeuren. Waar een klein land klein in kan zijn.

2 opmerkingen:

trees zei

Het is onvoorstelbaar en schandalig dat geen van de Gutmenschen het hart heeft zelf thuis wat van deze uitgeprocedeerde asielzoekers op te nemen. Wel langs de kant gaan staan schreeuwen, maar geen poot uitsteken. Walgelijk!!

We herinneren ons nog maar al te goed de gebeurtenissen in de 2e WO toen er gelukkig wel mensen waren die met gevaar voor eigen leven onderdak boden aan joden. En kijk nu eens !

Abu Pessoptimist zei

trees,
sorry dat ik je commentaar er wat laat op zet. Ik was namelijk vandaag een groot deel van de dag weg en in de weer om te zorgen dat de vluchtelingen, die weer een nieuw onderkomen hebben, vanavond wat te eten kregen.

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...