vrijdag 1 augustus 2014

Zeker 50 doden in Rafah, Hamas doodt twee militairen en neemt officier gevangen

Smiling young men on motorbikes give victory sign in front of shelled building in Gaza City
Beeld van het vorige bestand op 26 juli:  jongeren op scooters passeren de vernielde gebouwen van de wijk Shuja'iyyeh in Gaza-stad. (Activestills.org). Ook vanmorgen zwermden, nadat een 72-uurs het bestand van kracht werd, duizenden uit op zoek naar eten en drinken, terwijl  werkers van de gemeenten en hulpdiensten begonnen met het weer vrijmaken van straten van het puin en het zoeken naar lijken op plaatsen waar ze eerder nog niet hadden kunnen komen. Maar korte tijd later was het bestand al weer van de baan.  

Updated 14.45 uur. In Gaza is vanaf vrijdagmorgen 8 uur GMT korte tijd een staakt-het-vuren van kracht geweest, dat eerder vrijdagmorgen was aangekondigd in een gezamenlijke verklaring van VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De bedoeling was geweest het 72 uur stand zou hebben gehouden en dat intussen in Cairo zou worden onderhandeld over een duurzamere oplossing. 
.Het staakt-het-vuren was bedoeld als middel de mensen in Gaza de gelegenheid dringend nodige humanitaire zaken te regelen, zoals het begraven van doden en het zoeken naar voedsel en drinkwater. Maar enkele uren na de afkondiging ervan liet Israel al weer weten dat het niet meer van kracht was. Israel was intussen buitengewoon zware beschietingen begonnen van Rafah in het zuiden van de Strook. Ziekenhuizen in Rafah lieten weten dat  tenminste 50 mensen zijn gedood. Er zijn honderden gewonden.
De strijd in Rafah brak uit nadat Israelische soldaten die bezig waren tunnels te vernielen, waren aangevallen door militairen van Hamas die uit één van die tunnels opdoken. Daarbij werd, zoals Israel later bevestigde, een Israelische militair door Hamas gevangen genomen (Israel zei dat hij was ''ontvoerd''.)  Hamas meldde dat het gaat om een majoor, Israel bevestigde dat het een luitenant is met de naam Hadar Goldin. Bij dezelfde aanval werden ook  twee Israeli's gedood. De Israelische Kanaal 10-tv zei over de slachting in Rafah dat het Israelische leger van plan is de ontvoering ongedaan te maken ''tegen elke prijs''.
 
Rafah, vrijdagmorgen. (Foto Palestijns ministerie van Binnenlandse Zaken)

Israel liet in een boodschap aan de VN-afgezant Robert Serry weten dat het incident na het ingaan van het bestand plastvond en de reden was waarom Israel het bestand opzegde. Hamas zei daarentegen dat hun aanval in Rafah plaatsvond voordat het bestand was ingegaan. Eerdere lezingen, van het persbureau Ma'an News bijvoorbeeld, waren dat Israel na het ingaan van het bestand bij diverse beschietingen vier Palestijnen had gedood en dat Hamas zijn raketbeschietingen daarna had hervat. De gedode Palestijnen waren Het waren Ahmad Muhammad Hassanein, die door soldaten werd doodgeschoten in het oosten van Gaza-stad, Bassel Diab al-Basyuni (37) en een onbekende man, van wie de lichamen werden ingeleverd bij het Kamal Adwan ziekenhuis nadat zij waren gedood bij een Israelische luchtaanvalen Shadi Muhammad Jumaa Abu Daher (29) uit  al-Mughraqa.
Voordat het bestand inging waren overigens nog 16 doden gevallen in Gaza. Israel was namelijk vrijdagmorgen tot de laatste minuten doorgegaan met aanvallen. In Khan Younis werden negen leden van de familie Al-Fara gedood, onder wie vier kinderen tussen de vier 12 jaar. Andere doden waren Abdullah Awad al-Breim, Muhammad Suleiman al-Breim, Maysun Rafat al-Breim, Raid Abdulatif al-Qarra, Sami Suleiman al-Madani, Hussam Suleiman al-Madani, en Samih Kamal Abu al-Khair (63). Tenminste 20 mensen raakten gewond bij de beschietingen van Khan Younis. Het dodental in Gaza staat nu 1.462. Er zijn ruim 9.000 gewonden.
Israel maakte vrijdagmorgen bekend dat donderdag opnieuw vijf militairen zijn gesneuveld. Zij werden gedood door mortiervuur bij de grens. Ook werden twee Israeli's gewond, van wie één ernstig, bij een raketinslag in de zuidelijke plaats Kiryat Gat. Israel gaf de namen van de gesneuvelde militairen als volgt: sergeant Daniel Marash (22), kapitein Omri Tal (22), sergeant Shay Kushnir (20), sergeant Noam Rosenthal (20), een hospicm, en kaitein Liran Adir (Edry) (31). Israels verliezen bedragen nu 63 militairen, één ontvoerde militair, drie dode burgers, van wie één een Israelische Jood, één een Israelische Bedoeïen en de derde een Thaise gastarbeider.

10 opmerkingen:

clara legêne zei

Ik heb uit elke grote plaats in Gaza en uit Tel Aviv twitteraccounts openstaan. De eerste melding dat het staakt-het-vuren was geschonden kwam 16 minuten nadat het was ingegaan en het was Israël die het schond. Voor wat het waard is.

Abu Pessoptimist zei

Dank Clara,
Israel heeft een eerbiedwaardig lange lijst op zijn naam van geschonden bestanden.Vooral wijlen Ariël Sharon gebruikte bestanden (met Egypte, met Libanon, met wie dan ook) vrijwl uitsluitend om nog even wat tegenstanders te bombarderen of dood te schieten en de positie van zijn troepen te verbeteren. Ik denk dat het een Israelische traditie is.
(Hulde overigens voor wat je aan het doen bent op je blog.)

Feng zei

Hulde overigens voor wat je aan het doen bent op je blog.

Dappere Abu,
Kan je ons de link naar Clara Legênes' site geven?
Bedankt bij voorbaat,
Feng

Abu Pessoptimist zei

Feng,
Haar blog het Claars Notes en het staat hier http://sharp5.nl/sites/claarsnotes/

Dave zei

De IDF had geen enkele soldaat moeten opofferen voor dat schorem in Gaza. Wegvagen, net als destijds met Carthago gebeurde, incluis de bevolking. Nu er een gevechtspauze is zie je immers dat zij schijt aan het bestand hebben en direct weer raketten afschieten en een soldaat ontvoeren. Wegvagen die hap en zand er over. Zou overigens ook met socialisten moeten gebeuren. Samen met moslims puur uitschot. 2 vijfde colonnes.

Abu Pessoptimist zei

Dave,
Lekkere jongen ben jij. Ik zou er voro zijn om mensen zoals jij met al die andere PVV-stemmers en vergelijkbare fascisten op een grote boot te zetten en af te voeren naar wat onbewoonde eilandjes in de Stille Zuidzee. Als jullie weer normaal kunnen denken mogen jullie terugkomen.

trees zei

Ik moet zeggen dat de ervaringen die ik heb met moslimarabieren in Nederland {meestal Marokkanen, maar ook Irakezen} inderdaad erg slecht zijn, dus ik geef Israel altijd het voordeel van de twijfel.

Abu Pessoptimist zei

trees,
''Wie goed doet, goed ontmoet,'' luidt het spreekwoord. Het omgekeerde is ook waar.

trees zei

Ja precies, leen ik mohammed mijn fiets en wat denk je, inderdaad , gejat.

Anoniem zei

Ik denk dat Mohamed en jouw fiets beide aan gort zijn geschoten. Collateral damage, trees.

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...