maandag 18 augustus 2014

Verlenging bestand in Gaza, Palestijnen melden inhoud overeenkomst, Israel nog niet akkoord

Israeli soldiers rest in a staging area near the border with the northern Gaza Strip August 18, 2014.  REUTERS- Amir Cohen
Israelische soldaten aan de grens met Gaza vervelen zich terwijl in Cairo verder wordt gepraat over een bestand. (Foto Reuters/Amir Cohen).


Update, dinsdag 9.00 uur. Israel is maandagavond nog niet akkoord gegaan met een door de Egyptenaren uitgewerkte overeenkomst voor een langdurig bestand in Gaza. Omdat er nog geen definitieve overeenkomst is, wordt het bestaande bestand met nog eens 24 uur verlengd.
De Palestijnse delegatieleider Azzam al-Ahmed waarschuwde na middernacht maandag dat er nog volstrekt geen overeenkomst is. "Alles wat u hebt gehoord in de media over vooruitgang is onwaar. Ik hoop dat we morgen elke minuut zullen gebruiken om een overeenkomst te bereiken. Misschien zullen en een overeenkomst bereiken en misschien niet,'' zei hij. "Nu zijn we alleen overeengekomen het staakt-het-vuren met een dag te verlengen,'' citeerde Haaretz hem.
Het persbureau Reuters voegde eraan toe dat Al-Ahmed waarschuwde dat de cyclus van geweld zal worden voortgezet n als vandaag, dinsdag geen doorbraak wordt bereikt. Al-Azzam beschuldigde Israel ervan dat het "manoeuvreert en vertraagt" en dat onenigheid over de voornaamste punten is blijven voortbestaan. 

Bronnen binnen de Palestijnse delegatie meldden eerder aan het persbureau Ma'an dat na 15 dagen overleg en meer dan 100 uren van gesprekken een overeenkomst was bereikt. De Israelische delegatie vertrok aan het begin van de avond naar Israel om de Israelische regering te briefen over de gemaakte afspraken. De Egyptische bemiddelaars en juridische adviseurs zetten intussen de overeenkomst op papier. De Israelische site YNet meldde dat volgens de Palestijnse bronnen het akkoord het volgende inhield:
  1. Een volledig einde aan de  blokkade of Gaza, het openen van alle grensovergangen en internationaal toezicht op de import van bouwmaterialen.
  2. Herbouw van de Gaza-Strook onder supervisie van de regering van de Palestijnse Autoriteit. 
  3.  Een oplossing van het tekort aan elektriciteit binnen een jaar.
  4. Uitbreiding van de zone waarin gevist mag worden van nu drie mijl tot zes mijl en verder tot 12 mijl in een periode van een half jaar.
  5. Een totaal einde van de economische blokkade van Gaza.
  6. Een principe overeenkomst over de bouw van een zeehaven, maar de discussies daarover beginnen  pas een maand na de ondertekening van het akkoord, 
  7. Uitstel van een maand van de discussies over de vrijlating van gevangenen.
Israel gaat echter nog niet akkoord met deze punten, zo maakten de Egyptische bemiddelaars maandagavond bekend. De 24-uurs verlenging van het bestand zal worden gebruikt voor verdere onderhandelingen.

6 opmerkingen:

Ben zei

Abu,
Leuk, dat verlanglijstje van PA/HAMAS, maar niemand gelooft toch dat het enige kans van slagen heeft!
Een vraag. Kan iemand mij eens verklaren waarom Israël zelf niet geconfronteerd wordt met de rekening voor de reusachtige vernielingen die zij heeft aangericht? Wellicht kan een deel van de jaarlijkse 3 miljard dollar schenkingen van militair materieel van de VS daarvoor gebruikt worden. Het zijn per slot van rekening de VS subsidies die mede hebben bijgedragen aan de agressieve houding van het huidige Israël. Of wil Nederland weer een nutteloos vliegveldje bouwen, geschikt voor een volgende ronde?

Abu Pessoptimist zei

Ben,
Tsja, Israel zal dit lijst niet graag onderschrijven, maar een gedemilitariseerd Gaza - wat Israel wil en wat de EU steunt ook al gaat het in tegen het internationaal erkende principe dat bezette volken het recht hebben zich te verdedigen - is pas echt onrealistisch. Dan moet Israel opnieuw Gaza binnenvallen en het verzet uitroeien tot de laatste man. Lijkt dat een optie?
-- Je moet je afvragen wat voor keuzes Israel eigenlijk heeft. Ofwel (een groot deel) van deze afspraken onderschrijven, ofwel gewoon doorgaan met de strijd. En misschien dat er dan toch een keer verzet rijst in de rest van de wereld?
Waarom Israel niet gevraagd wordt op te draaien voor de verwoestingen die het aanricht is één van de raadsels van deze tijd, als je het mij vraagt. Behalve Israel is er geen land ter wereld dat zich kan permitteren steeds opnieuw voor miljarden schade aan te richten, dood en verderf te zaaien, ruim 60 (70?) VN-resoluties te negeren en nooit ter verantwoording te worden geroepen. Waarom? Omdat Joden zo geleden hebben tijden de Holocaust? Omdat wie zijn stem verheft tegen Israel dreigt te worden uitgemaakt voor antisemiet? Omdat de Palestijnen dermate zijn gedemoniseerd door Israel dat iedereen in het Westen denkt dat het een soort misdadig volk van moordenaars is, waar je ongestraft zoveel mogelijk van kunt vermoorden omdat je daar de mensheid een dienst mee bewijst? Van dit alles een beetje en misschien nog een aantal redenen meer? Wie het antwoord weet mag het me vertellen.

Abu Pessoptimist zei

Herman,
Vond je mij niet duidelijk genoeg?

Anoniem zei

Ik heb nog niks gehoord over het oppakken door Israël van Hamaslieden, wapens en geld uit de West Bank. Behalve dan vanmorgen Monique van Hoogstraten op radio 1 om ongeveer 7.14 uur.
Corrie

Abu Pessoptimist zei

Corrie,
De Israelische kranten meldden gisteren dat de Shin Bet ongeveer 100 mensen op de Westoever heeft aangehouden die iets met Hamas te maken zouden hebben en een complot zouden hebben voorbereid om Abbas ten val te brengen/een derde intifada op gang te brengen.
Het bericht kwam uit één bron, de Shin Bet, en ik wil meer weten voor ik net als Haaretz (YNet of de andere Israelische kranten) een communiqué ga overschrijven. Voor zover ik gezien heb denken mijn collega linkse bloggers er net zo over. vHoogstraten dus niet. Dat verbaast me niet.
Hier het bericht in Haaretz: http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.611175

Anoniem zei

Maarten Jan,

Je blog vind ik erg goed en duidelijk.

Ik was zelf onduidelijk omdat ik veel problemen heb om met mijn mobieltje met kleine letters te reageren op je blog.

Er zitten of lastige bugs in je blog, of in mijn android telefoontje.
Zojuist stuurde ik ook een antwoord aan je, maar ook nu kon ik weer niet publiceren in het mobiele format.

Na omzetting in een gewone website pagina lukte het eerder wel om te publiceren. Dat heb ik nu dus maar WEER gedaan :)

Herman

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...