zondag 17 augustus 2014

Eindelijk grote vredesdemonstratie in Tel Aviv

Thousands gather at a pro-peace rally in Tel Aviv, calling for a just peace and an end to violence in Gaza, Tel Aviv, August 16, 2014. (photo: Activestills)
Activestills.org

Ongeveer 10.000 mensen hebben zaterdagavond  in Tel Aviv gedemonstreerd tegen Israels operatie 'Protective Edge'. De demonstratie, die was georganiseerd door een coalitie van linkse partijen en organisaties, waaronder de partijen Meretz en Hadash en de organisatie Vrede Nu, had eigenlijk vorige week al gehouden zullen worden, maar werd toen op last van de politie uitgesteld - het argument was dat er een gevaar van raketalarm dreigde.
Zehava Gal'on, lid van de Knesset en politiek leider van Meretz, vertelde de menigte - en antwoord op verwijten die eerder waren gemaakt dat de partij zich niet genoeg tegen de militaire actie van de regering had gekeerd, dat Meretz al vanaf het begin tegen de operatie was geweest. Ze viel fel uit naar Netanyahu omdat hij niet de Palestijnse eenheidsregering had erkend en in plaats daarvan ervoor had gekozen een oorlog te beginnen. (Opiniepeilingen geven aan dat Meretz een van de weinige partijen is die tijdens de veldtocht in populariteit uis gestegen. De partij heeft 6 zetels maar zou er nu 10 krijgen. Overigens zijn de meest rechtse partijen, de  Likud en HaBayit HaYehudi de grootste winnaars in deze oorlog. Likud stijgt in  de peilingen van 19 naar  28 zetels, HaBayit HaYehudi gaat van 12 naar 19).
Mohamed Baraka van Hadash stelde tijdens de demonstratie onder applaus in het Hebreeuws en Arabisch dat links bouwt aan een coalitie voor een vrij Palestina en een twee-statenoplossing. De schrijver David Grossman zei dat Israel niet behoorlijk kan ademhalen zolang de mensen in Gaza verstikt worden. En Naomi Tzion, een inwoonster van de  grensplaats Sderot, gad aan dat niet iedereen in Sderot de veldtocht van de regering steunt. Zij zei dat het een belediging was voor de mensen in Sderot om te doen alsof die allemaal tot een soort collectief kunnen worden gerekend. Zij noemde Gaza ''de grootse gevangenis ter wereld''.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...