maandag 4 augustus 2014

Palestijnse fracties en Israel zijn het eens over een bestand van 72 uur en gaan praten in Cairo


Israelische soldaten op weg naar huis. Israel heeft bij het begin van het staakt-het-vuren zijn grondtroepen teruggehaald uit de Gaza-strook.(Foto AFP)

(Update onderaan). Palestijnse fracties en Israel zijn maandagavond akkoord gegaan met een staakt-het-vuren van 72 uur (drie dagen) dat ingaat om 8 uur, dinsdagmorgen. Azzam al-Ahmed, een naaste medewerker van Mahmoud Abbas en de leider van de Palestijnse delegatie in Cairo, bevestigde dat de Palestijnen akkoord waren gegaan met een Egyptisch voorstel. Later op de avond kwam de bevestiging dat ook Israel positief heeft gereageerd.
"De contacten van Egypte met de partijen heeft ertoe geleid dat vanaf morgenochtend 5 uur GMT een bestand van 72 uur in acht genomen zal worden en dat de rest van de delegaties naar Cairo zullen komen om verdere onderhandelingen te voeren,'' zei een hoge Egyptische functionaris tegen het persbureau AFP.
Het is de bedoeling dat tijdens het bestand in Cairo onderhandeld zal worden over de voorwaarden voor een duurzamere overeenkomst. Delegaties van Hamas en de Islamitische Jihad zijn daarom maandagavond vanuit Gaza naar Cairo vertrokken. Ook een Israelische delegatie is op weg. Israel zal niet rechtstreeks met de delegaties uit Gaza praten, maar de Egyptenaren zullen daarbij fungeren als go-between. 
Voor het 72-uurs bestand zijn verder geen voorwaarden afgesproken. Tijdens het overleg over een langduriger bestand zullen echter eisen op tafel komen. Wat de Israelische voorwaarden voor een duurzamere regeling zijn is nog niet bekend, wat Hamas betreft zullen echter de volgende al eerder genoemde eisen worden ingebracht:
1) een einde aan de Israelische agressie, 2) terugtrekking van de Israelische strijdkrachten uit de Gaza-strook, 3) een hernieuwde uitwerking van de afspraken die zijn gemaakt bij het bestand van 2012, wat onder meer inhoudt  een aanmerkelijke verruiming van de blokkade, vergroting van de zone waarin mag worden gevist en afschaffing van de no-go zones aan de grens, 4) vrijlating van gevangenen die in 2011 werden vrijgelaten en nu opnieuw gevangen zijn gezet, en 5) internationale en Arabische garanties dat Israel zich, anders dan in 2012, ditmaal wel aan de voorwaarden zal houden.
Vanuit de Palestijnse delegaties was te horen dat deze eisen door alle fracties worden onderschreven en dat alle fracties het er over eens zijn dat een voortzetting van de blokkade van Gaza onaanvaardbaar zal zijn.
Haaretz meldt intussen dat Spanje het tweede land is dat een wapenembargo voor Israel heeft afgekondigd in verband met de aanval op Gaza. Nog geen 24 uur geleden kondigde het Verenigd Koninkrijk ook al aan  beperkingen op de leveranties aan Israel te gaan instellen.
Update Israel heeft dinsdag aan het begin van het bestand zijn grondtroepen uit de Gaza-strook teruggetrokken. In Rafah werden maandag avond twee kinderen,  Mohammad Amjad Oweida (12) en Amal Amjad Oweida (5) gedood  bij een luchtaanval op hun huis in het Brazil kamp. Ze waren op het dak aan het spelen. Woordvoerder Ashraf al-Qidra van het ministerie van Gezondheid in Gaza zei dat maandag 32 lichamen waren gevonden en tenminste 21 Palestijnen waren gedood.
Voor het ingaan van het bestand werden nog 17 raketten op Israel afgevuurd en Israel voerde vijf luchtaanvallen uit. Die maakten echter geen slachtoffers. Twee Palestijnen, Fayiz Abu Hammad (34) en Ahmad al-Ghouti (22) overleden aan eerder opgelopen verwondingen. Het aantal Palestijnse doden als gevolg van Israels aanval staat nu op 1,867. Er zijn bijna 10,000 gewonden.

1 opmerking:

Daniella zei

Erg spannend Hoe dit verder verloopt bedankt voor je heldere berichtgeving.

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...