zaterdag 23 augustus 2014

Familie van vijf gedood in Gaza, één kind omgekomen in Israel


Een Israelische treffer in het oosten van Gaza-stad. (Foro AFP).

Bij nieuwe Israelische luchthaanvallen zijn zaterdagochtend in Gaza opnieuw vijf doden gevallen, het echtpaar Dahrouj en hun drie kinderen. Dat gebeurde bij een bombardement van hun huis in Zawayda in Midden-Gaza.  Het lichaam van de 47-jarige vrouw Hayat Abed Rabbo Dahrouj kon worden geïdentificeerd, de lichamen van de vier anderen nog niet.
In Israel werd vrijdagmiddag de vierjarige Daniel Tregerman gedood in de kibbutz Sha'ar Negev. Het jongetje werd getroffen door een mortiergranaat terwijl zijn ouders bezig waren hun andere kinderen in de schuilkelder onder te brengen. Hij was het eerste Israelische kind dat werd gedood in de 47 dagen van de campagne ''Protective Edge''.  Gaza vielen vrijdag in totaal zeven doden. De dag ervoor waren dat er 38.

De leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, en de leider van de Hamas-beweging. Khaled Meshaal hebben vrijdag een oproep gedaan aan de Verenigde Naties om tussenbeide te komen.
Ze riepen de VN op om met een ''tijdschema'' te komen om de bezetting van de Palestijnse gebieden te beëindigen. De twee leiders ontmoetten elkaar in Doha, de hoofdstad van Qatar, en hadden ook een ontmoeting met de emir van Qatar.  Over de gesprekken werd verder weinig bekend. Bij de VN-Veiligheidsraad circuleert op dit moment een ontwerp-resolutie van Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland om de gevechten in Gaza te beëindigen. de resolutie houdt een staakt-het-vuren, beëindiging van de blokkade, overdracht van het bestuur van Gaza aan de Palestijnse Autoriteit en herbouw van Gaza onder internationaal toezicht in. Een eerdere resolutie die was ingediend door Jordanië ontmoette tegenstand, met name van de VS.  
De Palestijnse media watcher MADA (Palestinian Centre for Development and Media Freedoms) heeft vrijdag gezegd dat afgelopen juli de bloedigste maand in de geschiedenis van de Palestijnse pers is geweest.  Negen journalisten werden gedood en de kantoren van acht media werden beschoten of gebombardeerd tijdens de aanval op Gaza. In een verklaring zei Moussa Rimawi, de algemeen directeur van MADA, dat de aanvallen op Palestijnse media in augustus waren doorgegaan. De laatste drie weken zijn tenminste nog eens acht journalisten gedood. Ook werden de huizen van 16 journalisten vernield, evenals de de transmissie-installaties van diverse radio- en tv-kanalen, terwijl ook websites uit de lucht waren gehaald door Israel. 
MADA zei dat sommige journalisten werden gedood in hun huizen of tijdens het coveren van Israelische aanvallen op woonwijken, maar dat anderen ''opzettelijk als doelwit werden genomen''. MADA geeft het voorbeeld van Hamid Abdallah Shihab, een chauffeur van "PalMedia'', die werd gedood terwijl hij in een auto van PalMedia reed met duidelijk zichtbaar een bordje ''Press'' erop, of de journalist Hamadah Khaled Maqat, die werd gedood met een raket toen hij liep te wandelen. Ook werden 12 journalisten gewond.
Van de acht media-kantoren die werden geraakt, werden er vijf met opzet als doelwit genomen, aldus MADA, met name drie kantoren van Al-Aqsa tv, het kantoor van Alwataniya Agency for Media, en het onderkomen van Al-Jazeera Televisie.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...