vrijdag 8 augustus 2014

Impasse bij het overleg in Cairo; Netanyahu vangt bot bij buitenlandse pers in Israel

Palestinian delegation in Cairo
De Palestijnse delegatie in Cairo.

Update, zaterdag 10.30 uur. Israel heeft de luchtaanvallen op Gaza ook gedurende de nacht voortgezet. Er werden 33 luchtnaavallen uitgevoerd en opnieuw werden vijf mensen gedood. Israel viel onder andere moskeeën aan in Rafah, Khan Younis en het Nuseirat kamp. Volgens het Palestijnse ministerie van Religieuze Zaken zijn n u 63 moskeeën vernield in de Gaza-strook. In Israel ging zaterdagochtend het alarm af in plaatsen rond de Gaza-strook. (Einde update)
Israel heeft vrijdag 47 luchtaanvallen uitgevoerd in Gaza nadat Hamas en andere organisaties hadden geweigerd het bestand te verlengen en hun beschietingen hadden hervat. Bij de Israelische aanvallen kwamen vijf mensen om en werden er 31 gewond. Suleiman, Ahmed en Mahmoud Abu Haddaf werden gedood in het dorp Qarara, Ahmad Naim Okal (22) werd eveneens slachtoffer van een luchtaanval; en de tienjarige Ibrahim Dawawseh was 's morgens al gedood. Het aantal slachtoffers in Gaza is nu 1,898. Er zijn meer dan 9,825 gewonden. In Israel kwamen 51 raketten en mortieren neer, er vielen twee gewonden en er werd een aantal huizen beschadigd.
De Palestijnse delegatie is nog in Cairo, maar Issrel heeft zijn deleagtie teruggetrokken. Egypte probeert nog steeds een nieuw tijdelijk staakt-het-vuren voor elkaar te krijgen. Israel wil niet praten zolang er door de Palestijnen wordt geschoten en de Palestijnen willen geen staakt-het-vuren zolang Israel geen positieve reactie geeft op hun eisen.
De woordvoerder van Hamas, Sami Abu Zuhri zei vrijdag in een verklaring aan de media: "We hebben nog geen document ontvangen met antwoorden op onze eisen. Gisteren kregen we van de Egyptische kant een ''memorandum of understanding'' (met de Israelische standpunten) en daarin werd op geen enkele van onze eisen gereageerd. - de luchthaven, de zeehaven, de buffer zone, de uitbreiding van het gebied waarin gevist kan worden, etc. Er werd niets expliciet gezegd over het opheffen van het beleg..."Het document zei niets over ''opheffen van de blokkade maar sprak alleen over het openen van de grensovergangen Erez en Kerem Shalom. Maar die overgangen zijn al open. Daarom zien we geen aanvaarding door Israel van één van onze eisen. We denken dat Israel aan het tijdrekken is. Ze antwoorden niet op onze eisen en deden niets om te laten zien dat er een reden zou zijn om het staakt-het-vuren te verlengen. Nu zijn alle opties open. ...Maar, de deur naar voortzetting van de onderhandelingen is niet dicht. De beslissing om om met onze eisen mee te gaan is in Israels handen."

En terwijl dus de veldslag in Gaza nog niet voorbij is, is ook een andere slag, die van de propaganda, weer in een nieuwe fase beland. De Israelische premier Netanyahu gaf woensdag een briefing aan de buitenlandse pers, meldt Haaretz, en daar gaf hij er hoog van op dat nu journalisten weer terug zijn uit Gaza, ze eindelijk vrijelijk kunnen berichten zonder dat Hamas ze dwingt de waarheid te verdraaien of feiten achter te houden. Als illustratie toonde de premier, die werd bijgestaan door woordvoerder Yigal Palmor van het ministerie van Buitenlandse Zaken, een filmpje van een Indiase reporter van de zender NDTV. Het filmpje, dat inmiddels al een grote hit is op sites van rechtse pro-Israel bloggers en hasbara-twitteraars, is te zien dat Hamas onder een tent, niet ver van het hotel van de reporter, een raket vuurklaar maakt en tenslotte afvuurt. De reporter maakt er een zaak van om te vertellen dat hij dit nooit had kunnen laten zien als hij nog in Gaza was geweest.
De aanwezige buitenlandse journalisten echter, spraken nagenoeg allemaal tegen dat ze door Hamas onder druk waren gezet om dingen te verzwijgen of te verdraaien. Niemand had het afvuren van raketten - volgens Israel steeds in dichtbevolkte gebieden,  van dichtbij gezien. Niemand had gezien dat Hamas mensen dwong in hun huizen te blijven (zoals Israel zo vaak had beweerd). En afgezien van een uiterst klein aantal incidenten waarbij fotografen was gevraagd om foto's te verwijderen die militaire geheimen hadden kunnen prijsgeven (betrekkelijk normaal in een oorlog, aldus de meeste reporters), was er niets gebeurd. Integendeel, de klacht was juist dat de journalisten alle tijd dat ze daar waren, bijna helemaal niemand van Hamas hadden gezien. “Hoe kon er sprake zijn geweest van censuur door Hamas als Hamas de hele tijd onzichtbaar was?'' aldus een van de journalisten.
Maar er is ook al weer een volgend media-item dat zich aandient dient zich aan. Daarbij gaat het erom dat Israel de verliescijfers die door het ministerie van Gezondheid in Gaza en de mensenrechtenorganisatie PCHR zijn gepubliceerd, gaat betwisten. We herinneren ons dat nog van de Operatie Cast Lead uit 2008-2009. Israel kwam toen uiteindelijk op een telling uit waarbij het meende vooral veel leden van Hamas te hebben gedood, aanzienlijk meer dan mensenrechtenorganisaties aangaven, die vooral veel meer dode burgers dan strijders telden.Het verschil zat hem er onder meer in dat Israel een groot deel van de politiemacht van Gaza had gedood en die mensen allemaal meetelde als strijders van Hamas. (De Israelische organisatie B'tselem telde uiteindelijk 1.391 slachtoffers, van wie 759 burgers en 248 politiemensen).
Ditmaal gaat het iets anders. Nu al gaan analyses over het internet, waarop wordt gespeculeerd over wat de reden zou kunnen zijn dat verhoudingsgewijs zoveel mannen zijn gedood in de leeftijd tussen de 20 en 30 en dat het aantal vrouwen naar verhouding laag is. We zullen er de komende tijd meer over horen, vrees ik. Wat mij, AbuP. betreft, gaat het daarbij om een uiterst onsmakelijk tijdverdrijf, dit morrelen aan de telling van de hoeveelheid en de soort van de slachtoffers.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...