maandag 18 augustus 2014

Israel zorgt dat Amnesty en Human Rights Watch de Gaza-strook niet binnen kunnen gaan

gaza-mosque
De Abrar moskee in Deir al-Balah werd volledig vernield tijdens de operatie Protective Edge. Ooggetuigen meldden dat vliegtuigen er twee raketten op afvuurden. 

Amnesty International en Human Rights Watch hebben sinds 7 juli, het moment waarop Israel de Gaza-strook aanviel, tevergeefs geprobeerd toestemming te krijgen om Gaza binnen te gaan. De twee mensenrechtenorganisaties kregen twee redenen te horen voor de weigering. De eerste was dat de grensovergang Erez gesloten was. De tweede dat de organisaties niet waren geregistreerd bij het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken of het ministerie van Sociale Zaken. Dat meldt Amira Hass van de Israelische krant Haaretz. 
Beide argumenten zijn smoezen. De grensovergang was namelijk gedurende de hele tijd dat de operatie Protective Edge duurde gewoon open. En de mededeling dat HRW en Amnesty geregistreerd hadden moeten zijn bij het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken of het ministerie van Sociale Zaken is een doorzichtige administratieve truc.Yonatan Gher, de directeur van Amnesty in Israel, had van het ministerie van Buitenlandse Zaken te horen gekregen dat Amnesty zich daar helemaal niet kan laten registreren. Dit ministerie registreert alleen VN-organisaties. En voor het ministerie van Sociale Zaken geldt hetzelfde: dat ministerie registreert alleen humanitaire hulporganisaties en dat is een categorie waarin Amnesty en HRW niet thuis horen.

Beide mensenrechtenorganisaties hadden experts naar de Gaza-strook willen sturen, met name wapenexperts, om uit de eerste hand forensische details te kunnen verzamelen over welke ammunitie er op welke manier was ingezet. Volgens hen zijn er geen experts met voldoende kennis op dat gebied in Gaza zelf. Later details hierover verzamelen is lastig, omdat veel bewijsmateriaal - scherven, bomkraters en dergelijke,  na korte tijd verdwijnen. Zowel Amnesty als HRW hebben in het verleden kritische rapporten geschreven over de operatie Cast Lead (2009) en Pillar of Defense (2012) (kijk bijvoorbeeld hier, en hier, en hier, en hier en hier). Human Rights Watch krijgt al sinds 2006 geen toestemming van Israel om Gaza binnen te gaan via Erez, Amnesty wordt geweerd sinds juni 2012. Voor in Egypte het regime van Abdel-Fattah el-Sisi aan de macht kwam, konden de organisaties via Rafah Gaza binnenkomen, dat is nu echter niet meer mogelijk.
Het dodental in Gaza als gevolg van de operatie Protective Edge is intussen tot boven de 2.000 gestegen door het overlijden van diverse gewonden in ziekenhuizen in Gaza zowel als in Cairo en Jeruzalem. Ook werd nog een lichaam gevonden in het puin van d wijk Shuja'iyyah in Gaza-stad. Het aantal doden is nu 2.016, van wie 541 kinderen, 250 vrouwen en 95 oudere mannen, volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza. Het aantal gewonden bedraagt 10.196.  

1 opmerking:

Ben zei

De Israëlische overheid past zich meer en meer aan de bekende 'gebruiken' van het Midden Oosten.

Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...