dinsdag 19 augustus 2014

Staakt-het-vuren Gaza bezwijkt, Netanyahu roept delegatie terug uit Cairo

Het staakt-het-vuren in Gaza, dat gisteren met 24 uur werd verlengd tot dinsdag middernacht, heeft geen stand gehouden. De Israelische premier Netanyahu riep dinsdagmiddag de Israelische delegatie terug uit Cairo, waar nog onderhandelingen gaande waren en de Egyptische bemiddelaars hun uiterste best deden voor middernacht een duurzaam bestand te bereiken. Ook gaf Netanyahu de Israelische strijdmacht opdracht de aanvallen op Gaza te hervatten. Er werden direct enkele bombardementsvluchten uitgevoerd, onder meer op landbouwterreinen in de buurt van Beit Lahiya. 
De Israelische aanvallen waren een reactie op het feit dat eerder dinsdagmiddag een drietal raketten vanuit Gaza op Israel was afgevuurd. Eén kwam terecht bij Netivot, de twee andere in de buurt van Be'er Sheva. Er werd geen schade aangericht. Israel kenmerkte dit als een schending van het bestand. Hamas op zijn beurt beschuldigde Israel ervan dit te hebben aangegrepen om het bestand te breken. Het is niet bekend welke groep verantwoordelijk was voor het afvuren van de raketten. 
Voorafgaande aan opbreken van het staakt-het-vuren was al duidelijk geworden dat de kans dat er voor middernacht een akkoord zou worden bereikt uiterst klein was. Israel werd er door de Palestijnen van beschuldigd vertragingstactieken te volgen. De afgevaardigde van de Islamitische Jihad, Khaled al-Batsh, zei dat de Israeli's probeerden het vertrouwen tussen de Egyptische bemiddelaars en de Palestijnse delegatie te ondermijnen. Israel zou wel geneigd zijn mee te gaan met een opheffing van de blokkade, aldus sommigen van de deelnemers, maar ''weigerde ook maar ergens mee akkoord te gaan, omdat ze de controle willen houden over alles,'' aldus een Fatah-lid van de delegatie, Faysal Abu Shahla.
Azzam al-Ahmad, de Palestijnse delegatieleider had maandagavond al gewaarschuwd dat een hervatting van de vijandelijkheden tot de mogelijkheden behoorde. Hamas liet eerder dinsdag weten dat de verlenging van het staakt-het-vuren van dinsdag de laatste zou zijn.     

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...