zondag 3 augustus 2014

Israel trekt zich deels terug, maar zet de operatie in Gaza voort, opnieuw VN-school beschoten

During a temporary ceasefire residents of Khuza'a return to find their homes destroyed and retrieve the bodies of those killed. The temporary ceasefire later fell apart and fighting in the area was renewed, August 1, 2014 (photo: Activestills)
Een beeld van het totaal vernielde dorp Khuza'a ten oosten van Khan Younis, tijden het kortstondige staakt-het vuren. (Activestills.org)

Update 11.10 uur Israel heeft zaterdagmiddag zijn troepen in Gaza teruggetrokken uit de stedelijke gebieden naar een brede strook langs de grens in Gaza. Maar de Israelische premier Netanyahu zei op een persconferentie dat dit niet betekent dat de operatie over is. Nadat de tunnels zijn vernietigd zal Israel doorgaan met de missie om ''de veiligheid te herstellen voor Israelische gemeenschappen'',  zei hij en hij voegde eraan toe dat ''alle opties open blijven''.
Het Israelische 'veiligheidskabinet' besloot intussen dat Israel niet meer mee zal werken aan een bestand, nadat - volgens Israel - het vorige bestand was geschonden door Hamas. In Cairo wordt wel weer nieuwe besprekingen gehouden, waaraan onder meer ook een delegatie deelneemt van de VS, maar Israel is daar niet bij.
Intussen gingen ook de Israelische bombardementen gewoon door. Zondagmorgen werd voor de vierde of vijfde keer een VN-school beschoten die als tijdelijk onderdak diende voor gevluchte mensen, ditmaal een school in Rafah. Er werden 10 mensen gedood en tenminste 30 raakten gewond. Het totaal aantal mensen dat vanaf zondag middernacht werd gedood kwam daarmee op 47, onder wie weer 10 leden van één familie, de familie Al-Ghoul in de Tal al-Sultan wijk van Rafah. Het ministerie van Gezondheid in Gaza zei dat het dodental nu 1,739, bedraagt, met bijna 10,000 gewonden, terwijl een kwart van de bevolking van 1.8 miljoen op de vlucht of dakloos is geworden.


Dode kinderen van de familie Al-Ghoul uit Gaza. Een van de kinderen, de dode baby links op de foto,  is de helft van een eeneiïge tweeling die werd geboren net toen Israels actie tegen Gaza begon. De andere helft van de tweeling overleefde, maar is in levensgevaar. (Ma'an) .

Israel verklaarde intussen dat luitenant Hadar Goldin, die eerder door Hamas gevangen was genomen, inderdaad dood is. Dat had het leger geconstateerd na onderzoek ter plaatse in Rafah. Eerder had Hams gemeld dat hij waarschijnlijk tezamen met de leden van Hamas die hem gevangen hadden genomen, was omgekomen in het zware bombardement dat Israel daarna op Rafah opende. Wat uit het Israelische onderzoek gebleken is en wat er gevonden is van luitenant Goldin, is niet bekendgemaakt (Israel kent censuur) , maar in Haaretz valt te lezen dat hij in ieder geval wel een begrafenis krijgt. De dood van Goldin brengt het totaal van de verliezen aan Israelische kant op 64
. Het ministerie van Gezondheid in Gaza identificeerde de doden van zondag, afgezien van de gedode familie Al-Ghoul, intussen als Amani Abu Jazar (23) en haar twee peuters Maria en Faris Abu Jazar, die werden gedood bij een aanval op hun huis in Rafah, en Issa al-Shaer and Saed Mahmoud al-Lahwani die bij dezelfde aanval omkwamen. Muhammad al-Hour en vier anderen werden kort voor het ochtendgebed dodelijk getroffen in Rafah, en van Ibrahim Qishta werd het lichaam werd gevonden in een huis dat zaterdag  in Rafah was gebombardeerd.
In het noorden van de Strook werden bij een bombardement vane en huis in Jabaliya drie leden van de familie Wahdan gedood en tien anderen gewond. In Deir al-Balah werden vier mensen gedood 12 gewond, en in hetzelfde kamp werden bij een bomardement van het huis van de familie Khattab Atwah Suleiman Khattab (64), Muhammad Atwah Khattab, Rimas Salim al-Attar en een onbekende vrouw gedood. Nog een andere luchtaanval doodde en nog niet geïdentificeerde man in het kamp.
In Khan Younis werden twee mensen gedood en drie anderen gewond, toen een raket het huis trof van de familie Abu Shalouf. En in Gaza-stad werden tenminste 15 mensen gewond bij een artilleriebeschieting van de Shuhada al-Zeitoun moskee in de wijk Zeitoun.

1 opmerking:

Ben zei

Een onnodig offensief van IDF loopt ten einde. Gaza is nu 1700 inwoners minder, duizenden gewond en enkele honderd duizenden moeten opnieuw vast onderdak zien te vinden. Hamas en IDF likken hun wonden; vullen lege voorraden aan, bedenken nieuwe plannen voor een volgende onevenwichtige strijd.
Voldoende ingrediënten voor een volgende uitbarsting van Israël over een paar jaar, want aan werkelijke oorzaken van het conflict wordt, naar verwachting, niets gedaan. De open gevangenis gaat weer op slot.

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...