donderdag 28 augustus 2014

Oost-Jeruzalem zucht onder wekenlange golf van arrestaties en repressie

Undercover Israeli police officers detain a Palestinian suspected of throwing stones in the East Jerusalem neighbourhood Wadi al-Joz during a protest against the Israeli offensive on Gaza August 1, 2014. REUTERS/Ammar Awad
Israelische undercover eenheid houdt een Palestijn aan in de wijk Wadi Joz van Jeruzalem, op 1 augustus 2014. (Foto Reuters)

De Palestijnse gemeenschap in Oost-Jeruzalem heeft de laatste maanden te maken met een forse toename van het aantal arrestaties. Sinds de Tweede intifada is at aantal niet zo hoog geweest. De arrestatiegolf gaat bovendien gepaard met een aanmerkelijke toename van de brutaliteit en het het geweld waarmee de politie optreedt tegenover de Palestijnen, zo melden de persbureaus Ma'an News en Reuters.
De massa-arrestaties begonnen in de wijk Shu'afat na de moord op de tiener Muhammad Abu Khdeir die op 2 juli werd ontvoerd en levend verbrand. Sinds dat moment zijn tenminste 770 Palestijnen, maar waarschijnlijk meer, opgepakt, volgens de mensenrechtengroep Addameer die zich vooral met gevangenen bezighoudt.De arrestaties vonden overigens plaats zij aan zij met een weken durende arrestatiecampagne op de Westoever, waarbij - volgend op de kidnapping van drie Israëlische tieners op 12 juni - ergens  tussen de 800 en 1.000 mensen zijn opgepakt. (Overigens vonden - parallel aan de Israelische campagne tegen Gaza - ook nog eens honderden arrestaties plaats onder Palestijnse Israeli's elders in het land. Met name Palestijnse Israeli's die hadden deelgenomen aan demonstraties tegen de aanvallen op Gaza werden gearresteerd, Joodse Israeli;s werden ongemoeid gelaten).  
Hoewel de meerderheid van de mensen die in Jeruzalem werden gearresteerd intussen weer op borgtocht werd vrijgelaten, hebben veel mensen te maken met de vaak hoge borgsommen die moesten worden betaald en de afsluiting van vaak hele wijken. Nog zo'n 70 mensen uit Oost-Jeruzalem zitten overigens vast, op het bureau in Moskovia of cellen in de plaats Lod, nadat de cellen in Moskovia overvol raakten.
''Het is een soort collectieve straf voor alle Jeruzalemmers,'' zei Mahmoud Qaraeen van het Wadi Hilweh Informatie Centrum in Silwan tegen Ma'an. '' De botsingen na de moord op Muhammed Abu Khdeir maakte de politie boos en daarna hebben ze een soort collectieve straf op alle inwoners van Oost-Jeruzalem toegepast.
Ook Reuters meldt dat het politie-optreden gewelddadiger werd na de demonstraties bij de dood van Muhammad Abu Khdeir. Daarbij hadden ook vernielingen plaats, onder meer werd gigantische schade aangericht aan de ''light rail'' in Jeruzalem, een project dat de stad steeds had aangeprezen als een voorbeeld van coëxistentie van Joden en Arabieren. Arrestaties gingen daarna gepaard met het uit de scharnieren laten ploffen van deuren en het nachtelijk overhoop halen van huizen. "Ze denken dat meer agressie en meer psychologische druk een opstand tegen zal houden, maar het maakt de mensen alleen maar nog bozer," citeerde Reuters Dmitri Daliani,een Palestijnse mensenrechtenactivist.
De wijken Issawiya en Silwan zijn tijdens de campagne voortdurend afgesloten geweest, zodat de inwoners er niet in of uit konden. Zelfs employees van de water- of elektriciteitsmaatschappijen mochten er niet in, aldus Qaraeen. Meer dan 90 procent van de arrestaties vond plaats in de nacht en het Wadi Hilweh Informatie Centrum vertelt dat de Israelische politie heel vaak niet eens wist wie ze kwamen oppakken.
"Ze kloppen niet," aldus Qaraeen. "Ze kraken de deur en komen binnen. en ze vragen de vader en moeder: "Waar zijn jullie kinderen?" Ze vragen hun namen en besluiten dan pas wie ze zullen meenemen."
Als de arrestante worden vrijgelaten worden ze vaak geconfronteerd met hoge boetes en Addameer zei dat de meerderheid van hen, meest jongeren, ook te maken krijgen met maandenlange periodes huisarrest of verboden om zich in bepaalde wijken van Jeruzalem te vertonen, soms zelfs de wijken waar ze wonen.
''Ze willen de Palestijnse gemeenschap rustig krijgen,'' zei Qaraeen."Ze willen ons laten leven alsof we in een hotel zitten, eten slapen en niets anders. Als iemand bezwaar maakt tegen de bezetting, maken ze van hem een misdadiger."

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...