zaterdag 23 augustus 2014

Alweer een Israelische rant: Meshaal zou hebben toegegeven dat Hamas achter kidpnapping zat

Meshaal
Israelische kranten melden vandaag allemaal dat Khaled Meshaal, de leider van de Hamas-beweging, in een interview met Yahoo-news heeft toegegeven dat zijn organisatie in juni achter de kidnapping en het doden van de ''drie Israelische tieners'' zat. Ik krijg ook triomfantelijk tweets en commentaartje naar mijn hoofd dat ik er niets van snap, en slecht geïnformeerd ben, want had ik niet in een vorig stukje beweerd dat Israel met ''flinterdun'' bewijs was gekomen dat Hamas achter de kidnapping zat?
Wel, zat Hamas er achter, gaf Meshaal dat toe? Laten we eens kijken wat Khaled Meshaal werkelijk zei, zoals dat is weergegeven door de Israelische krant Haaretz.  (die als enige overigens een andere kop boven het stukje zet, namelijk: ''We zouden niet op burgers schieten als we betere wapens hadden gehad''). Haaretz schrijft dat Meshaal heeft gezegd dat (ik vertaal het Engels even met opzet niet) ''members of his organization killed three Israeli teenagers in June''. Hij zei dus dat het leden van zijn organisatie waren geweest. En hij voegde eraan toe dat de leiding van Hamas van tevoren niet op de hoogte was geweest van de ontvoering en er pas van had gehoord aan de hand van wat tijdens onderzoek van de Israeli's boven water was gekomen.
Haaretz: "We learned about these confessions from the Israeli investigation … Hamas political leadership was not aware of all these details. We learned about it later on," he said.

Mensen die daaruit afleiden dat Meshaal zei dat Hamas achter de kidnapping zat zijn of kwaadwillend of gewoon echt heel dom. Het is zoiets als zeggen dat de VVD erachter zat wanneer een Statenlid van die partij met een paar ton gemeenschapsgelden aan de haal gaat. Dan beweer je toch ook niet dat de partijleiding daarvan op de hoogte moet zijn geweest?
Meshaal voegt aan zijn mededelingen nog toe dat het hem begrijpelijk lijkt dat mensen gefrustreerd zijn door de bezetting en de onderdrukking en dan actie ondernemen. De visie van Hamas, zo zei hij verder,  is dat soldaten en kolonisten op de Westoever bezetters zijn die wonen op bezet en gestolen land en dat Palestijnen het recht hebben verzet te plegen.
Meshaal wees ook de beschuldigingen van de hand van de Israelische premier Netanyahu die zei dat Hamas en de Islamitische Staat (IS) twee loten aan dezelfde stam waren. Hij noemde het een uitspraak om het Amerikaanse publiek te manipuleren en zei dat IS een totaal ander fenomeen is. ''Wij vechten tegen agressie in ons land.'' Meshaal zei verder dat Hamas tegen het doden van burgers is en probeert burgers van tevoren te waarschuwen voor raketaanvallen. ''We mikken niet op burgers en proberen meestal op militaire doelen en militaire bases te richten,'aldus Meshaal. ''Maar we geven toe dat we een probleem hebben. We hebben geen geavanceerde wapens. We hebben niet de wapens die onze vijand heeft, dus richten is moeilijk. Maar we beloven dat als we meer precieze wapens krijgen, we alleen op militaire doelen zullen richten. De waarheid is dat Palestijnen geen terroristen zijn. Zij zijn de slachtoffers van terrorisme. Hamas is niet de terrorist, maar dat zijn de Israeli's, kijk naar wat ze doen.''
Meshaal werd geïnterviewd in Qatar waar hij een ontmoeting had met Mahmoud Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, en met emir Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar. Over die gesprekken werd weinig naar buiten gebracht.

7 opmerkingen:

Joris zei

Inmiddels wordt er ook op twitter geschermd met de claim dat haniyeh zou hebben toegegeven dat Hamas achter de kidnapping zat. Dat zou in de Jersalem Post staan (ook niet echt de meest objectieve bron in deze) weet jij daar iets van Abu?

Chris zei

Abu, wat een zwakke redenering van jou! De moorden zijn gepleegd door leden die de Hamas aanhangen, vanuit de ideologie van de organisatie. Zelfs als de leiders hier geen opdracht voor zouden hebben gegeven (de gadachte alleen al is misselijk makend), dan nog zijn zij degene verantwoordelijk voor de ideologie!

Een vergelijking maken tussen fraude (persoonlijke verrijking) en brute moord (ideologie) slaat Kant noch wal. Dat is rechtpraten wat krom is..... Fout!

Abu Pessoptimist zei

Joris,
Nee, daar weet ik niets van.

Abu Pessoptimist zei

Chris,
Er wordt wel gezegd dat de VVD de de partij van het vrije ondernemerschap is, ook wel de partij van ''ikke, ikke en de rest kan stikken''. Als dat de ideologie is, ligt het in eigen zak laten glijden van een beetje gemeenschapsgeld best in de lijn van die ideologie. En dan is de partijleiding dus schuldig als een statenlid geld verduistert ook al wist die leiding dar niets van. Tamelijk roestige logica, maar dat is wel de manier waarop jij redeneert.

Ben zei

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3723898/2014/08/24/Antizionist-Hajo-Meyer-90-overleden.dhtml

Ben zei

Gaza, the killing fields of Israël.

Jewish Holocaust survivors from around the world call for justice in Gaza
[8/24/14 San Francisco, CA] 40 Jewish survivors of the Nazi Holocaust and 287 descendants of survivors and victims issued a letter this weekend condemning Israel’s actions in Gaza. “As Jewish survivors and descendants of survivors and victims of the Nazi genocide we unequivocally condemn the massacre of Palestinians in Gaza and the ongoing occupation and colonization of historic Palestine.” The letter, with signatories from 26 countries representing four generations of survivors and descendants, ran on page A13 of the Saturday, August 23rd edition of the New York Times.

The letter has been reported by Ha’aretz and the BBC among others. As of 9:00 p.m. Eastern Time on Saturday the Ha’aretz article had received more than 15,000 facebook likes and had been shared on twitter nearly 5,000 times. Signatories to the letter will be hosting a press conference on Monday, August 25th, 2014 at 11:00 am Eastern Time.

The Holocaust survivors expressed gratitude for the opportunity to express their dismay over Israel’s assault and misrepresentation of their shared history. Liliana Kaczerginski, daughter of a Vilna ghetto resistance fighter, said “What Israel is doing goes against everything that my father fought for; it is a violation of my family’s memory and I am proud to honor them with my signature.”

Hajo Meyer, a survivor of Auschwitz and the initial signatory to the letter expressed outrage at the racism coming out of Israel. “The dehumanization of Jews is what made possible the Nazi genocide. In the same way, we are witnessing the escalating dehumanization of Palestinians in Israeli society,” he said. [Meyer passed away on 8/22/2014, the day before the letter ran in the New York Times.]
[http://ijsn.net/press-release-jewish-holocaust-survivors-from-around-the-world-call-for-justice-in-gaza/]

Joris zei

Ik kan het bericht zelf ook nergens vinden. Ga er maar vanuit dat het dus gewoon niet waar is.

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...