maandag 4 augustus 2014

Eenzijdig Israelisch bestand in Gaza, Haaretz bevestigt toepassen ''Hannibal-procedure''

Palestinians gather as some people dig to recover bodies in the village of Khuza'a, east of Khan Younis, Gaza Strip, August 1, 2014.
Zoeken naar lijken in het vernielde dorp Khuza'a ten oosten van Khan Younis. De foto is van 1 augustus. (Activestills.org)

Israel heeft aangekondigd dat het deze maandag een zeven uur durend staakt-het-vuren in acht zal nemen om de Palestijnen in Gaza de gelegenheid te geven voedsel en drinken  te vinden en - in een aantal gevallen - terug te keren naar hun huizen. Dat laatste gold bijvoorbeeld voor Groot en Klein Abasan (Abasan al-Kabira en Abasan al-Saghira) bij Khan Younis. Het bestand zal echter niet gelden in Rafah, waar Israel zegt nog bezig te zijn tunnels op te ruimen.
De aankondiging van het bestand werd gedaan nadat van diverse kanten scherpe veroordelingen waren geuit over het feit dat Iisrael zondag opnieuw een UNRWA-school had gebombardeerd die als toevluchtsoord voor ontheemde mensen diende. Bij deze aanval werden tien mensen gedood en tientallen gewond. VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon noemde het "een misdaad en een moreel schandaal'',  de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei ''verbijsterd'' te zijn, en voegde eraan toe dat Israel ''meer moet doen om zijn eigen normen te handhaven en burgerslachtoffers te vermijden'', en de Franse president Hollande noemde het ''onacceptabel'' en zei dat diegenen die verantwoordelijk waren geweest ter verantwoording dienden te worden geroepen.
De afkondiging van het eenzijdige bestand werd met argwaan begroet door Hamas. Woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas gaf de mensen in Gaza de waarschuwing op hun hoede te zijn. Hij noemde het staakt-het-vuren een manier van Israel om de aandacht af te leiden van de slachting die het heeft aangericht.  Kort na het ingaan van het bestand beschuldigde Hamas Israel er trouwens ook van van het alweer te hebben geschonden. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, Ashraf al-Qidra, werd het achtjarige meisje Aseel al-Bakri gedood bij een bombardement van een huis in het Shati-kamp in Gaza-stad. Dertig anderen raakten bij deze aanval gewond. Zondag werden overigens ook zeven mensen in Jabaliya gedood nadat Israel bekend had gemaakt dat het veilig was voor de mensen daar om terug te keren naar hun huizen.  
Voorafgaande aan het bestand werden nog 16 mensen gedood bij diverse Israelische aanvallen, onder wie Danyal Mansour een leider van de Islamitische Jihad in Jabaliya,  de tiener Raghad Masood in Rafah (acht leden van haar familie werden gewond), en vijf mensen bij een  moskee in het Tal al-Zaatar kamp in het noorden van de Gaza-strook (diverse anderen werden bij deze aanval gewond). Zondag werden nog eens 55 mensen bij diverse aanvallen gedood. Ook werden zondag nog eens nog eens 70 lijken geborgen van mensen die zijn gedood tijdens het waanzinnig zware Israelische bombardement van vrijdag op Rafah. Het ministerie van Gezondheid in Gaza schat nu dat er in een etmaal van bombardementen op Gaza zo'n 200 mensen moeten zijn gedood.  Het dodental in Gaza is nu gestegen tot een flink stuk boven de 1.800,  volgens medische bronnen in Gaza. Bijn a 400 van de tot nu toe getelde 1,822 doden zijn kinderen (namelijk 398). Er zijn 9,370 gewonden, 2,744 van hen zijn eveneens kinderen.

Hannibal-procedure
Opmerkelijk is intussen dat de kant Haaretz vandaag beschrijft dat het waarschijnlijk is dat de vrijdag aanvankelijk door Hamas gevangen genomen Israelische luitenant Hanan Goldin is gedood door eigen Israelisch vuur. De krant beschrijft wat de zogenoemde ''Hannibal-procedure'' inhoudt (hier eerder beschreven op dit blog) en geeft een beschrijving van hoe Goldin door Hamas-strijders was meegenomen, een tunnel in, waarop de Israeli's alle aanwezige vuurkracht inzetten om de omgeving van de plek waar Goldin gevangen was genomen te bombarderen. Dat kostte dus, volgens de jongste schattingen van het Palestijnse ministerie van Gezondheid, zo'n 200 inwoners van Rafah het leven. Maar naar alle waarschijnlijkheid ook Goldin. De krant bevestigt, kortom, wat ik eerder schreef. Het enige wat ontbreekt is dat met zoveel woorden wordt toegegeven dat Goldin daadwerkelijk door eigen Israelisch vuur is gedood.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...