donderdag 7 augustus 2014

Hamas heeft beschietingen vrijdagochtend hervat omdat Israel niet aan eisen toegaf

Smoke rises in the Gaza Strip after an Israeli strike August 8, 2014. REUTERS-Amir Cohen
Gaza, 8 augustus 2014 (Reuters)

Updated 12.15 uur vrijdag. Hamas heeft vrijdagochtend na acht uur plaatselijke tijd de beschietingen van Israel hervat. Tegen de middag waren 33 raketten geteld, waarvan er twee werden neergehaald door het ''Iron Dome'' systeem. Het Israelische luchtruim was gedurende de ochtend een tijdje gesloten voor alle verkeer, en twee Israeli's, een militair en een burger, raakten gewond door mortiervuur in Sha'ar HaNegev.  Israel hervatte ook de luchtaanvallen op Gaza. Een eerste slachtoffer daarvan was Ibrahim Zuheir al-Dawawseh, een jongetje van 10 jaar, dat gedood werd bij de inslag van een bom bij een moskee.
Vijf mensen raakten bij deze aanval gewond; bij andere aanvallen raakten nog eens zes mensen gewond.
De hervatting van de beschietingen was verwacht. Hamas had donderdagavond aangekondigd dat het bestand niet zou worden verlengd als Israel niet akkoord zou gaan met de voorwaarden van de Palestijnse delegatie naar de onderhandelingen in Cairo. Hamas wilde de onderhandelingen zelf overigens wel voortzetten, maar dat weigerde Israel zolang vanuit Gaza raketten worden afgeschoten.
De partijen hadden donderdag - via Egyptische bemiddeling - in Cairo onderhandeld over een verlenging van het bestand dat vrijdagmorgen afliep, maar zonder resultaat. De Palestijnse delegatie eist dat de ruim zeven jaar oude blokkade van Gaza wordt opgeheven en de grenzen weer open gaan. Ook wil zij de bouw van een zeehaven en een luchthaven, de vrijlating van gevangenen die in 2011 werden vrijgelaten bij de gevangenenruil met Gilad Shalit maar in juni opnieuw werden gearresteerd, en een corridor waarlangs Palestijnen vrijelijk tussen Gaza en de Westoever kunnen bewegen.
 Israel was naar verluidt bereid toe te geven wat betreft de opheffing van de blokkade, en de vrijlating van de gevangenen, maar niet wat de bouw van een lucht- en een zeehaven betreft. Ook werden de onderhandelingen bemoeilijk doordat de Israeli's een demilitarisatie van de Gaza-strook eisen. Egypte probeerde de Israeli's te bewegen die laatste eis naar een later tijdstip te verschuiven, maar slaagde daar donderdag niet in. 
Ook een Amerikaanse onderhandelaar, Frank Loewenstein, was donderdag in Cairo gearriveerd om te proberen een bestand te bewerkstelligen. Maar Moussa Marzouq, de tweede man van het politbureau van Hamas en leider van de delegatie van Hamas, zei dat ''de wapens van het Palestijnse verzet de enige garantie voor het naleven van welke afspraak dan ook zijn. De Verenigde Staten kunnen geen enkele afspraak garanderen, de belegering van Gaza was een beslissing van de Amerikanen. En het waren Amerikaanse wapens die de vernielingen veroorzaakten.
 Ezzat Al-Rasheq, een ander leider van Hamas zei woensdag dat hij zelfs niet wilde nadenken over de Israelische eis dat de verzetsgroepen in Gaza worden ontwapend. ''Als delegatie zullen we zelfs niet accepteren om naar zulke eisen te luisteren en wie denkt dat Israel de slag heeft gewonnen heeft het mis. De Palestijnen zijn de winnaars,''zo citeerde het persbureau AFP Al-Rasheq.
De onderhandelingen in Cairo werden overigens op hoog niveau gevoerd. Behalve afgevaardigden van Hamas en de Islamitische Jihad zijn ook vertegenwoordigers van de regering van Mahmoud Abbas uit Ramallah aanwezig.  Haaretz meldde dat aan Israelische kant de chef van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, Yoram Cohen, deelnam, naast het hoofd van de politieke afdeling van het ministerie van Defensie, generaal-majoor Amos Gilad, de chef van de afdeling Planning van het Israelische leger, generaal-majoor Nimrod Sheffer, en de coördinator van de Israelische activiteiten in bezet gebied, generaal-majoor Yoav Mordechai.
Een woordvoerster van het Israelische leger meldde donderdag dat 27,000 van de voor de campagne opgeroepen reservisten weer naar huis zijn gestuurd. Nog 55,000 man zijn in actieve dienst. Israel verklaarde Gaza donderdag officieel tot ''vijandelijk gebied''. Dat werd gedaan om te zorgen dat Israel straks geen civiele claims uit hoeft te betalen, bijvoorbeeld aan overlevenden van de talrijke families die het bij bombardementen van hun huizen heeft gedood.
In Gaza gingen banken en winkels weer open, gaan mensen de straat op om inkopen te doen en spelen kinderen buiten.De strijders van Hamas en van de Islamitische Jihad zijn echter nog paraat en op hun post, zo meldde een correspondent van de Libanese krant Al-Akhbar.Hulpdiensten waren intussen bezig puin te ruimen en lichamen te bergen. In Rafah, waar de lichamen de laatste dagen van de Israelische veldtocht niet meer in de lijkenhuizen pasten en werden opgeslagen in koelcellen voor groente en andere etenswaren, werden de doden begraven. Het dodental in de Strook rijst overigens nog gestaag naarmate er meer lijken worden gevonden. Het staat nu op 1.886. Overigens maakte Hamas donderdag bekend dat ook een aantal collaborateurs met Israel tijden de strijd zijn geëxecuteerd. Ze zouden op heterdaad zijn betrapt. Er werd niet verteld om hoeveel mensen het ging.  .
In Israel vertelde premier Netanyahu aan een Amerikaans tv-netwerk dat de massale bombardementen van Gaza volgens hem niet alleen gerechtvaardigd maar ook ''proportioneel" waren geweest. Volgens hem hadden de Islamitische Jihad en Hamas tactieken overgenomen van ''andere terroristische groepen als Boko Haram, Al-Qaeda en de Islamitische Staat''. Mensenrechtengroepen als Amnesty International, Human Rights Watch, B'tselem  en het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR), delen de visie van Netanyahu dat de aanval proportioneel is geweest echter allerminst. Allemaal vinden ze dat er op grote schaal schendingen van de mensenrechten hebben plaatsgevonden en dat er een onderzoek moet komen.  
Op de site van de Libanese krant Al-Akhbar valt intussen te lezen dat Hamas en de Islamitische Jihad inderdaad tijdens deze slag nieuwe tactieken toepasten, al waren die dan ook niet van één van die drie door Netanyahu genoemde groepen afkomstig. Zo werd dit keer geen centrale coördinatie toegepast, omdat Israel de communicatie zou hebben kunnen afluisteren, waren de strijders van de twee groepen steeds ondergronds - dus uit het zicht - gegroepeerd - en werden raketten die op een bepaalde plaats waren opgesteld, steeds allemaal in één keer gelanceerd, zodat een eventueel Israelische tegenaanval zinloos was. Ook werden timers gebruikt, om te zorgen dat de schutters zich tijdig uit de voeten konden maken.

5 opmerkingen:

Joris zei

Als ik het goed heb begrepen wil Israel dat Hamas en de Islamitische Jihad zich 'demilitariseren' in ruil voor verlichting van de blokkade. Een vrij belachelijke eis lijkt mij, die blokkade is sowieso illegaal en moet dus per definitie worden opgeheven. Als Hamas en de IJ hun wapens moeten opgeven zou Israel dat ook moeten doen, dat zou pas eerlijk zijn.

Frank zei

Wegvagen dat genocidale volk in de Gazastrook, tot de laatste toe. Met de nazi's hadden de geallieerden terecht ook geen medelijden. Zelfde uitschot in de Gazastrook, alleen driekwart eeuw later.

Abu Pessoptimist zei

Frank,
Hadden de geallieerden geen medelijden met de nazi's? Hoe komt het dan dat Werner von Braun, om maar iets te noemen, werd ingezet om Amerika's ballistische raketten te ontwikkelen? Dat zo'n beetje de hele rechterlijke macht en politie aan het werk bleven in W-Duitsland (in het Oosten werd met ze afgerekend). En dat de oorlogsmisdadiger generaal Kiesinger nog eens NAVO-chef kon worden?
Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Je vertelt onzin, en je zou er goed aan doen je ook over Gaza wat beter in te lezen voor je deze moordlustige kletskoek uitkraamt. Begin maar met dit stuk: http://www.lrb.co.uk/v36/n16/nathan-thrall/hamass-chances

Titus zei

Eisen Hamas zijn normaal. Jezelf verdedigen tegen een agressor mag volgens internationaal recht.

En Frank, de nazi's zijn te vinden in Israel. Nagenoeg alles wat de nazi's met de joden uitspookten komen we tegen in Gaza en West Bank.
Lebensraum, superioriteitsdenken, Ausweiss, enz.

Martin, je zou een artikel over die parallelen moeten schrijven

Abu Pessoptimist zei

Titus,
Ik laat het schrijven van dat soort artikelen liever over aan anderen. Ik vind het trekken van dat soort parallellen niet helpen bij pogingen om te begrijpen wat zich tussen Israel en de Palestijnen afspeelt. Ook parallellen met Zuid-Afrika, Noord-Amerika en de Indianen, Australië en de Aboriginals, en noem het verder maar op, zijn niet echt behulpzaam. Die parallellen mogen wat mij betreft getrokken worden, maar elk geval is toch ook weer specifiek en met eigen kenmerken. Laten we ons liever zo veel mogelijk bij de feiten houden - met name de Israelische ontkenning van het bestaan(srecht) van een eigen Palestijnse identiteit en het demoniseren en dehumaniseren van alles wat Palestijns is en Arabisch spreekt. De manier waarop dat gebeurt is volgens mij uniek voor dit conflict. En dat goed beschrijven wordt er niet makkelijker op als we teveel blijven stilstaan bij eventuele overeenkomsten met andere gebeurtenissen in het verleden.

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...