maandag 11 augustus 2014

Israeli's liquideren weer Palestijn op de Westoever

Image By Radio Bethlehem 2000Israelische militairen hebben in de vroege ochtend van maandag een 24-jarige Palestijn in een dorp bij Nablus geliquideerd. Bij de operatie werd zijn huis grotendeels verwoest. Ook een appartement van de buren werd gedeeltelijk vernield. Daarbij raakten de vrouw van de buurman en diens drie kinderen van 4, 7 en 15 gewond. 
De man om wie het draaide was de 24-jarige Zakariyya Mousa Dawood al-Aqra, een activist van de Fatah-beweging uit het dorp Qabalan. Volgens Israelische meldingen kwamen de militairen hem arresteren omdat hij op een Israelische militair zou hebben geschoten. Volgens buurtbewoners sloten de Issreli's het huis van Aqra aan alle kanten in en namen ze het daarna onder vuur met geweren een anti-tankret. Vervolgens werd  het gedeeltelijk door een bulldozer vernietigd, waarna Israelische militairen naar binnen gingen om Al-Aqra dood te schieten.
 Volgens de Israeli's was het echter Al-Aqra  die het vuur opende en hadden de Israeli's daarna hun zogenoemde ''pressure cooker'' procedure'' in werking gesteld, waarbij het gebouw waar al-Aqra, diens broer en verscheidene andere mensen woonden, onder vuur werde genomen met gewren en een anti-tankraket opdat hij naar buiten zou komen. Tijdens de operatie werden  drie andere inwoners van Qabalan gearresteerd.
Het is niet voor het eerst dat Israelische troepen zo te werk gaan bij de ''arrestatie'' van een gezochte Palestijn. In februari werd - eveneens via de ''pressure cooker'' methode de 24-jarige Muatazz Washaha uit Bir Zeit geliquideerd. Ook Washaha werd met zwaar geweervuur en een anti-tankraket ''uitgenodigd'' om naar buiten te komen en ook zijn huis werd grotendeels vernield met een bulldozer. Familieleden wilden het huis binnengaan om Washaha meer naar buiten te nemen, maar dat werd door de Israeli's verhinderd. Later werd in het huis een kalashnikov-geweer gevonden,. Het bleek dat er niet mee geschoten was.
 Er zijn behalve de gevallen van Al-Aqra en Washaha meer incidenten gedocumenteerd, waarbij de Israeli's zogenaamd iemand kwamen arresteren, maar hem in feite uit de weg kwamen ruimen.

7 opmerkingen:

knutselsmurf zei

De foto's bij het artikel zijn niet te zien, omdat ze beschermd zijn tegen hotlinken.

Abu Pessoptimist zei

Dank. Wat een ellende toch weer. Als ik naar Ma'an News ga, is er geen sprake van een drempel. Voor sommige anderen kennelijk wel. Ik heb de foto's veranderd.

Titus zei

Als ze hun eigen mensen afschieten, dan moet dit zeker geen probleem zijn.

Abu Pessoptimist zei

Titus, ???

Titus zei

Ik bedoel de Hannibal procedure van het Israëlische leger.

Zie artikel van zaterdag 2 augustus 2014:
"Over de 'Hannibal Procedure'' waarbij Israel de eigen militairen liever doodt dan ze in handen te laten vallen van de vijand"
(http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2014/08/over-de-hannibal-procedure-waarbij.html)

Abu, ik heb nog een vraag daar jij veel over dit conflict weet:
Ik vang hier en daar informatie op dat Israel het met Gaza om de gasvelden aan de kust te doen zou zijn. Hoe geloofwaardig is dat verhaal?

Carlos Kort zei

Ja dat zou ik ook graag willen weten hoe dat met dat gas is...?? Men gunt de Palestijnen niets. Als men hun hun eigen land niet gunt waarom dan wel dat gas...?? Is het jaloezie is de Israelier gewoon jaloers, en ziek. zuchtig naar dominantie. Want hun Politiek slaat nergens op. en USA ondersteunt deze zieke Politiek...??? Ze zijn zelf nog niet van hun eigen apartheid verleden genezen om nu als scheidsrechter te willen optreden. Ze zijn zelf niet gekwalificeerd. Dus geen oplossing in zicht. We hebben uit het verleden niets geleerd (Hitler, en Zuid-Africa)..Cajosh

Abu Pessoptimist zei

Ah, Titus, nu is het duidelijk.
Wat de gasvelden betreft, er liggen inderdaad twee gasvelden voor de kust van Gaza, de Marine 1 en 2. Ze maken deel uit van een hele reeks aan velden die zich uitstrekken van de kust van Egypte tot aan Libanon. Je zou zeggen dat Israel al genoeg heeft aan de Leviathan en Tamar velden, wat noordelijker voor zijn eigen kust. Maar dat is natuurlijk nooit helemaal zeker. Persoonlijk denk ik dat de Marine 1 en 2 velden hoogstens een rol op de achtergrond spelen bij de invallen in Gaza, zoals ook de natuurlijke hulpbronnen van de Westoever niet echt de hoofdoorzaak zijn waarom dat gebied is bezet. Alleen, ik weet het niet zeker. Ik weet best het een en ander van het conflict, maar niet alles.

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...