dinsdag 26 augustus 2014

Gaza juicht: er is een bestand en de blokkade wordt eindelijk opgeheven

Mousa Abu Marzouq. (PIC)

In Gaza is dinsdagavond aan het begin van de avond een door Egypte bewerkstelligd staakt-het-vuren van kracht geworden dat geldt voor onbepaalde tijd. Na het ingaan ervan gingen gingen duizenden opgetogen mensen de straat op om de overwinningte vieren.
Palestijnse en Egyptische functionarissen bevestigden dat het bestand een onmiddellijke beëindiging van de vijandelijkheden inhoudt, een onmiddellijke opening van de  grensovergangen van Gaza en een uitbreiding van de zone waarin de vissers van Gaza mogen vissen. Andere zaken, zoals de vrijlating van gevangenen in Israelische gevangenschap, en de bouw van een haven en een luchthaven in Gaza, zullen ter sprake komen in onderhandelingen die over een maand moeten beginnen.
In Israel was er weinig enthousiasme over het bereikte akkoord. Mark Regev, de woordvoerder van premier Netanyahu, zei dat Israel geen bezwaar had tegen het binnenstromen in Gaza van humanitaire goederen en goederen voor de herbouw als het staakt-het-vuren zou worden nagekomen."We hebben geen probleem met steun voor de burgers van Gaza," zei hij. "We willen niet dat Hamas zijn militaire machinerie opnieuw opbouwt." De voorzitter van de linkse Israelische partij Meretz, Zehava Gal-On, leverde echter zware kritiek. Ze zei dat Netanyahu een oorlog was begonnen zonder duidelijke doelen en ''ten koste van de inwoners van het zuiden, (van Israel) uit was gekomen op iets dat een groot succes was voor Hamas''.

Het Palestijnse persbureau Ma’an sprak met Mousa Abu Marzouq, de nummer twee van Hamas die zei dat onder het akkoord drie meer grensovergangen open zullen gaan dan de nu bestaande overgangen Kerem Shalom en Erez. Wat de zone voor de vissers betreft, zei hij dat die nu van drie naar zes zeemijlen zal gaan, om geleidelijk nog verder te worden uitgebreid naar 12 zeemijlen tegen het einde van 2014. De herbouw van Gaza zal volgende maand worden besproken op een top in Egypte. En het proces zal plaatsvinden onder leiding van de nieuwe Palestijnse regering van nationale eenheid, waarin Hamas en Fatah samenwerken, (een regering die nadat zij begin juni was gevormd, met kracht door Israel was afgewezen).
Abu Marzouq voegde eraan toe dat de overeenkomst over het staakt-het-vuren was bewerkstelligd door Egypte en ook alleen door Egypte zal worden gemonitord (en niet door de EU en de VS die zich vijandig tegenover Hamas hadden opgesteld, AbuP.). De nog onopgeloste zaken zullen worden besproken tijdens onderhandelingen die over een maand beginnen, aldus Abu Marzouq, en hij voegde eraan toe dat Israel, Europa en de VS de restricties hebben opgeheven die er waren aangaande de betaling van salarissen voor de ambtenaren van de vroegere regering van Hamas. De eenheidsregering zal de betaling voor haar rekening nemen. Eerder zorgden de belemmeringen van het geldverkeer in dat opzicht voor rellen in Gaza.
Abu Marzouq zei tenslotte dat Israel zich heeft verplicht om te stoppen met de politie van het buitengerechtelijke vermoorden van leden van het Palestijnse verzet (''targeted killings''). Hij zei dat een overeenkomst veel eerder had kunnen worden bereikt als Israel eerder met de eisen akkoord was gegaan.

Na het ingaan van het bestand vulden de straten van Gaza zich met een uitgelaten menigten en toeterende auto's en klonken lofprijzingen uit moskee-luidsprekers. Ook werden uit vreugde schoten afgevuurd. Ziekenhuizen maakten bekend dat daarbij één Palestijn werd gedood en 19 gewond.
"Vandaag verklaren we de overwinning van het verzet, de overwinning van Gaza,'', zei Sami Abu Zuhri, de officiële woordvoerder van Hamas. En voor het eerste sinds de Israelische aanval begon, verscheen een kopstuk van Hamas, Mahmoud az-Zahar, op straat. Tegenover een menigte van enkele duizenden mensen zei hij: "We zullen niemand om toestemming vragen - we zullen onze haven bouwen .. we zullen ons vliegveld bouwen."
Voordat het bestand inging werden dinsdag nog zes Palestijnen gedood. In Israel vielen dinsdag nog twee slachtoffers in het zuiden, als gevolg van mortierbeschietingen. Functionarissen van het Palestijnse ministerie van Gezondheid zeiden dat in Gaza 2,139 mensen zijn omgekomen, meest burgers en onder hen meer dan 490 kinderen. Aan Israelische kant sneuvelden 64 soldaten en werden zes burgers gedood. De vernielingen in Gaza zijn ongekend. Honderden ondernemingen zijn vernield, tientallen scholen, moskeeën, meerdere ziekenhuizen en duizenden huizen zijn zwaar beschadigd of gewoon verdwenen. Volgens het Palestijnse Centrum, voor de Mensenrechten (PCHR ) zijn 540.000 mensen ontheemd. De VN hebben een commissie benoemd die moet gaan onderzoeken welke oorlogsmisdaden tijdens het conflict zijn gepleegd.

9 opmerkingen:

Daniella van den Akker zei

Ik hoorde nogal cynische geluiden over de rol van de egyptische bemiddeling. (Dat Egypte geen vrede zou willen en partij zou zijn ipv bemiddelaar ivm MB-Hamas)22 Ik heb dat op jouw blog niet gexien of heb ik iets gemist. Betekent het dat die cynische geluiden op vooroordelen zijn gebaseerd en niet op feiten?

Abu Pessoptimist zei

Daniella,
Het Egypte van Sisi is zeker niet op de hand van Hamas, maar aan de voorwaarden van dit akkoord is dat niet echt te merken. Het kan zijn dat ze gewoon graag wilden dat hun bemiddeling succes had en wisten dat Hamas hoe dan ook zou doorgaan tot de blokkade werd opgeheven. Het kan ook zijn dat het feit dat de leiding in Gaza over gaat op de Palestijnse Autoriteit (onder de eenheidsregering) een factor was die meewoog (Abbas was een paar dagen geleden nog bij Sisi). We weten het niet. De tijd zal leren in hoeverre Egypte ook gaat meewerken aan de uitvoering van dit akkoord. Maar voorlopig ziet het er niet al te slecht uit.

Daniella van den Akker zei

Dank je voor je steeds evenwichtige antwoorden en blog.

Cees de Vries zei

De grote problemen blijven.
Eerst de tunnels die mede met Nederlands belastinggeld en steun van het bedrijfsleven vanuit Qatar zijn gefinancierd, en nu de achterstallige salarissen van de Hamas helden.

Anoniem zei

Dag Cees,
Een van de sterke kanten van het blog van Abu, is dat hij aangeeft waar hij zijn nieuws vandaan haalt en zijn meningen op baseert. In die lijn graag ook even jouw feitelijke onderbouwing voor de bovenstaande beweringen. Dank alvast!
Sebastiaan, Amersfoort

Cees de Vries zei

Sebastiaan,

Leuk dat je aan het vissen bent in Amersfoort.
Nog even dit. Mousa Abu Marzouq,de ondergedoken Hamas held, heeft zich mede schuldig gemaakt aan oorlogs-misdaden. Heb je het e-mailadres van Prof William Schabas voor me.

Cees

Abu Pessoptimist zei

Cees de Vries,
Heel grappig allemaal. Maar ook onzin. Ik ga het niet allemaal tegenspreken, dat is het niet waard. Maar één ding kan ik niet laten: Moussa Abu Marzouq is niet ondergedoken. Hij woont in Cairo. Als je nog eens commentaar stuurt, lever dan juiste feiten of vertel waar je je weetjes vandaan hebt, ipv deze slagen in de lucht.

John zei

Beste Maarten,

Ik wil het toch wel even opnemen voor Cees de Vries.
Ten eerste, de spelregels, je plaatst een anonieme reactie op hem.
Ten tweede, je kunt wel hoogverheven roepen dat het allemaal onzin is wat hij zegt, zonder overigens de email te geven van William Schabas, die je vast wel in je I-phone zult hebben, en kan Mousa Abu Marzouq in Egypte wonen, dat neemt niet weg dat er anderen zijn die vinden dat je niet of nauwelijks serieuze aandacht besteed aan de oorlogsmisdaden van Hamas.
Daarom is je reactie flauw en niet gebalanceerd.

Abu Pessoptimist zei

Beste John,
John is net zo anoniem als Cees de Vries en misschien zijn jullie wel identiek. Ik kan helaas op dit blog geen goed controleformulier met email-adressen e.d introduceren. Ik laat liefst iedereen hier door, maar mensen als jullie die kinderachtig blijven doen, kunnen erop rekenen dat ik ze zal weren als ze zo door gaan. Jullie moeten het maar proberen bij Likoed Nederland of zo. (Die laten nooit een reactie toe).

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...