zaterdag 2 augustus 2014

Hamas: aanval kwam vóór ingaan bestand, maar de gevangen Israelische militair is waarschijnlijk dood

Palestinians look at an unexploded Israeli shell that landed on the main road outside the town of Deir Al-Balah in the central Gaza Strip August 1, 2014. REUTERS-Finbarr O'ReillyDeir al-Balah: inwoners kijken naar een niet-geëxplodeerde granaat van het soort waarmee Israel woonwijken beschiet. (Reuters)

Hamas heeft zaterdag bevestigd verantwoordelijk te zijn geweest voor de aanval van vrijdag in Rafah waarin twee Israelische militairen werden gedood en één gevangen werd genomen, maar voegde eraan toe dat het incident waarschijnlijk plaatsvond voordat het bestand inging. Het door de VS en de VN afgekondigde bestand zou daardoor niet zijn geschonden door Hamas.
In een verklaring in het Arabisch en Engels voegden de Ezzedin al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas, eraan toe dat zij een intern onderzoek hadden ingesteld dat werd bemoeilijk doordat de Brigades geen contact konden krijgen met hun strijders ter plekke. In de verklaring zeggen de Qassam Brigades te geloven dat de aanval van hun strijders plaatsvond om zeven uur, dat wil zeggen een uur voordat het bestand inging. Maar er werd aan toegevoegd: "We hebben het contact verloren met de troepen die deelnamen aan de aanval en nemen aan dat deze troepen waarschijnlijk zijn gedood door het vijandelijke bombardement, inclusief de soldaat van wie gezegd wordt dat hij vermist is - aangenomen dat onze troepen hem gevangen namen tijden het gevecht. De Qassam Brigades hebben op dit moment geen informatie over de vermiste soldaat, waar hij zich bevindt, of de omstandigheden rond zijn verdwijning.''
De aanval waarbij de soldaat verdween werd zaterdag de aanleiding voor een onvoorstelbaar zwaar Israelisch bombardement van de stad Rafah. dat volgens het persbureau Reuters tenminste 150 mensen doodde en waarbij hele huizenblokken, openbare gebouwen  en moskeeën werden vernield. Het aantal slachtoffers zal overigens nog wel flink hoger uitkomen, er liggen nog veel mensen onder het puin. 
De VS volgde de Israelische lezing dat Hamas de partij was die het bestand dat gebroken dat vrijdag werd afgekondigd en dat 72 uur had moeten gaan duren en dat mede was afgekondigd via bemiddeling van Egypte, Qatar en Turkije. Washington koos krachtig partij voor Israel (zoals steeds in dit conflict, AbuP.) en beschuldigde Hamas van een ''barbaarse'' inbreuk van het bestand. De VN, die overigens zeiden niet te hebben onderzocht wie verantwoordelijk was voor het breken van het bestand, stelden de vraag of Hamas wel echt een bestand wilde, en eisten dat de gevangen genomen officier Hadar Goldin onmiddellijk zou worden vrijgelaten. (Een opmerkelijk standpunt van de Volkerenorganisatie, AbuP. Toen Israel eerder tijdens de veldtocht enkele honderden mensen in de omgeving van Rafah oppakte en naar Israel afvoerde, heeft de organisatie daar niets van gezegd. Blijkbaar mag van de VN slechts één partij gevangenen maken in dit conflict, AbuP.)
Exacte verliescijfers zijn intussen niet meer te geven van de strijd in Gaza,. Het ministerie van Gezondheid in Gaza zei echter dat het aantal doden nu boven de 1.650 ligt en dat het aantal gewonden in de buurt ligt van de 8.700.
De Saudische koning Abdallah heeft vrijdag de internationale gemeenschap scherp bekritiseerd voor haar stilte in het licht van het Israelische offensief in Gaza dat hij beschreef als een ''een oorlogsmisdaad en staats-terrorisme''. ''We zien hoe het bloed van onze Palestijnse broeders wordt vergoten in collectieve slachtpartijen die niemand ontzien en oorlogsmisdaden zonder scrupules, menselijkheid of moraal,.'' zei de koning in een toespraak. .

Geen opmerkingen:

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...